Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Reglementari legale pentru montarea evacuarii gazelor?
Forumul Centrale-termice > Centrale termice > General
rainman
Salut la toata lumea,

Acesta nu este un post tehnic ci mai degraba unul care pune probleme de natura legala, asa ca imi cer scuze in avans daca locul lui nu este aici. Am sapat in forum ca sa gasesc raspunsul la aceasta problema, dar n-am putut gasi nimic.

Stau la etajul 1 din 4, mi-am montat de curand o centrala termica de apartament in balcon, si ca atare cosul de evacuare iese paralel cu zidul blocului. Centrala este in condensatie, asa incat din cand in cand mai scoate si abur, care se vede dat fiind ca temperatura exterioara e scazuta. Acest abur a fost reperat de vecinul de deasupra mea (care n-are alta treaba decat sa se uite cine intra si iese din bloc), care reclama ca din cauza centralei mele ii intra "gaz si miros ciudat" in bucatarie.

Am absolut toate actele si avizele in regula, precum si acordul vecinilor si al administratiei.

Stie cineva sa-mi spuna daca exista reglementari legale despre cum trebuie sa iasa cosul de evacuare a gazelor arse? Este obligatoriu sa iasa perpendicular pe peretele blocului? La ce distanta trebuie sa fie gura de evacuare de ferestre?

Multumesc si sarbatori fericite!
terman
I-o fi mirosind gura ,aburul ala e mai inofensiv decit rigiielile lui.
peste tot sint din astia care ne complica existenta.
din cite stiu eu nu exista astfel de reglementari,mai uita-te si in manualul de instalare al ct.,unde producatorul i-ti da de obicei toate schemele de montaj al cosului de fum.
new_valis
(rainman)
Salut la toata lumea,

Stie cineva sa-mi spuna daca exista reglementari legale despre cum trebuie sa iasa cosul de evacuare a gazelor arse? Este obligatoriu sa iasa perpendicular pe peretele blocului? La ce distanta trebuie sa fie gura de evacuare de ferestre?


Montarea centralelor de apartament (implicit referiri la cosurile tip"ventuza" - asa se numesc) , este reglementata de normativul GP-051/2000.

Deasemena, producatorul centralei poate impune anumite conditii de montaj.

ps: in proiectul de gaz in baza caruia ti-ai montat centrala, exista o plansa desenata in care este evidentiata si pozitia centralei (si evident a cosului). Daca situatia din teren respecta proiectul , stai linistit , ca-i OK. 8)
rainman
(new_valis)
Montarea centralelor de apartament (implicit referiri la cosurile tip"ventuza" - asa se numesc) , este reglementata de normativul GP-051/2000.


Mersi pentru raspunsuri, o sa studiez si manualul. Am gasit ceva despre GP-051/2000, acolo sunt instructiuni tehnice, in schimb nu exista nici o reglementare despre distanta fata de ferestre sau cum trebuie sa fie cosul fata de peretele blocului... Se pare ca dpdv legal sunt acoperit...

O sa va tin la curent, multumesc inca o data.
new_valis
(rainman)
Am gasit ceva despre GP-051/2000, acolo sunt instructiuni tehnice, in schimb nu exista nici o reglementare despre distanta fata de ferestre sau cum trebuie sa fie cosul fata de peretele blocului... ...


Vezi cap. 3.10 si fig.11 din GP-051/2000. :wink:
energon
N-ai cumva in format electronic GP51-2000 sa-l pui in "arhiva" ? (Folosesc mai mult calc. decat hartia, de aia ) . As putea sa-l scanez daca nu mi-ar fi lene ...
new_valis
(energon)
N-ai cumva in format electronic GP51-2000 sa-l pui in "arhiva" ?...


Sorry, deocamdata NU!

Trag insa nadejde ca voi rezolva curand aceasta chestiune, putintica rabdare... 8)
adrianharlea
apropo de montaj.spuneti-mi si mie daca stiti care este pozitia cosului de montaj la centrale in condensatie.adica cum trebuie sa aiba inclinatia:spre exterior sau spre interior.intreb pt ca la mine face niste turturi la cos, de nu-ti vine a crede.poate ma ajutati cu sfaturi.multumesc
terman
inclinatia spre interior,panta minima 1%,dar nu mai mult de 3%,dar nu stiu daca toti producatorii racomanda la fel.ce lungime are cosul ?
o folosesti in regim de condensare,sau 80/60 ?
new_valis
GP-051 zice (la art. 3.10.21) ca : Cosul de evacuare a gazelor de ardere tip ventuza de la cazanele tip mural se monteaza etans, cu panta de minim 2% spre exterior!

Prin aceasta regula, normativul nu face diferentiere intre centralele clasice si cele in condensatie :? , desi toata lumea stie ca la centralele clasice asa trebuie procedat (tocmai pentru a da posibilitate condensului format sa se scurga afara).

In ceea ce priveste centralele in condensatie, trebuie urmate recomandarile producatorului, desi pana acum, personal , la nici una din marcile cu care lucrez nu am gasit astfel de recomandari!

Exista si o dezbatere in GRUP pe aceasta tema, iar parerile sunt impartite...
terman
ziceam de producator,ca nu m-ar mira ca unele instr. sa se bata cap in cap.
la Beretta si Baxi,asa recomanda producatoriii sa se monteze.
evident e vorba de condensare.
Chaffoteaux,recomanda spre exterior,vorbim tot de cele in condensare.
iata ca apar instructiuni eleborate de fabricanti diferiti,cu prescriptii contradictorii.
adrianharlea
centrala mea este ferroli in condensatie.montajul cosului a fost facut de cei care au montat centrala. nu stiu cum are inclinatia, cert este ca am impresia ca ceva nu este bine.imi curge condens in interior si se elimina pe furtunul speacial de condens al ct si in acelasi timp imi curge condens si afara, iar in noptile foarte geroase (-10) face un ditai turturele.nu stiu ce sa zic, astia de la ferroli nu stiu cum recomanda.poate stiti voi ceva.merci
terman
cit de lunga e partea din exterior a cosului ?
adrianharlea
nu stiu exact.trebuie sa ajung diseara acasa sa masor.de ce?ce importanta are?
terman
la Ferroli se recomanda ca partea ext. a tubulaturii sa fie undeva in jur de 50-60 mm,si chiar recomanda scurtarea tubulaturii,la nevoie.
adrianharlea
5-6 cm nu are.are in jur de 30 cm.
terman
nu-i mult,chiar daca producatorul face recomandarile sus-amintite.
stiu citeva Econcepturi cu lungimi chiar mai mari dcit la tine si n-au nimic.
adrianharlea
ok. multumesc mult pt raspuns.m-am mai linistit.intrasem la idei ca nu este montata corespunzator
new_valis
Vezi aici

http://www.ferroli.ro/catalog2.php?categor...iala&id=674.
adrianharlea
am vazut, am citit.dar problema este ca de la teorie la practica...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2018 Invision Power Services, Inc.