Verificarea fluidului solar - Buderus

UtilAgentii termici pe baza de amestec de propilenglicol cu apa se altereaza în cazul utilizarii în cadrul unei instalatii solare. Din exterior, aceasta se poate observa datorita întunecarii culorii respectiv a opacizarii substantei. În cazul unei suprasolicitari termice prelungite (>200 °C) se creeaza un miros caracteristic, întepator de arsura. Datorita produselor rezultate din descompunerea propilenglicolului, produse insolubile în fluid, fluidul devine aproape în întregime negru.

Cei mai importanti factori sunt temperaturile ridicate, presiunea si durata solicitarii. Acesti factori sunt influentati puternic si datorita geometriei absorberilor.

Un comportament favorabil îl reprezinta absorberii în forma de evantai, precum cei din cadrul colectorilor Logasol SKN3.0 sau meandrul dublu a carei conducta de retur este jos amplasata, precum la cei din cadrul colectorilor Logasol SKS4.0. Dar si amplasarea racordurilor de legatura în cadrul colectorului are influenta asupra comportamentului de stagnare si astfel asupra învechirii fluidului solar. Atunci vor trebui evitate la coducta de tur si cea de retur, portiuni lungi cu urcare pe suprafata colectorului, deoarece în timpul stagnarii, fluidul solar din aceste parti ale coductei se scurge în colector, astfel marindu-se volumul aburului. Învechirea este accelerata si datorita (aerului) oxigenuluisi a impuritatilor, ca de ex. urmele de cupru sau fier.

Pentru a verifica fluidul solar la fata locului, este necesara determinarea valorii pH-ului si a cantitatii de substanta pentru protectia împotriva înghetului. Unelte adecvate pentru masurarea valorii pH-ului si un refractometru (protectia împotriva înghetului) se pot gasi în cadrul geamantanului de service-solar de la Buderus.

Buderus schema panou

Amestecul de fluid solar
Valoarea-pH în starea de livrare
pH-Valoare limitata pentru înlocuire
Fluid solar L 50/50
cca 8
= 7
Tyfocor LS 50/50 (Buderus)
cca 10
= 7

Valori limita ale pH-ului pentru verificarea amestecului de fluid solar