Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Filtru chimic la CT murala - bine de pus , sau nu?
Forumul Centrale-termice > Centrale termice > Tehnic
new_valis
Reiau un topic mai vechi vis-a-vis de problema sus-mentionata.

Sunt VTP-ist de 3 ani , si in tot acest timp mi-au trecut prin mana - la propriu!- aproape o mie de centrale de apartament.

Printre altele, ce credeti ca am constatat? In 99,99% din cazuri (cam mult, nu?) am gasit montate filtre chimice (cu granule, sau cu suspensie) pe circuitul de intrare apa rece in CT !!

La inceput am fost oripilat :x . Dupa aceea m-am resemnat :cry: .

Dar in final m-am nervozat :evil:

NU ESTE PERMISA MONTAREA FILTRELOR CHIMICE IN ACEST MOD!!

Si stiti de ce?? :?:


Va astept...
zamfir costin
Pt ca apa calda preparata de centrala devine nepotabila (la filtrele cu polofosfati ). Totusi, se gasesc fitre chimice care elimina acest inpediment.
Corect ?
zamfir costin
Scuze: "polifosfati"
aprositos
La naiba cu filtrele astea chimice, ca nu vrea lumea sa inteleaga!
Hai ca unii zic: "Pai eu nu beau de la apa calda", dar s-a gandit cineva ca face baie cu polifosfati :shock:, spala vase cu polifosfati :?:
Si nici macar nu-si are rostul pe acm de vreme ce pe circuitul acm pentru economie si pentru a evita depunerile de "piatra" reducem temperatura la 45grade C. Pe cand pe circuitul de incalzire avem 70 grade C :roll: .
Evident ceea ce-i deruteaza pe multi e faptul ca alimentarea centralei se face prin aceeasi intrare de apa rece a CT
Desigur, eu nu sunt de acord nici cu filtrele magnetice. Nu ca ar produce ceva, doar ptr ca sunt frectie cu "Diana" pe picior de lemn :wink: . Poate singurul lor folos ar fi faptul ca retin anumite bucati de rugina aduse de apa din tevi.
Am avut discutii in Athena cu un tip care o viata intreaga s-a ocupat de dedurizarea apei, si radea in hohote cand auzea de filtre magnetice. Pai cum e posibil doi magneti sa sparga structura sarurilor (daca ar fi asa am pune toti magneti, in loc de filtre laugh.gif ), si sa nu uitam ca o statie de dedurizare seriosa costa de la 1000 euro in sus :idea:
Puneti, tata, un filtru de linie sau Y, parca-i zicea ( :oops: nu prea-mi suna bine in romana, dar cred ca intelegeti biggrin.gif ) si la momentul necesar faceti o spalare chimica a schimbatorului de caldura!
Am citit pe un alt forum, ca in Romania au stralucita idee sa bage in circuitul de incalzire apa distilata. N-o fi prea practica, dar o vad eficienta.
zamfir costin
R........l., scuze, cineva are filtru chimic care nu afecteaza calitatea apei, decat o dedurizeaza. Sau cel putin asa scrie pe el. Costa in jur de 200 ron. Si am vreo 30 clienti care au filtru clasic cu polifosfati de vreo 10 ani pe alimentarea principala a casei (deci si apa rece ), si cand am vazut le-am spus sa-l scoata imediat. Credeti ca la scos vreunul ?
zamfir costin
Si aprositos ai dreptate, "noi reducem temperatura ACM la 45 grade", dar majoritatea posesorilor de centrale o lasa la maxim si o incropesc, ceea ce duce la o depunere aproape dubla fata de normal. Motivul invocat ?: pai "neveste-mi ii place mai calda, mie mai rece si decat sa ma duc la centrala sa o setez, mai bine o incropesc !". Suna cunoscut ?
aprositos
laugh.gif
Cu adevarat, asa se intampla de obicei. Eu insa, am mereu un termometru cu mine si cand se trezeste vreunul sa-mi zica ca nu-i ajung 45 de grade, pun termometrul sub jetul de la robinet, si-l bag sa tina si el (sau ea) mana sub apa, ca sa vada cat rezista. si uite asa le piere chieful de apa fierbinte. In plus, ii sperii cu consecintele temperaturii exagerate si cu nota de plata umflata care va veni :wink: , si sa vezi cum ma roaga s-o reglez cat se poate mai economic laugh.gif
new_valis
Multumesc raspunsurilor pertinente si la obiect prietenilor aprositos si zamfir costin!

Si acum raison-ul pentru care am deschis acest topic:

Nu vreau nicicum sa epatez sau sa dau de inteles ca eu ma pricep cel mai bine la chestiunea in cauza. In schimb, am vrut sa scot in evidenta un aspect total atehnic si periculos - deopotriva - care continua sa se perpetueze in activitatea noastra, si am ales cea mai eficace varianta:sa provoc raspunsurile potrivite!

Acum cateva saptamani am fost solicitat sa autorizez o centrala murala care functiona de trei ani. Evident avea montat pe intrare apa rece un ditamai filtru chimic. Intamplator, am aflat ca omul capatase o alergie extrem de agresiva exact din momentul in care-si montase centrala!

Nici un medic nu i-a dat afectiunii de cap. I-am sugerat ca asta ar fi o posibila cauza ( pe langa faptul ca toate chimicalele dizolvate ii ramaneau pe corp dupa baie, sau pe vesela dupa spalare - ba isi facea si cafeaua cu apa calda de la centrala - dupa cum zicea aprositos) , omul a renuntat imediat la filtru, si - zice - dupa aproape trei ani i s-a estompat in buna parte iritatia care-i dadea atatea dureri de cap!

Simpla coincidenta? Sigur NU!

Asadar, recomand tuturor cu caldura sa nu mai folosesca filtre chimice la CT murale montate asa cum am aratat , macar pentru ca:

- chimicalele dizolvate ajung in corp, provocand afectiuni cine stie cat de grave ( cred ca ar fi interesant ca cineva sa initieze un studiu de specialitate)
- aceleasi chimicale dizolvate se depun mai abitir pe suprafetele metalice interioare ale sch. de caldura pe care , culmea !, ar trebui sa le protejeze
- granulele sau suspensiile nu au nici un fel de certificare sau agrement care sa le permita utilizarea
- in nici o carte tehnica de CT murala nu exista - dupa stiinta mea- o astfel de recomandare din partea producatorului . Asta este un romanism clasic!

E adevarat, filtrele magnetice sunt o alta excrocherie, dar alea cel putin nu creaza problemele mai sus-mentionate!

Mi-ar place sa stiu ca v-am convins...
okta
eu am filtru magnetic anticalcar ANTIKAL. e de bine sau de rau?
aprositos
(okta)
eu am filtru magnetic anticalcar ANTIKAL. e de bine sau de rau?


Frectie cu "Diana" pe picior de lemn :idea: laugh.gif
E la fel de bine sau de rau ca la mine care nu am filtru magnetic anticalcar ANTIKAL. :wink:
cotoi
Bun, si atunci de ce nu se face punere in functiune a centralei fara porcaria aia de filtru magnetic/cu fosfati (care nici nu e ieftin deloc)? Eu sint din Iasi si toti cei pe care ii stiu au filtru de asta. Asa le-au cerut firmele cu PIF/VTP.
new_valis
Probabil nu am fost bine inteles :

- in orice instalatie trebuie sa existe elemente de filtrare !

Eu ma revolt atunci cand vad ca aceste accesorii sunt montate aiurea. Apa tratata - chimic - trebuie sa deserveasca EXCLUSIV circuitul de incalzire !! Dar ai nostri "meseriasi", din comoditate sau necunoastere , le monteaza pe circuitul de acm (intrare apa rece).

Aici e greseala, desi exista o motivatie a montatorilor: din cauza carecteristicilor constructive, la o ct murala este imposibil sa montezi asa cum ar trebui un filtru chimic (filtrul ar trebui montat pe traseul de umplere al circuitului de incalzire, traseu care de regula e format dintr-un robinet, sau un grup de umplere).
terman
cum dracu , ca nu pricep polifosfatii astia nu-s de fapt E-URILE pe care le halim noi in salamul cel de toate zilele?
energon
La problema asta e un raspuns simplu, e imposibil sa nu stiti: se face umplerea sist. de incalzire nu din robinetul de umplere al centralei ci printr-un bypass extern unde intercalam elementul de filtrare chimica
terman
si atunci sch.secundar cum il protejez ?
ssilvviu
Pai se vorbea mai sus: prin reducerea temperaturii apei calde menajere la 45 grade.
terman
serios ?
in unele zone cu apa f.dura calcarul se depune chiar si la temp. mult mai mici.
dealtfel,in instal. bine executate,incarcarea instalatiei se face foarte rar.
doar completari cind si cind.
poe
Ok, eu am un filtru cu polifosfati de-asta pe intrarea de apa in centrala dar care nu are legatura cu ACM deoarece eu am circuit separat cu boiler de 100 litri. Intrebarea mea este, cand trebuie schimbat acel fosfat, deoarece la mine cam la un an jumatate se dizolva se face ca o smantana, prima oara cand l-am desfacut foarte greu am reusit sa-l spal, "smantana" aia e foarte lipicioasa, are ceva daca-l las asa fara sa schimb cristalele alea, ca acum dupa 1-2 ani iar s-a smantanit.

Si inca o intrebare, socrul meu are o centrala pe gaz instant doar de ACM, si a montat bineinteles un filtru cu polifosfati, dauneaza grav sanatatii? Atunci ce as putea folosi daca nu filtru din acesta?
new_valis
QUOTE (poe @ Sep 28 2009, 02:08 PM) *
Si inca o intrebare, socrul meu are o centrala pe gaz instant doar de ACM, si a montat bineinteles un filtru cu polifosfati, dauneaza grav sanatatii? Atunci ce as putea folosi daca nu filtru din acesta?


Da! Dauneaza sanatatii! Pt. ca asa cum ziceam, acesti polifosfati sunt cancerigeni.

Personal, recomand - la un instant , de ex. - un filtru Y (pentru decantarea corpurilor cu dimensiuni mari) si, eventual, un filtru cu carbon activ - contra microorganismelor , in principal - si care (datorita elementului filtrant performant) retine un procent insemnat din elementele dure ale apei. Daca duritatea apei este prea mare, la intervale determinate sa se faca spalari chimice profilactice ( cu substante certificate si cu echipamente adecvate).
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2018 Invision Power Services, Inc.