Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Apa calda menajera -calda la inceput -rece dupa 15 secunde?!
Forumul Centrale-termice > Centrale termice > Tehnic
gabimok
E vorba de o centrala arctic 24b,cand dau drumul la apa calda menajera,imi vine clocotita timp de 15-20 de secunde ,dupa aceea imi vine apa rece trebuie sa mai astept 30 de secunde pana vine iar apa calda.Mentionez ca butonul din centrala care regleaza apa calda e dat pe la trei sferturi in dreptul semnului "e"
aprositos
Nu cunosc centrala sus mentionata, dar acesta este un fenomen al centralelor cu microinmagazinare de ACM, un gen de boiler mic. Cand exista cerere de ACM atunci centrala trimite mai intai apa inmagazinata, apoi incepe sa produca apa calda.
Daca e asa cum spun, adica daca face microinmagazinare, atunci ar trebui sa aiba un buton care sa dezactiveze aceasta operatiune, si astfel va produce apa calda numai cand exista cerere.
CristianG
Eu cred ca:

1. Este o centrala cu schimbator bitermic
2. 15-20 sec este exagerat spus, mai degraba 5-10 sec (adica apa din schimbatorul de caldura, dupa ce a functionat pe incalzire centrala).

Adica:

Ii vine la robinet apa calda incalzita indirect in schimbatorul bitermic, dupa care ii vine in mod normal apa calda. Diferenta de timp evident de la momentul cererii de apa calda, verificarea protectiilor, incepere preparare apa calda, livrare apa calda.

Nici eu nu cunosc modelul, dar b-ul din coada poate vine de la bitermic...

am cautat si am gasit, Arctic CTH 124B 24 kW este cu schimbator bitermic.
gabimok
La inceput nu facea asa ,imi livra apa calda constant.Sa invart butonul de apa calda la maxim?
GANDMVS
Am si eu cazuri similare la centralele cu schimbator bitermic. Daca o dai la maxim pe apa calda vei avea un efect si mai accentuat al disconfortului. Eu am apelat la o strategie de pacalire a centralei: am redus puterea maxima de producere a apei calde de pe vana de gaz, astfel incit sa tina flacara mai mica, dar constanta...si a mers. Chestia e ca centrala nu mai reuseste sa atinga temperatura reglata pentru apa calda pentru ca micsorarea puterii ii permite sa mentina o temperatura cu 1-2 grade mai mica si asa nu mai intrerupe flacara, deci nu mai apar fluctuatiile de temperatura in utilizare.
Treaba asta oricum poate fi facuta numai de un servicer autorizat pentru respectivul tip de echipament.
Daca ai pe cineva care se ocupa de echipamentul tau poti sa ii sugerezi si lucrul asta.
Succes.
GANDMVS
P.S.
Pentru ca am uitat (sorry)
Ai filtre impotriva depunerilor de calcar? Pentru ca depunerile de calcar accentueaza fenomenul descris de tine. Daca centrala functioneaza de mai mult timp, atunci poate este cazul sa iei in calcul si o revizionare. Mai multe detalii iti poate da operatorul de service care vede centrala (de la tastatura calculatorului pot sa imi dau numai cu parerea).

Numai bune va doresc!
new_valis
Si mai sunt cativa 'suspecti':

-senzorul de acm
-termostatul de limita
-flusostatul
-vana de gaz.

Oricum e necesara interventia unui specialist.
aprositos
(GANDMVS)
Am si eu cazuri similare la centralele cu schimbator bitermic. Daca o dai la maxim pe apa calda vei avea un efect si mai accentuat al disconfortului. Eu am apelat la o strategie de pacalire a centralei: am redus puterea maxima de producere a apei calde de pe vana de gaz, astfel incit sa tina flacara mai mica, dar constanta...si a mers. [...]


Fluctuatiile de temperatura a apei calde se produc, de obicei, daca schimbatorul secundar are orificiile partial opturate (din cauza depunerilor de calcar sau a gunoaielor datorate lipsei unui filtru pe linia de intrare a apei reci in CT). Aceasta produce o supraincalzire a circuitului de ACM, si flacara se va stinge. Cand se raceste, flacara se aprinde iar, si procesul se repeta.
Prin reducerea presiunii de maximum, nu facem decat sa evitam atingerea temperatura de "fierbere", si termostatul de limita nu mai opreste flacara. Acesta este ,desigur, un siretlic dar NU o solitie. :wink:
zamfir costin
Daca centrala este pornita si pe caldura, apa inmagazinata in schimbatorul de caldura (vorbesc de ACM) se incalzeste indirect. La o cerere de ACM vine apa fierbinte, senzorul NTC simte ca apa este prea calda si opreste flacara. Dupa ce fluxul de apa se raceste, intra in regim normal.
Parerea mea. :wink:
energon
Dupa ce dai drumul la apa, uite-te daca flacara in timp ce curge apa calda este aprinsa continuu . Daca se aprinde si se stinge intermitent la un anumit interval de timp (ceea ce da , evident apa rece / calda) atunci anunta pe forum si iti spun ce se poate face .
masonetgv
exact acelasi defect l-am avut si eu la Ariston Modula cu schimbator bitermic si rezovarea a venit dupa schimbarea senzorului de temperatura ACM.
barakuda
aceeasi problema o intampin la o centrala Domina 24 E. dupa o utilizare de cateva minute, dupa ce opresc acm, nu am apa calda decat dupa ce o deschid si o inchid de mai multe ori. daca este senzorul de acm unde se afla si daca este alta cauza, care ar putea fi?
new_valis
La DOMINA F 24 E , sonda de acm se afla pe traseul 'iesire acm' - e montata pe grupul de apa (care contine si robinetul de umplere).

Alte cauze (cum am mai precizat):
- flusostatul - de regula se infunda un filtru-sita care trebuie curatat
- vana de gaz (mai rar) - reglata necorespunzator - dar atunci centrala trece in avarie!

Si ATENTIE! : debitul minim al acm trebuie sa fie peste 2.5 l/min,altfel vana de gaz nu deschide.
new_valis
Si mai este o cauza - de care am uitat, scuze! - :oops: :

- si sonda de incalzire defecta da simptome similare!! Semnalizarea defectului la DOMINA este : al doilea led din dreapta ramane aprins continuu si dupa stingerea flacarii.
barakuda
exact! ramane aprins continuu cand ledul de acm, cand cel de incalzire.unde se afla aceasta sonda?
new_valis
Ambele sonde sunt montate pe grupul de apa: cea de incalzire pe tur, iar cea de acm pe iesire apa calda. Daca ai cartea tehnica a centralei e simplu , sunt figurate exact. Daca n-o ai , pot sa ti-o trimit ca attach.

Obs: daca 'ciudatenia' se mentine si dupa schimbarea ambelor sonde, suspectul devine placa electronica ( model MF03).
barakuda
am avut cartea dar am ratacit-o. te rog daca poti sa mi-o trimiti.
dumitrescu
Salutare la toata lumea si numai bine. Am o centrala BIASI de 7 ani si a mers fara probleme acum la ACM porneste centrala normal dar vine apa rece aproximativ rece......
Are cineva o carte tehnica de la tipul acesta de centrala va rog frumos ?
Ma poate ajuta cineva cu o rezolvare sfat orice....
barakuda
unde pot sa gasesc in Constanta senzor temperatura ACM pentru centrala Domina 24 E sau o reprezentanta Ferolli? Multumesc.
terman
ai firme la greu.intra la www.ferroli.ro,da-i click pe DISTRIBUTIE si o sa-ti apara o harta,da-i click pe CONSTANTA si vor apare lista firmelor cu adresa si nr. tel.
barakuda
multumesc. se pare ca ieri nu mergea site-ul.
zamfir costin
www.ferroli.ro
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.