Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Sonda externa de temperatura pt. centrale. DA sau NU ?
Forumul Centrale-termice > Centrale termice > General
energon
Ce parere aveti despre montarea unei sonde externe de temperatura ? In cazul in care avem un termostat de camera montat la aceeasi centrala.

Sonda externa fuctioneaza asa :

Reduce temperatura apei pe tur la incalzire, in functie de temperatura exterioara. Prducatorii de astfel de sonde precizeaza ca "e foarte utila primavara si toamna cand nu e chiar asa de frig ca iarna"

Si acum intrebarea de amator fara cunostinte si experienta :
Pai daca oricum am termostat de camera setat pe cat vreau eu in casa, ce rost mai are sa am si reglajul apei din circuitul de incalzire ?

Si ma gandesc : daca pe tur am 85 grade si nu e foarte frig, caloriferele se vor infierbanta amarnic :
1. Exista o intarziere cu care sesizeaza termostatul incalzirea, timp suficient ca (virgula) caloriferele sa se infierbante peste necesar.
2. Dupa ce decupleaza termostatul de camera, caldura acumulata de calorifere se va ceda tot in incapere, respectiv imobil. Nu e totuna daca caloriferul in momentul decuplarii termostatului este incalzit la 50 grade sau la 90 grade. Deci e posibil ca , sa zicem cand nu e foarte frig afara, fara reducerea temperaturii pe tur de catre sonda externa, chiar cu termostat de camera sa se faca prea cald ?
3. In situatia in care nu e foarte frig afara, cu temperatura pe tur setata din centrala la valori mari si fara sonda externa, de ex. exprimand graficul temperatura imobil - timp , variatiile vor fi mai mari si mai rapide. In sitatia cu sonda externa, variatiile vor fi mai "aplatizate" ?
ioantermistu
cred ca in 2 ani ai gasit raspunsul; nu vrei sa ni-l impartasesti?
energon
Am acum evident o parere . N-am timp acum sa scriu, o sa revin.

Dar scriu concluzia : E 100% sigur ca solutia termostat de camera+sonde externa este superioara celei fara sonde externa. Termoreglarea este mai eficienta, rezultatele in confort termic sunt evidente .
ioantermistu
multumesc, astept detalii.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2018 Invision Power Services, Inc.