Centrala electrica Ray - Intrebari frecvente

Protherm logoIn acest articol gasiti raspunsuri la intrebari frecvente despre centralele termice electrice Ray produse de catre Protherm.

1. Centrala termica electrica prepara si apa calda?

R: Centrala electrica Ray nu prepara apa calda menajera direct. Se poate insera in circuitul de incalzire un boiler indirect pentru preparare apa calda menajera. Cea mai uzuala metoda ramane cea cu boiler electric, este mult mai putin costisitoare ca cea cu boiler indirect.

2. Centrala termica electrica Ray se poate alimenta la 220 V?

R: Nu, centralele electrice Ray se alimenteaza numai la curent trifazat.

3. Am nevoie de acordul societatii de electricitate?

R: Nu neaparat, insa centrala termica electrica consuma foarte multa energie electrica si este posibil sa depasiti consumul acordat bransamentului dumneavoastra. Instalatia electrica trebuie sa fie corect proiectata, dimensionata si executata pentru puterea instalata a cazanului (de ex., pentru un cazan de 24 kW trebuie sa aveti puterea electrica instalata de aproximativ 25 kW).

4. Cat consuma?

R: Centrala termica electrica consuma 1 kW energie electrica pentru ~1 kW energie termica. Datorita randamentului foarte mare 99.5% raportul de schimb este de ~1:1. Rezulta ca pentru un necesar de incalzire de 24 kW se vor consuma 24.12 kWh. Centrala este dotata cu termostat astfel incat daca necesarul de incalzire este mai mic centrala nu va consuma 24 kW ci exact cat este necesarul de caldura la momentul respectiv.

Necesarul de incalzire al unei locuinte se calculeaza la temperatura exterioara corespunzatoare zonei climatice (ex: Bucuresti -15 grdC) pentru alegerea echipamentului, insa necesarul de incalzire al locuintei variaza in functie de temperatura exterioara si interioara dorita. Rezulta ca la -15 grdC exterior si 22 grdC interior avem nevoie de 24 kW (de exemplu), dar la 0 grdC exterior si 22 grdC interior avem mult mai putin, ~ 14 kW.

Pentru casele de vacanta unde in timpul in care nu se locuieste avem nevoie numai de o temperatura de garda (6grdC) rezulta un consum la 0 grdC exterior de ~ 7 kW.

Datorita functiei termostate, consumul mediu orar in sezonul de incalzire este de 1/3 din consumul maxim (de exemplu, la cazanul de 24 kW, consumul este de aproximativ 8 kWh.)

5. Este rentabila in raport cu alte tipuri de combustibil?

R: Incalzirea cu centrala termica cu functionare pe energie electrica este o modalitate mai scumpa de incalzire, dar avantajele centralelor termice electrice constau in costul redus al investitiei initiale si faptul ca nu necesita interventia umana pentru a ramane in functionare (ex: la centralele pe combustibil solid, o persoana trebuie sa alimenteze focarul cazanului zilnic cu combustibil).

Se preteaza pentru case de vacanta (unde nu este nevoie de incalzire decat in perioadele in care se locuieste, ex: sfarsit de saptamana) sau unde o solutie mai economica nu este viabila. Costurile de exploatare la centralele electrice pot fi reduse prin montarea contoarelor cu tarifare diferentiata.

Centrale termice electrice Ray la www.centrale.ro