IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

Grup instalatori specialitate
2 Pages V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
Setare cetrala cu termostat ambiental
speed_buster
post Nov 13 2005, 06:14 PM
Post #1


Nou venit
*

Group: Members
Posts: 7
Joined: 13-November 05
Member No.: 677



Am instalata o centrala Saunier Duval Therma Classic F24 E2 . Pana acum nu am dotat-o cu un termostat ambiental (sau termostate pt calorifere) fiind pana acum nu a fost cazul (acum vine prima iarna). Am 2 intrebari:
1. Toata lumea spune ca scade consumul de gaz daca folosesc un astfel de termostat ambiental. Este adevarat? Merita investiti 2-3 mil intr-un astfel de aparat?
2. In eventualitatea achizitionarii cum ar trebui sa setez centrala. Am auzit niste pareri (din partea a 2 pers dif) ca ar trebui sa dau la maxim din centrala 70-73 de grade si controlul sa il am din termostat. E mai economic asa sau s-o las la 50-60 din centrala? Cam aceeasi problema si cu apa calda...e mai eficient s-o tin pe o temp mai mare si sa incalzeasca mai putina (o combin cu mai multa rece) sau sa fie incalzita mai multa la o temp mai mica?

Va multumesc anticipat.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CristianG
post Nov 14 2005, 08:00 AM
Post #2


Membru senior
***

Group: Administrators
Posts: 766
Joined: 12-May 04
From: Bucuresti
Member No.: 3



1. Da, pentru ca in primul rand se face un reglaj exact al temperaturii interioare. Manual nu puteti controla temperatura interioara la grad, puteti regla astfel incat sa fie prea cald sau prea frig si oricum trebuie sa modificati reglajele in functie de temperatura exterioara.... se schimba temperatura exterioara ... schimbati reglajele, cu cronotermostat sau termostat nu conteaza cat este la exterior el va regla a.i. temperatura sa fie cea stabilita.
2. Temperatura cat mai mare, randamentul centralei este mai bun.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
speed_buster
post Nov 14 2005, 10:44 AM
Post #3


Nou venit
*

Group: Members
Posts: 7
Joined: 13-November 05
Member No.: 677



Se recomanda sa tin centrala chiar la maxim?

Imi puteti recomanda un termostat bun pt ca am citit pe forum despre o persoana care avea probleme, fie ii facea prea frig fie prea cald. Nu prea stiu ce sa cumpar si imi e teama sa nu arunc banii pe apa sambetei.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bask
post Nov 15 2005, 12:40 PM
Post #4


Membru senior
***

Group: Members
Posts: 94
Joined: 14-September 05
Member No.: 571



Da !

Temperatura mare pe tur - regim de functionare superior, la incarcare mai mare - randament mai mare - consum mai mic (asa cum spunea si domnul CristianG)
Temperatura mare pe tur - putere radiator mare - timp de raspuns mai mic - inertie mica a instalatiei - variatii insesizabile ale temperaturii de ambient (obligatoriu termostat cu histerezis cat mai mic, se gasesc chiar si +/- 0,25 grd C)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
speed_buster
post Nov 15 2005, 03:03 PM
Post #5


Nou venit
*

Group: Members
Posts: 7
Joined: 13-November 05
Member No.: 677



Cel mai sensibil pe care mi-l pot permite este un cronotermostat fara fir Computherm 004RF (cu manualul aici:http://www.politop.ro/manuale/manual_de_utilizare_004rf.pdf ). Imi pare destul de dotat si are 0.4 grd celsius sensibilitate. E 2.350.000lei.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CristianG
post Nov 15 2005, 05:13 PM
Post #6


Membru senior
***

Group: Administrators
Posts: 766
Joined: 12-May 04
From: Bucuresti
Member No.: 3



Nu as acorda o mare atentie dotarilor, pentru ca de obicei, trebuie ca persoana sa ai un program extrem de riguros pentru a beneficia de dotarile respective... sau ... sa fie o institutie.... acolo chiar este un program.... de la 8 pana la 17.... dupa care sa mearga pe temperatura redusa etc.
Cred ca cel mai mare avantaj al cronotermostatelor este ca au un senzor cu raspuns mic...asta intradevar este important, iar posibilitatea de a putea crea un program, o privesc ca pe un bonus pentru o familie, iar pentru o institutie ceva extrem de necesar.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bask
post Nov 15 2005, 08:05 PM
Post #7


Membru senior
***

Group: Members
Posts: 94
Joined: 14-September 05
Member No.: 571



Foarte mare atentie la locul de montaj al senzorului.
De obicei intr-o camera unde se petrece mai mult timp.
Se evita sursele apropiate de caldura, de curenti de aer, pereti exteriori, corpuri de iluminat.
Se monteaza la o inaltime fata de podea de cca. 150 cm.
Obligatoriu intr-o camera in care exista un corp de incalzire racordat la centrala.
Daca e fara fir cu atat mai bine se poate aseza pe o piesa a mobilei.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
new_valis
post Nov 17 2005, 07:51 PM
Post #8


Membru senior
Group Icon

Group: Instalatori
Posts: 1,191
Joined: 10-April 05
From: ROMĀNIKA...
Member No.: 486



Foarte corecta observatia lui bask!

Amplasarea termostatului de ambianta este esentiala!

Un termostat pozitionat necorespunzator , face mai mult rau decat bine!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
speed_buster
post Nov 19 2005, 09:20 AM
Post #9


Nou venit
*

Group: Members
Posts: 7
Joined: 13-November 05
Member No.: 677



Gata l-am cumparat si l-am instalat. Am luat un Auraton 2020TX. Ca dotare e ok, sensibilitate 0.5 min (reglabil pana la 2), fara fir dar totusi plasticul din care e facut pare destul de proasta calitate. Oricum o sa revin cu impresii dupa o perioada mai lunga de utilizare.
Fiind wireless cu pozitionarea cred ca o sa ma descurc. Eventual o sa incerc mai multe variante.
Presiunea apei din centrala influenteaza in vreun fel performantele ei? Aveam cam 1.5-1.7bari la 45-50 de grade cum era setata pana sa instalez termostatul si acum cand lucreaza la 70 de grade creste pana pe la 2.2 bari. E prea mult?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
new_valis
post Nov 19 2005, 07:16 PM
Post #10


Membru senior
Group Icon

Group: Instalatori
Posts: 1,191
Joined: 10-April 05
From: ROMĀNIKA...
Member No.: 486



Abia acum treaba e OK!

Lasa plasticul, nu asta e important!

Presiunea apei din instalatie nu influenteaza performantele termostatului! Nicicum!

Si niciodata sa nu cobori temperatura pe incalzire sub 60 grd.C!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
speed_buster
post Nov 20 2005, 11:57 AM
Post #11


Nou venit
*

Group: Members
Posts: 7
Joined: 13-November 05
Member No.: 677



O am setata la 70 de grade. Acum pot maxim 73 dar daca umblu prin meniul de service stiu ca pot sa ridic temperatura maxima pe la 80...parca am vazut asta prin manualul centralei. S-o pun la mai mult ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
energon
post Nov 20 2005, 08:49 PM
Post #12


Membru senior
Group Icon

Group: Instalatori
Posts: 111
Joined: 17-September 05
From: Nu in Romania
Member No.: 576



(bask)
Da !

Temperatura mare pe tur - regim de functionare superior, la incarcare mai mare - randament mai mare - consum mai mic (asa cum spunea si domnul CristianG)
Temperatura mare pe tur - putere radiator mare - timp de raspuns mai mic - inertie mica a instalatiei - variatii insesizabile ale temperaturii de ambient (obligatoriu termostat cu histerezis cat mai mic, se gasesc chiar si +/- 0,25 grd C)


Nush daca zic bine dar .....
intr-un imobil prost izolat, (ex. fara termopane, la parter, pereti de beton) , diferentele de temperatura sunt mari intre zona in imediata vecinatate a caloriferului incalzit la temp mare (80 grd si peste) , si zonele indepartate. Rezulta acel binecunoscut incofort termic datorat diferentelor de temperatura.

Asa ca , in situatia de mai sus, un reglaj la temp 60-65 grd a apei din calorifere, combinat cu cu un termostat cu histerezis minim (ex. 0.2) face ca temperatura din imobil sa fie mai uniforma (ceea ce cred ca este mai important decat posibilele economii prin randamentul marit al centralei pe functionare la temp mare). Practic, centrala va opri arzatorul la temp apei de 60-65 grd, termostatul ramanand cuplat, va recupla cand temp apei scade cu 15 grd (depinde de centrala) . Imobilul se va incalzi mai incet, dar temp din calorifere nu va avea variatii de 85 30 85 grd , ci vor fi la temp medii, timp mai indelungat.

Cine e de acord si cine nu ?


--------------------
Ingineru'
Go to the top of the page
 
+Quote Post
goad
post Nov 20 2005, 09:30 PM
Post #13


Membru
**

Group: Members
Posts: 45
Joined: 17-November 04
From: Bucuresti
Member No.: 409



La temperaturi atit de mari pe tur ( 80gr.) ,indiferent de temperatura de afara vor fi variatii foarte mari de temperatura in interior !
Adica, chiar si dupa ce cronotermostatul decupleaza ,radiatoarele au apa de 80 gr. asa ca temperatura ambientala va creste mult peste cea setata.Cu cit diferenta de temp. dintre ext. si interior este mai mare cu atit mai mult cresc pierderile termice.
In ceea ce priveste randamentul ,stiu citeva tipuri de CT care la 30% din puterea max. au randamentul cel mai mare !
Nu inteleg de ce trebuie sa ard o cantitate dubla de GN ,pt. a cistiga din randament 1-2%?
Personal folosesc metoda de modificare a temp. pe tur in functie de temp exterioara (parca se numea reglaj calitativ , nu? )
Experimental am obtinut cel mai mic consum de GN cu temp. pe tur de 50gr. pina la temp. ext. de 0gr.C !Daca maresc temp. creste si consumul, temperatura ambientala raminind aceeasi.
In cazul tau cel mai bine e ,sa ii pui o sonda exterioara de temp. care face exact acelasi lucru (modifica temperatura CT in functie de temp. exterioara) in mod automat.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
speed_buster
post Nov 23 2005, 03:39 PM
Post #14


Nou venit
*

Group: Members
Posts: 7
Joined: 13-November 05
Member No.: 677



Am recitit manualul centralei si am descoperit ceva. Din meniul de service se poate seta puterea centralei. Din fabrica este pe 8.9kW si se poate urca pana la 23.6kW. E vorba de un apartament de 3 camere nu foarte mare (5 calorifere). O fi mai bine s-o dau la putere mai mare?

In legatura cu temperatura apei din calorifere.... tot din meniul de service pot urca pana la 87. Vroiam doar sa precizez ....am inteles explicatia lui goad si o las la 70.

O sonda de exterior cat costa? E facila instalarea?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CristianG
post Nov 24 2005, 07:28 AM
Post #15


Membru senior
***

Group: Administrators
Posts: 766
Joined: 12-May 04
From: Bucuresti
Member No.: 3



Sonda de exterior nu este foarte scumpa (~70 RON), insa automatizarea centralei trebuie sa permita racordarea unei sonde de exterior.
Puterea centralei trebuie sa fie maxima pentru preparare apa calda si corect reglata pentru incalzire, acest lucru este posibil din placa electronica, dar se efectueaza de catre tehnicianul de service.

(Reglajele puterii centralei se fac din placa electronica pentru apa calda si incalzire, dar si din vana de gaz - putere minima si maxima)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
speed_buster
post Nov 24 2005, 10:32 AM
Post #16


Nou venit
*

Group: Members
Posts: 7
Joined: 13-November 05
Member No.: 677



Poate la centralele de generatie un pic mai veche setarile astea se fac de pe placa din switchuri si jumperi. La centrala asta (Saunier Duvall Therma Classic F24 E2) din meniul de service se poate mari puterea la incalzire. Procedura e descrisa in manual: se tine apasat 10s pe butonul "Mode" etc. De asemenea se spune ca modificarea puterii asteia nu afecteaza apa calda (e deja la max si nu se poate schimba probabil).

O sa ma interesez daca suporta instalarea unei sonde de exterior.

Am cumparat centrala asta la recomandarea prietenilor si cunostiintelor fara prea multe argumente "ia-o pe asta ca e buna" smile.gif dar am ramas surprins de debitul de apa calda. In manual zice 11.3l la o dif de temp de 30 de grade. Parca o centrala murala de genul asta are cam 10l la o dif de numai 20 de grade. :?:
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bask
post Nov 24 2005, 11:30 AM
Post #17


Membru senior
***

Group: Members
Posts: 94
Joined: 14-September 05
Member No.: 571



E simplu, daca vei numara placile schimbatorului de acm vei observa ca sunt 14, iar la alte centrale sunt doar 12 sau chiar 10 de aici diferenta.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
energon
post Nov 30 2005, 09:19 PM
Post #18


Membru senior
Group Icon

Group: Instalatori
Posts: 111
Joined: 17-September 05
From: Nu in Romania
Member No.: 576



(energon)
(bask)
Da !

Temperatura mare pe tur - regim de functionare superior, la incarcare mai mare - randament mai mare - consum mai mic (asa cum spunea si domnul CristianG)
Temperatura mare pe tur - putere radiator mare - timp de raspuns mai mic - inertie mica a instalatiei - variatii insesizabile ale temperaturii de ambient (obligatoriu termostat cu histerezis cat mai mic, se gasesc chiar si +/- 0,25 grd C)


Nush daca zic bine dar .....
intr-un imobil prost izolat, (ex. fara termopane, la parter, pereti de beton) , diferentele de temperatura sunt mari intre zona in imediata vecinatate a caloriferului incalzit la temp mare (80 grd si peste) , si zonele indepartate. Rezulta acel binecunoscut incofort termic datorat diferentelor de temperatura.

Asa ca , in situatia de mai sus, un reglaj la temp 60-65 grd a apei din calorifere, combinat cu cu un termostat cu histerezis minim (ex. 0.2) face ca temperatura din imobil sa fie mai uniforma (ceea ce cred ca este mai important decat posibilele economii prin randamentul marit al centralei pe functionare la temp mare). Practic, centrala va opri arzatorul la temp apei de 60-65 grd, termostatul ramanand cuplat, va recupla cand temp apei scade cu 15 grd (depinde de centrala) . Imobilul se va incalzi mai incet, dar temp din calorifere nu va avea variatii de 85 30 85 grd , ci vor fi la temp medii, timp mai indelungat.

Cine e de acord si cine nu ?


Am o observatie la propria mea afirmatie. E posibil ca tocmai datorita proastei izolari a apartamentului sa nu fie de ajuns temp mica pe tur pt. a incalzi apartamentul la o temp. confortabila. (caloriferele si ele sunt proiectate, teoretic, pt. o anumita temperatura).


--------------------
Ingineru'
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ionel
post Jan 4 2006, 07:21 PM
Post #19


Nou venit
*

Group: Members
Posts: 7
Joined: 22-November 05
Member No.: 699



1.
La centrala in discutie (Saunier Duval Therma Classic F24 E2 ) se poate monta orice tip de sonda de exterior?
Am inteles de la un distribuitor local ca sonda de exterior Saunier Duval costa peste 2 milioane in timp ce la un alt magazin am vazut o sonda Baxi la cca. 800 mii lei. Sa aiba cea de la Saunier Duval ceva in plus sau pur si simplu este datorita marcii?

2.
(bask)
E simplu, daca vei numara placile schimbatorului de acm vei observa ca sunt 14, iar la alte centrale sunt doar 12 sau chiar 10 de aici diferenta.


Intamplator centrala amintita are doar 10 placi. Sa fie oare de dimensiuni mai mari fata de la alte centrale?

-
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ionel
post Jan 12 2006, 03:18 PM
Post #20


Nou venit
*

Group: Members
Posts: 7
Joined: 22-November 05
Member No.: 699



V-as rugat sa ma lamuriti care este problema cu sonda de exterior la o centrala.

La centrala Saunier Duval Therma Classic F24 E2 se poate monta orice tip de sonda sau este obligatoriu sa o pun pe cea de la Saunier Duval?

-
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Pages V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 21st August 2019 - 10:13 AM
Aer conditionat | Centrale termice