Help - Search - Members - Calendar
Full Version: detector gaze ?
Forumul Centrale-termice > Centrale termice > General
iulia.m
As dori sa stiu daca - pentru avizarea finala in functionare a unei centrale termice instalate intr-un apartament inzestrat cu ferestre cu geam terpoman - este obligatorie instalarea unui detector de gaze.
Daca da, care este cadrul legislativ ce reglementeaza acest aspect.
Geo Palade
Gasesti pe pagina de web a ISCIR lista societatilor autorizate pentru VTP/AF conform PTA1. Alege una sau mai multe astfel de societati si intreaba. Pentru cadrul legislativ e mai complicat dar foti sa verifici in normativele de proiectare instalatii de gaze sau (eventual)la ISCIR.
Geo Palade
Gasesti pe pagina de web a ISCIR lista societatilor autorizate pentru VTP/AF conform PTA1. Alege una sau mai multe astfel de societati si intreaba. Pentru cadrul legislativ e mai complicat dar foti sa verifici in normativele de proiectare instalatii de gaze sau (eventual)la ISCIR.
gxg
(iulia.m)
As dori sa stiu daca - pentru avizarea finala in functionare a unei centrale termice instalate intr-un apartament inzestrat cu ferestre cu geam terpoman - este obligatorie instalarea unui detector de gaze.
Daca da, care este cadrul legislativ ce reglementeaza acest aspect.


Si eu ma aflu in aceeasi situatie si am inteles ca este obligatoriu (am intrebat pe la firme care se ocupa cu asa ceva) si nu numai detectorul de gaze dar si o electrovana care sa fie actionata de acel detector si sa intrerupa gazele daca detecteaza asa ceva. O electrovalva este in jur de 1,5 mil. iar un senzor de gaz este vre-o 3,5 mil. Sau mai exista variantele:
- sa inlocuiesti un ochi de geam termopan cu geam simplu de 2 mm
- sa decupezi in perete o gaura de 30/30 cm.
Toate astea pentru a avea loc pe unde sa iasa suflu in caz de explozie.
te doare capul de cite iti cer astia pentru a monta o centrala !!!!
CristianG
Noul normativ de gaze prevede instalarea senzorului de gaz si a electrovanei. In momentul de fata se autorizeaza centrale care sunt in aceasta situatie pe baza unui angajament al beneficiarului ca isi va monta cand vor fi agrementati senzorii de gaz si electrovane. Da, normativul exista, dar nu sunt senzori agrementati si nici vane.
san
senzorul si electrovana nu itzi trebuie pt. centrala (daca este cu camera de ardere etansa si tiraj fortat, adica nu cu tiraj natural) ci pt. aragaz conform "normelor tehnice pt executia si proiectarea instalatiilor de gaze naturale" ce au inlocuit normativul I6 (normativ pt proiectarea si executia instalatiilor de gaz...)
san
asha ca cumpara un aragaz electric si scapi de electrovana cu senzor smile.gif
tudor
(iulia.m)
As dori sa stiu daca - pentru avizarea finala in functionare a unei centrale termice instalate intr-un apartament inzestrat cu ferestre cu geam terpoman - este obligatorie instalarea unui detector de gaze.
Daca da, care este cadrul legislativ ce reglementeaza acest aspect.


Cei de la Distrigaz mi-au spus ca e obligatoriu pentru geam termopan sa geam cu grosime de 4mm (sic!) conform cu un normativ nou aparut. Bineinteles, e obligatorie si istalarea unui dispozitiv de decuplare a gazelor actionat de acest senzor. Se poate ocoli insa asta prin asigurarea venitlatiei naturale a camerei in care este instalata centrala. De exemplu o gaura in perete pentru hota, presupunand ca centrala e instalata in bucatarie.
energon
Legislatie in domeniu :


" ORDIN nr. 713 din 21 octombrie 2004
privind modificarea unor prevederi din anexa nr. 1 "Norme tehnice pentru proiectarea şi executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale" la Ordinul ministrului economiei şi comerţului nr. 58/2004 pentru aprobarea normelor tehnice privind proiectarea, executarea şi exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale
EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI ŞI COMERŢULUI
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 1.012 din 3 noiembrie 2004

ART I
......
Pentru cazul în care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcţie specială (securizat, termopan etc.) se recomanda montarea detectoarelor automate de gaze cu limita inferioară de sensibilitate 2% CH(4) în aer, care acţionează asupra robinetului de închidere (electroventil) a conductei de alimentare cu gaze naturale a arzatoarelor.
Începând cu anul 2008, este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale pentru încăperile în care sunt aparate de utilizare a gazelor naturale şi suprafeţele vitrate necesare, conform prezentelor norme, sunt parţial sau în totalitate constituite din geamuri cu grosimea mai mare de 4 mm sau din geamuri de construcţie specială (securizat, termopan etc.).
În cazul utilizării detectoarelor suprafata vitrata poate fi redusă la 0,02 mp pe mc de volum net de încăpere.
Volumul net reprezintă volumul total al incaperii, din care se scade volumul elementelor de instalaţii sau de construcţii existente în încăpere, în care nu se pot acumula gaze. "


care se bate cap in cap cu alte reglementari cum ar fi Ordinul .... care a inlocuit I6 (normativul de gaz) :
"......
8. INSTALATII INTERIOARE DE UTILIZARE

Utilizarea gazelor naturale in cladiri
.....
Pentru cazul in care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt
de constructie speciala (securizat, termopan etc.) se vor monta
obligatoriu detectoare automate de gaze cu limita inferioara de
sensibilitate 2% CH4 in aer, care actioneaza asupra robinetului de
inchidere al conductei de alimentare cu gaze naturale al arzatoarelor.

In cazul utilizarii detectoarelor suprafata vitrata poate fi redusa la
0,02 mp pe mc de volum net de incapere.

Volumul net reprezinta volumul total al incaperii din care se scade
volumul elementelor de instalatii sau de constructii existente in
incapere in care nu se pot acumula gaze. "
Dupa cum se vede, aici nu mai pomeneste de 2008.
new_valis
Corect!

Dar de ce nu se tine cont de art. 8.5 din <Legea Gazelor>(fostul I6) care spune ca : sunt exceptate de la prevederile respectivului articol (recte, obligativitatea montarii detectorului) centralele termice cu camera de ardere inchisa, unde admisia aerului de combustie si evacuarea gazelor arse se face prin tubulatura etansa)??


De fapt, detectorul de CH4 trebuie montat(atunci cand avem de-a face cu termopane) numai si numai din cauza aragazului (care este un aparat cu flacara deschisa)!

Dar pe la noi, fiecare interpreteaza legea dupa bunul plac!
energon
Referitor la exceptia invocata , parerea mea este ca :

"8.5. Fac exceptie de la prevederile art. 8.2, 8.3 si art. 8.4.,
aparatele de utilizare care au atestare/agrement tehnic, sau aviz ISCIR pentru functionare in alte conditii, (la care prin tubulatura etansa, se asigura accesul din exterior al aerului necesar arderii si evacuarea in exterior sub presiune a gazelor de ardere - cazane cu focar etans si tiraj fortat). "

Desi intentia legiuitorului mai mult ca sigur ca era exceptii de la articole nu in intregul lor ci la partea cu amplasarea , volumul necesar , supr. vitrata .... .
Dar daca asa au scris, eu zic ca trebuie sa nu uiti partea din Art. 8.5 care se refera la atestatul ISCIR sau agrement tehnic de la producator in care sa fie explicit autorizata functionarea ... spre exemplu fara detector de gaz. Ceea ce , zic eu e 99,99 % imposibil.
Cei de la ISCIR Bucuresti , la cursurile de autorizare atrag atentia in mod clar asupra chestiei cu agrementul tehnic sau aviz ISCIR (care daca stii e pe bani asa de multi incat multi producatori s-au lipsit).
new_valis
Sorry, dar nu prea am inteles ce vrei sa spui!

Articolul 8.5 este foarte clar! Care-i nedumerirea?
bask
Parerea mea :

Prin normele tehnice privind proiectarea, executarea si exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale aprobate prin Ordin M.E.C. Nr. 58/2004 MOF 173/27 februarie 2004 se instituie obligativitatea montarii unui sistem de protectie impotriva scaparilor de gaze (de altfel obligatoriu in unele tari din UE) pentru incaperile in care sunt montate aparate consumatoare de gaze naturale si la care suprafata vitrata (adica usi ferestre la exterior, prevazute cu geamuri) este prevazuta cu geam cu grosime > 4mm, geam termopan sau alte feluri de geam (sticla )speciala.
De ce ?
Pentru a evita acumulari de gaze care sa duca la explozii, caz in care datorita acestor tipuri de suprafete vitrate (considerate mult mai rezistente la suflul exploziei) suflul eventualei explozii ar afecta structura cladirii.
Exista intr-adevar o derogare, mentionata mai sus de colegii mei, care impinge termenul de montare al sistemului de siguranta pana undeva spre 2008, insa daca dorim sa aplicam legea in spiritul ei acea derogare cred ca este data pentru a usura autorizarea de functionare a vechilor CT murale, care sunt montate in incinte de felul mentionat mai sus.
Pentru proiectele instalatiilor de utilizare, in conditiile mentionate mai sus, noi nu putem sa ne asumam raspunderea, sa incalcam un principiu fundamental al Legii 10 privind calitatea in constructii si anume cel al sigurantei in exploatare, deci noi acolo unde este cazul prevedem in proiect aceste sisteme atat in domeniul domestic cat si in cel comercial sau industrial (aici cel putin fiecare aparat sau incinta este prevazut cu detector/electrovana)

Parerea mea este ca in cazul unui explozii factorii de ancheta nu vor lua in considerare acea derogare data prin HG, pana la urma domnii ministri ar trebui sa-si vada de ale politicii si sa ne lase pe noi sa ne facem meseria.
new_valis
Personal, concluzionez vis-a-vis de acest Topic , in felul urmator:

- dau fara ezitare autorizatia la functionare conf.PT-A1/2002 oricarei centrale termice de apartament , cu tiraj fortat, montata intr-o incinta prevazuta cu termopane, FARA detector, daca si numai daca respecta I13, GP 051 , 'Legea Gazelor' si , evident, trece cu bine procedurile de autorizare!

Punct!
energon
Daca tot am dat si eu cu parerea mai sus, eu zic ca se poate autoriza functionarea fara detector de gaz (existand acel termen legal care amana obligativitatea instalarii detectorului de gaz), dar e bine (si noi o facem intotdeauna) de a informa clientul despre obligativitatea instalarii detectorului dupa anul x , data de la care nu se mai poate face VTP/AF fara detector, conform legii.

Au fost unii clienti (putini) care au intzleles ca aceasta masura le este de folos si au dorit instalarea de pe acum a detectorului.
okta
Eu mi-am pus termopane dupa 2 ani de la montarea centralei si acum, banuiesc ca si la mine e obligatoriu detector de gaz.

Intrebarea este daca trebuie sa cumpar detector si electrovana sau kem pe aia de la gaze si mi-l aduc ei? si pe cine sa kem? pe aia care mi-au montat centrala si/sau pe aia de la gaz?
CristianG
Pe cei de la gaze, orice lucrare pe instalatia interioara de utilizare gaze naturale se executa de catre societati autorizate ANRGN. Detectorul si electrovana puteti sa le luati de la ei, sau de oriunde, depinde cum agreaza, poate nu vor sa vina doar sa il monteze si atunci ... de la ei.
dory
Din cate stiu eu la orice modificare a instalatiei de utilizare este necesar si modificarea proiectului si implicit avizarea lui cu toate demersurile ulterioare, montajul se efectueaza de catre unitati specializate (reprezentanti ai agentilor economici autorizati) sub supravegherea si verificarea celor de la gaz
Verificarea i repararea aparatelor de utilizare se face la cererea
consumatorului prin uniti specializate, ori de cte ori este nevoie. Acestea se efectueaz de ctre reprezentani ai agenilor economici autorizai de ISCIR.
La verificarea sau revizia instalaiilor, poriunile de conduct sau armturile care la proba de etaneitate au scpri i nu pot fi remediate, se nlocuiesc pe cheltuiala consumatorului de ctre un agent economic autorizat s execute aceste lucrri, respectndu-se prevederile din ”Norme tehnice pentru proiectarea i executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale”
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2018 Invision Power Services, Inc.