Mini lectia de chimie - Arderea metanului

Fara pretentii de o adevarata lectie de chimie, va prezentam arderea metanului:

O molecula de metan plus doua molecule de oxigen rezulta o molecula de dioxid de carbon si doua molecule de apa. Acest proces este exoterm, adica generator de caldura.

Acest proces insa se petrece in mai multi pasi:

  • mai intai se formeaza monoxid de carbon, hidrogen si apa;
  • hidrogenul oxideaza si formeaza apa
  • finalmente monoxidul de carbon oxideaza si rezulta dioxid de carbon.

Arderea metanului

In centralele termice sursa de oxigen este din aerul inconjurator, fiind acompaniat de mai multe gaze, notabil in situatia noastra fiind Azotul (N). Acesta in procesul de ardere al metanului se combina cu oxigenul formand NOx (diverse combinatii) care este daunator pentru mediul inconjurator.

Dioxidul de carbon din rezultatul de mai sus, care la randul lui este rezultatul combinarii CO (monoxidului de carbon) cu oxigenul nu se realizeaza 100%, in gazele de ardere ramanand monoxid de carbon, evident periculos in domeniul centralelor termice in situatia in care in urma unei avarii nu se evacueaza in exterior.

Producatorii de centrale termice incearca permanent sa imbunatateasca acest proces. De la imbunatatirea schimbatoarelor de caldura, astfel incat sa preia cat mai mult din caldura degajata in acest proces, pana la utilizarea vaporilor de apa pentru plusul de caldura rezultat in urma condensarii acestora. Sa nu uitam ca eforturi se fac si in scopul micsorarii compusilor NOx din ardere, pentru a proteja mediul inconjurator.