Help - Search - Members - Calendar
Full Version: boiler mixt ariston
Forumul Centrale-termice > Centrale termice > Tehnic
radu_cracu
Am montat un boiler mixt (electric + ag. termic) ariston model TI TRONIC 100 V TD 2K adus de cineva din ungaria pe o centrala termica pe lemne viadrus.
Problema este ca nu prepara apa calda decat electric in cca 4 h, iar pe agent termic apa este doar calduta fara a putea fi folosita nici macar pt un dus :?: :shock: , desi temperatura agentului termic depaseste 70gr. C, iar cand acesta scade sub 60 gr.C alimentarea pompei care deserveste boilerul este intrerupta. Am incercat sa mentin temperatura cazanului la 80-90 gr C timp de cca 2 h dar tot nu am reusit sa prepar apa calda. Din pacate boilerul a venit intr-o folie de plastic (sac), fara o carte tehnica.
Daca stie cineva mai multe despre acest boiler sau o idee de a pune in functiune acest boiler va rog sa mi le comunicati.

Va multumesc anticipat
CristianG
Este posibil ca circuitul de alimentare al boilerului cu agent termic sa nu fie aerisit.

Ati asigurat aerisirea automata a circuitului?
radu_cracu
Aerisirea automata este asigurata prin intermediul unei butelii de rupere de presiune.
Pompa care deserveste boilerul este un wilo 25/2 pusa pe prima treapta, cea mai mica.
Temperatura de tur respectiv de retur a serpentinei boilerului este ~ identica
CristianG
Daca temperatura este ~identica => nu se cedeaza caldura...
radu_cracu
corect d-le cristian, dar de ce nu cedeaza ?
nu ai cumva o carte tehnica?
Ma intereseaza ce tip de serpentina are, material....
multumesc
CristianG
Boilerul e vechi?

Nu am carte tehnica.
aprositos
(radu_cracu)
Temperatura de tur respectiv de retur a serpentinei boilerului este ~ identica


(CristianG)
Daca temperatura este ~identica => nu se cedeaza caldura...


Daca boilerul este aproape de centrala, este normal ca turul si returul boilerului sa aiba temperaturi relativi identice. Asta nu inseamna ca nu se realizeaza transfer de caldura.
Poate , sistemul de aerisire automat al instalatiei nu e bine amplasat. De la ramificatia unde dai la boiler te ridici si cobori iarasi? Se aeriseste portiunea asta? Sau poate, din greseala, ai inversat turul cu returul.
CristianG
din greseala, ai inversat turul cu returul


sau asa.
aprositos
Sau, poate pompa care deserveste boilerul este blocata, si circulatia se face in mod natural, in special dinspre retur spre tur. Desfa capacul de aerisire al pompei si vezi daca axul pompei se invarte.
GANDMVS
Axul pompei se poate invirti si fara sa existe circulatie prin pompa. Va dau exemple de la pardoseli executate de necunoscatori, ba chiar de la alte utilizari. "Dovada" circulatiei o poate da numai un fluxostat sau un debitmetru.
Star RS 25/2 este o pompa mica de tot, pe care majoritatea utilizatorilor de Wilo o folosesc la boilere cu serpentina (eu chiar o recomand). Problema cea mai frecventa este aerisirea.
In primul rind trebuie facuta incarcarea pe retur.
Instalatia sa aiba aerisitoare in toate buclele (care nu pot fi evitate, pentru ca orice instalator stie ca e mai bine cu mai putine bucle, cel putin din punctul de vedere al timpului afectat pentru realizare).
Returul de la cazan este totdeauna mai jos, pentru ca circulatia prin serpentina sa se faca in contracurent fata de circulatia apei calde menajera, care este preluata de la partea superioara a boilerului. (pentru orice eventualitate verifica si legaturile hidraulice, care ar trebui sa fie in urmatoarea ordine, de sus in jos: iesire a.c.m., intrare tur de la cazan, iesire tur de la cazan, intrare a.r. Este posibil sa mai ai si un racord pentru recirculare, in cazul in care traseul pina la cel mai indepartat consumator depaseste 15 metri (zice STAS-ul romanesc).

In rest ce sa-ti mai sugerez? Ca preparare prin solar nu face TI Tronic-ul.

P.S. Incearca sa masori cumva temperatura in partea de sus a acumularii, ca de acolo tre' sa iei apa pe care o folosesti in scop menajer, si atunci o sa iti dai seama daca merge schimbul de caldura.
radu_cracu
Imi cer scuze ca revin asa de tarziu, hard-ul de acasa mi-a crapat si de la serviciu nu am avut timp nici sa suflu, problema am "rezolvat-o" in felul urmator:
am avut o problema la unul din racordurile de la boiler (curgea) si am golit si boilerul si serpentina. la golirea serpentinei si a buteliei de rupere am observat ca exista mizerie, de unde :?: , parea la prima vedere a fi un fel de vopsea desprinsa ,de culoare neagra, de unde iar nu imi explic :?: .
Am spalat serpentina, am remontat boilerul si surpriza :arrow: inca un client multumit, biggrin.gif ,
Si de aici inainte chiar daca voi fi presat de timp voi face o spalare a instalatiei :!: , desi am pretentia si urmaresc sa se lucreze ingrijit.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2020 Invision Power Services, Inc.