Despre PT A1 - Pe intelesul tuturor

Actualizare 2010 - Monitorul Oficial nr. 513 bis Vineri, 23 iulie 2010:

Art. 1. — Se aproba Prescriptia tehnica PT A1—2010
"Aparate de încalzit alimentate cu combustibil solid, lichid sau
gazos cu puteri nominale = 400 kW", prevazuta în anexa nr. 1.

Art. 4. — La data intrarii în vigoare a prezentului ordin se
abroga urmatoarele ordine:
a) Ordinul ministrului industriei si resurselor nr. 397/2002
privind aprobarea Prescriptiei tehnice PT A1—2002 "Cerinte
tehnice privind utilizarea aparatelor consumatoare de
combustibili gazosi", publicat în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 674 din 11 septembrie 2002, cu modificarile si
completarile ulterioare;

 

Conform PT A 1-2002 Editia 1 "Cerinte tehnice privind utilizarea aparatelor consumatoare de combustibili gazosi" aprobata cu Ordinul Ministrului Industriei si Resurselor nr. 397/22.08.2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 674/11.09.2002 toti posesorii de centrale termice trebuie sa detina autorizatia de functionare a acesteia.

Pentru multe persoane acesta prevedere ramane un mister de neelucidat. Vom incerca sa explicam aici pe intelesul tuturor despre ce este vorba.

PT A 1- 2002 reglementeaza activitatea din domeniul instalatiilor care se ocupa de aparate consumatoare de combustibil gazos (centralele termice) astfel:

 • Instalarea centralelor termice se va efectua numai de catre personal autorizat ISCIR conform PT A1
 • Punerea in functiune a centralelor termice se va face numai de catre personal autorizat ISCIR conform PT A1
 • Service-ul centralelor termice se va face numai de catre personal autorizat ISCIR conform PT A1
 • Verificarile tehnice periodice (o data la 2 ani) se vor face numai de catre personal autorizat ISCIR conform PT A1
 • Autorizarea functionarii centralei termice se face de catre societati autorizate ISCIR conform PTA1.

Pe intelesul utilizatorului aceasta se traduce astfel:

 • Pentru instalarea centralei termice trebuie sa contactati o firma care este autorizata de ISCIR conform PTA1 pentru montaj. Nu mai puteti instala cu instalatorul blocului sau cu orice firma. Trebuie sa stiti ca firmele se pot autoriza si numai pentru montaj.
 • Dupa instalare trebuie sa chemati o firma pentru punerea in functiune a centralei. De obicei centralele termice se vand cu PIF (punerea in functiune) inclusa in pret. Nu va costa nimic (intrebati totusi vanzatorul pentru a nu avea surprize !). Acestea se afla pe certificatul de garantie al centralei termice, nu sunati alte firme pentru ca firmele se autorizeaza de ISCIR conform PT A1 pe marca si model.
 • Pentru probleme cu centrala temica, cititi mai intai manualul de utilizare (in cazul in care nu ati facut-o inca) pentru a verifica daca nu este o problema de utilizare si daca nu rezolvati contactati o firma de pe cetificatul de garantie (care este autorizata ISCIR conform PT A1 pentru service).
 • Verificarile tehnice periodice se fac o data la 2 ani. Aceste verificari se fac de catre o firma autorizata ISCIR conform PT A1 pentru verificari tehnice periodice.
 • Autorizarea functionarii centralelor termice care nu au îndeplinit pâna la data de 1 februarie 2004 conditiile stabilite prin prescriptiile tehnice ISCIR PT A1-2002 si PT C9-2003 conform Ordinului nr. 42 din 27 ianuarie 2004 se va face pana cel tarziu 1 septembrie 2004.

Concluzie:

 • Firmele se autorizeaza ISCIR conform PT A1 separat pentru montaj, punere in functiune, service si verificari tehnice periodice. Exista firme care se autorizeaza pentru toate operatiile.