Racordare panouri solare la centrala cu acm instant

Solar Ariston

Se dau: O casa cu centrala termica cu producere apa calda menajera in regim instant.

Se cere: O solutie tehnica facila pentru a utiliza panouri solare in instalatia existenta.

Solutie: Panouri solare cu circulatie naturala.

Aceasta solutie este cea mai simpla si mai economica pentru a beneficia de energia gratuita oferita de soare. Sistemul de panouri solare cu circulatie naturala este usor de montat si nu va pune problema amplasarii unui boiler in casa, boilerul fiind situat deasupra panourilor solare. Acestea se pot monta pe acoperis, terasa sau in fata casei.

Schema solar

Schema de racordare:

Schema instalare

Legenda:
A) Apa rece
B) Apa calda
1) Centrala termica cu producere a.c.m. instantaneu
2) Valva închisa
3) Comanda valva cu 3 cai
4) Termometru, termostat digital de control temperatura si comanda valva cu 3 cai.
5) Sonda boiler

Explicatii:

Se inchide robinetul prin care intra in centrala termica apa rece de la retea. Apa rece va intra in centrala prin boilerul sistemului solar.

Iesirea apei din boilerul solar este reglementata de vana cu 3 cai motorizata astfel:

  • daca temperatura apei la iesirea din boiler este mai mica decat cea stabilita pe panoul de comanda al vanei motorizate, vana cu 3 cai deschide catre alimentarea cu apa rece a centralei termice. Apa intra in centrala si este incalzita de schimbatorul secundar al acesteia. Avantajul este ca apa din boiler este posibil sa aiba temperatura mai mare decat apa de la retea (nu are temperatura dorita dar tot este incalzita de soare prin intermediul panoului) si asta inseamna ca centrala va trebui sa incalzeasca un Dt mai mic => economie de energie.
  • daca temperatura apei este corespunzatoare, vana cu 3 cai deschide direct catre utilizator

Solutia este eleganta si simpla. Nu necesita modificari majore in situatia in care instalatia este deja executata, practic se leaga la iesire apa calda de la centrala termica si se inchide robinetul de alimentare cu apa rece de la centrala. Automatizarea sistemului solar este de dimensiuni mici, iar vana cu 3 cai este deasemenea mica astfel incat sa i se poata gasi rapid loc.

Un alt mare avantaj este ca nu conteaza ce marca este centrala sau ce automatizare are, deoarece nu interactioneaza la nivel logic cu aceasta. Singura interactiune se bazeaza pe automatizarile de baza ale centralelor termice: exista cerere de apa sesizata de fluxostat, daca da, porneste centrala pe preparare apa calda, incalzeste apa atat cat este necesar, temperatura fiind citita de senzorul de apa calda al centralei.

Preturi sisteme de panouri solare