Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Separare INCALZIRE de Preparare ACM
Forumul Centrale-termice > Centrale termice > Tehnic
ATRICA
Salutare tuturor !

Am o problema legata de faptul ca cea mai utilizata camera din casa este cam la capatul retelei de incalzire si este prost incalzita.
Pentru rezolvare investighez o solutie de amplasare a centralei termice undeva pe la mijloc, aproape de camera care ma intereseaza (acum centrala este la capatul opus al retelei, dar aproape de baie si bucatarie). Problema este ca nu as vrea sa aduc si apa calda menajera la noul amplasament si ma gandesc sa separ incalzirea de preparare ACM. Deci prepararea ACM se va face cu un boiler separat.

Intrebarea mea :
Centrala termica poate functiona fara intrare de apa curenta, adica doar pe circuit inchis de agent termic ? Incarcarea si eventuala completare cu apa a instalatiei de incalzire s-ar face undeva pe parcursul retelei.

As vrea sa merg pe acel circuit inchis de incalzire pentru ca este dificil sa mai trag 2 conducte (rece + calda) pana la noul amplasament al centralei.

Ce parere aveti ?

Atasez un plan cam rudimental, dar altul nu am. Camera care ma intereseaza in mod special este 1. Dormitor MAMA, fond galben.
NU POT ATASA PLANUL (doc WORD 40 KB). IL VOI ATASA CAND admin va rezolva.
Sau il pot trimite direct celor care vor sa ma ajute.

Multumesc pentru raspunsuri.
CristianG
Modificarea pozitiei centralei termice nu este o solutie de luat in seama, faptul ca nu se incalzeste un radiator de la capatul retelei nu justifica o astfel de operatiune. Cea mai simpla operatiune este cea de echilibrare hidraulica a retelei (se face din robinetii de retur, astfel incat sa se incalzeasca uniform toate radiatoarele).

"Prost incalzita" poate fi, dupa cum spuneam mai sus, din cauza circulatiei insuficiente sau din cauza radiatorului dimensionat necorespunzator.

=> De facut:

1. verificarea puterii radiatorul pentru a confirma ca este ales corespunzator pentru camera respectiva
2. echilibrare hidraulica

Daca 1 nu este bun, se schimba radiatorul cu unul corespunzator necesarului de incalzire din camera respectiva.
Daca 1 este bun atunci se executa 2, daca 2 nu este suficient:

2.1 Se verifica diametrul conductelor pentru a vedea daca sunt corect dimensionate astfel incat sa poata duce puterea instalata pe ele.

Daca 2.1 este corect dimensionat atunci este o problema de circulatie.

2.2 Se verifica aerisirea conductelor, poate sunt urcari/coborari fara dezaeratoare automate.

2.3 Daca 2.1 si 2.2 sunt corecte se verifica pompa de circulatie.

In nici un caz nu schmbam pozitia centralei doar pentru ca un calorifer nu incalzeste bine.

Numai bine si spor la treaba.
ATRICA
QUOTE (CristianG @ Sep 30 2009, 03:26 PM) *
Modificarea pozitiei centralei termice nu este o solutie de luat in seama, faptul ca nu se incalzeste un radiator de la capatul retelei nu justifica o astfel de operatiune. Cea mai simpla operatiune este cea de echilibrare hidraulica a retelei (se face din robinetii de retur, astfel incat sa se incalzeasca uniform toate radiatoarele).
...
Numai bine si spor la treaba.


Ii multumesc lui Cristian pentru raspuns si sfaturi.

Reteaua a mers foarte bine pe teava de fier cu diametru mare 1 1/4" - 1 1/2", tur pe sus, retur pe jos (cum se facea acum 12 ani) si incalzea F BINE. In camera care ma intereseaza era f cald.
Acum 3 ani am trecut-o pe cupru, iar mesterul care a facut lucrarea a plecat cu teava de 18 de la centrala, subdimensionata, cred eu (doar catre ultimul radiotor de pe ramura este de teava de 15). Ca sa nu trec pe 22 si sa constat ca iar nu merge, am luat in considerare apropierea centralei de camera ce ma intereseaza.
Anul trecut am cumparat centrala noua, caci cea veche de 10 ani trebuia reparata prea des.
Echilibrare fac de cate ori merg la Buzau, unde e casa, dar intretimp mai trec alti "mesteri" pe acolo si desfac la maxim robinetii de retur.

Nu mi-ai zis nimic de posibilitatea separarii incalzirii de preparare ACM.

Nu pot atasa planul.

Casa are cam 110 mp, camere relativ mici, 9 radiatoare.
CristianG
Incercati alt format de fisier.

Separarea apei calde se poate face, invers era mai rau, pentru ca se mai face recirculare pe incalzire, insa daca este numai incalzire nu este nici o problema. In continuare nu recomand schimbarea centralei.
ATRICA
QUOTE (CristianG @ Oct 1 2009, 01:04 PM) *
Incercati alt format de fisier.

...


Am incercat sa trimit fisier .DOC .PDF si .JPG (fiecare 30-50 KB). Toate incercarile au esuat iar admin nu mi-a raspuns inca la sesizare.

La Private Mesage nu pot atasa fisiere.

This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2018 Invision Power Services, Inc.