Baxi-prima centrala pe baza de hidrogen generatoare de energie termica si electrica pentru locuinte

Grupul Baxi, unul dintre liderii europeni ai industriei termotehnice, a instalat in Marea Britanie prima sa centrala de cogenerare, dezvoltata pe baza tehnologiei celulei de combustie . Sistemul foloseste hidrogenul extras din gazul natural pentru a asigura simultan necesarul de energie termica si electrica al unei locuinte.

Centrala Baxi de cogenerare incorporeaza cea mai avansata tehnologie bazata pe celula de combustie (fuel cell) . Gratie dezvoltarii acestei inovatii, hidrogenul continut in gazul natural este transformat in energie electrica si termica, prin procese care nu presupun ardere. Astfel, eficienta energetica a centralei este superioara instalatiilor clasice de cogenerare. In acelasi timp, emisiile de noxe sunt reduse substantial, contribuind la protectia mediului.

Sistemul inovator Baxi de cogenerare poate asigura pana la 100% din necesarul de caldura al unei locuinte medii si pana la 75% din cel de electricitate, pe toata durata anului. Centrala functioneaza exclusiv pe baza de gaz, fiind independenta de orice alta sursa de energie.

Centralele de cogenerare pe baza tehnologiei celulelor de combustie reprezinta sursa de energie a viitorului pentru locuinte. In acest moment, Grupul Baxi se numara printre cele cateva companii din lume angajate in dezvoltarea acestei tehnologii. Inovatia Baxi se inscrie in misiunea grupului de a investi in cercetarea si producerea de surse alternative de energie termica, capabile sa raspunda noilor cerinte de protectie a mediului si de reducere a costurilor energiei, a declarat Sever Scarlat, Director General Baxi Romania.

Centrala Baxi de cogenerare pe baza de hidrogen a fost montata intr-o locuinta cu patru camere din Eyemouth, Scotia si va furniza acesteia necesarul de electricitate si caldura pe o perioada de proba de 12 luni.

Tehnologia incorporata in acest sistem a fost dezvoltata de catre European Fuel Cell gmbh Hamburg , o divizie de cercetare si dezvoltare a Grupului Baxi. Instalarea centralei reprezinta rezultatul initiativei unui consortiu de companii, din care fac parte siGEN, BHA, Scottish Power, Scottish Enterprise si Baxi Group.

Grupul Baxi, cu o cifra de afaceri de 1 miliard Euro in 2004, este prezent si apreciat pe toate continentele, ocupand locul trei in Europa in domeniul asigurarii confortului casnic. In Romania, marcile Grupului BAXI si WESTEN sunt comercializate de catre Baxi Romania, care a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 6 milioane de Euro si o cota de piata de 9.3%. Baxi Romania este singura companie de pe piata autohtona care ofera clientilor beneficiul “8 ani garantie pentru toate produsele din gama BAXI, perioada ce reprezinta durata medie de viata a unei centrale termice.