Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Sursa pentru pompa de recirculare
Forumul Centrale-termice > Centrale termice > Tehnic
warpy
Salut tuturor,

Am o centrala pe lemne la care am montat o pompa de recirculare cu urmatoarele caracteristici:
P=56W
I=0.26A
n=950 rpm
Problema este ca sunt intreruperi de tensiune frecvente care dureaza ceva timp (uneori si 1 ora), timp in care temperatura creste destul de mult.
M-am gandit la o unitate ups pentru calculator de 600VA, dar as vrea sa aflu si parerea voastra.
Orice raspuns este binevenit.
Multumesc.
CristianG
Se poate folosi un UPS, acu puterea lui ........
radu_cracu
Pt protectia centralei piti folosi pompa(e) alimentata(e) cu curent continuu, de ex. LAING montata in paralel cu pompa existenta + o clapeta de sens.Exista in Tg. Mures un distribuitor care a pus la punct un invertor si cu acumulatori duc o pompa cam 2 ore si costa cca. 225 euro si include pompa, invertorul si acumulatorii.
Cat despre UPS trebuie sa faci incercari "pe viu". Nu pre am incredere in UPS deoarece pot fi/sunt fabricate in china si astia fura si la metru, de putere ce sa mai zic.
new_valis
Solutiile alternative de alimentare a pompei de circulatie in astfel de cazuri sunt foarte indicate!

In schimb, ca precautie suplimentara (recomandata la centralele pe combustibil solid), propun : vas de expansiune deschis!
warpy
Revin cu unele indicii.
La un ups de 600VA corespunde cam 450W (asta empiric, dupa spusele celor de la magazinul de calculatoare). El poate duce un calculator la capacitate maxima in jur de 10 minute. Cu un calcul simplu pompa de recirculare ar trebui sa functioneze nestingherita vreo 80 minute. Asta teoretic. M-as multumi si cu 40 minute. Ramane totusi sa probez in practica.
Variantele cu pompa auxiliara sau cu invertor mi se par cam scumpe, comparativ cu ups-ul care m-ar ajunge pana-n 2 mil. lei.
CristianG
Inca un indiciu, pompa este motor asincron de curent alternativ => nu puteti echivala consumul unui computer cu cel al pompei, puterea activa nu este acelasi lucru cu puterea reactiva, in plus, pornirea pompei se realizeaza cu absorbirea unui mare curent de pornire => de aici si inovatia
pompa(e) alimentata(e) cu curent continuu
bask
Exista o solutie pentru a putea proteja cazanul in timpul opririi energiei electrice, cum spunea si new_valis, era obligatoriu vas de expansiune deschis cu preaplin si recomandat dotarea cazanului cu un acumulator de caldura care sa inmagazineze caldura produsa pina la terminarea combustibilului.
warpy
Solutia cu vas de expansiune deschis este foarte buna. Din pacate eu am circuit inchis cu supapele de siguranta la 3 bari, deci ar trebui o mica investitie pentru modificare. Dar ma gandesc totusi la urmatoarea situatie: tensiunea a cazut, apa fierbe in centrala, iar cand revine tensiunea, apa din casa (la temperatura sa zicem 50 grade) intra in centrala, care are peste 100 grade. Evident ca apar solicitari destul de mari, chiar daca am vasul de expansiune inchis sau deschis.
Am auzit vag despre acumulatorul de caldura. Va rog sa-mi dati mai multe detalii, daca se poate, ma intereseaza subiectul.
new_valis
WARPY!

Stii care-i problema unei instalatii cu vas de expansiune inchis, atunci cand 'mergi' pe combustibil solid?

O eventuala lipsa a circulatiei apei in instalatie (chiar de cateva secunde) duce la cresteri de presiune si de temperatura EXPONENTIALE!

Orice supapa, fie ea si de 3 bar efectiv se topeste si nu mai lucreaza NICICUM!

Un vas de expansiune deschis (realizat conform STAS) elimina complet aceste probleme!
Cristian Rada
Iti recomand folosirea cu incredere a unui UPS ca sursa pt a mentine in functiune pompa de recirculare, am montat un astfel de UPS de 1500 W si ii da o autonomie pompei de recirculare de peste 2 ore in functie de puterea pompei si, ca protectie suplimentara poti folosi o vana de descarcare termica daca cazanul iti permite montajul ei. Eventual poti sa-ti montezi un automat de umplere pt a-ti umple instalatia daca ti s-au activat supapele de siguranta
Cristian Rada
Iti recomand folosirea cu incredere a unui UPS ca sursa pt a mentine in functiune pompa de recirculare, am montat un astfel de UPS de 1500 W si ii da o autonomie pompei de recirculare de peste 2 ore in functie de puterea pompei si, ca protectie suplimentara poti folosi o vana de descarcare termica daca cazanul iti permite montajul ei. Eventual poti sa-ti montezi un automat de umplere pt a-ti umple instalatia daca ti s-au activat supapele de siguranta
CristianG
Soluţii propuse pentru protecţie
1. Serpentina de răcire
2. Utilizarea supapei termice (temperatura de descărcare 95°C)
3. Montare de vas de expansiune deschis
4. Montarea a două radiatoare cu posibilitate de circulaţie naturală în scopul răcirii agentului termic în cazul opririi accidentale a pompei de circulaţie.
5.Conectarea pompei la o sursă neîntreruptibilă de energie electrică

Schimbător de căldură de protecţie (serpentină de răcire) în scopul protejării contra supraîncălzirii accidentale (peste 110ºC). Schimbătorul de căldură funcţionează cu flux continu de apă, controlat de către un termoventil (supapă termică) cu protecţie la eşapare => fara curent numai daca aveti apa de la retea.


Rezervoare de acumulare / puffere:
înmagazineaza o cantitate apreciabilă de energie, produsă de un cazan sau provenită din altă sursă alternativă şi care va fi cedată treptat in funcţie de necesar.

Ex: Capacitate nominală: 25 kW
Volum minim necesar:

VPu= 13,5 * 25 kW * 3,0 h (durata arderii la cap nominala 25 kW) = 1.013 l

PS Si pufferul are nevoie de curent pt pompa de circulatie smile.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2018 Invision Power Services, Inc.