Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Putere versus boiler incorporat?
Forumul Centrale-termice > Centrale termice > General
dolf
Pentru incalzire si ACM mi s-a propus prin proiect o centrala de 34 KW. Ulterior, un inginer mi-a sugerat o centrala de putere mai mica (29 KW), dar cu un boiler de 100 litri incoporat, spunandu-mi ca este mai potrivita.
Desi inteleg ca boilerul incorporat reprezinta un avantaj pentru ca ai intotdeauna o rezerva de apa calda, nu inteleg cum centrala de 29 KW poate "face fata" mai bine la necesarul de incalzire decat cea de 34 KW. Mai ales ca din proiect, din cate am inteles eu, reiese un necesar de 30 KW numai pentru incalzire!
Ma poate lumina cineva?
bask
ESte o problema care intervine din cauza practicii de proiectare existente in domeniu foarte multi dintre noi folosesc metode empirice sau mai grosiere, sa le numesc, care folosesc in general indici de incarcare pe mc de volum incalzit si care supradimensioneaza pentru siguranta, asa ca la un calcul riguros si 29 kW este posibil sa va ajunga.
Problema dumneavoastra insa nu e asta, cred eu , ci sa gasiti un mijloc, o clauza in contract prin care sa responsabilizati proiectantul, pentru eventualele greseli, daca e serios, n-ar trebui sas-l deranjeze pentru ca ar trebui sa aiba asigurare.
dolf
In cazul de fata nu ma intereseaza sa "responsabilizez" proiectantul pentru nu am o relatie contractuala cu el. Eu doar am cumparat casa "la pachet" cu proiectul. Nu vreau decat sa inteleg ce e mai bine.

Desi ar fi trebuit sa respect pur si simplu proiectul, m-am lasat antrenat de contructor (de fapt de un inginer "termic"). Nu vreau sa intru in polemici legate de diferitele solutii oferite pentru aceeasi casa. Vreau doar sa inteleg ceva mai bine cum sta treaba.

Din raspunsul tau si din ce-am mai citit (inclusiv pe acest site) inteleg ca, in cel mai rau caz, s-ar putea sa am totusi suficienta caldura chiar si in noptile friguroase, cu conditia sa ma spal mai rar. Sau sa facem program de dus. Eventual dimineata inainte de a pleca la serviciu/scoala, cand oricum nu mai conteaza incalzirea...

Voi vedea cum trec peste prima iarna. Daca nu e bine, poate revin cu o oferta de centrala "second hand".
goad
Decit sa faci experimente de genul asta ,mai bine pune aici mai multe detalii - volum de incalzit , amplasament , numar de bai , marca CT ,etc.
Sunt destui profesionisti pe forum care o sa-ti raspunda .
dolf
Pe scurt, casa arata cam asa: P+1+M, cu 90 mp utili pe nivel (P+1) si vre-o 60 mp la mansarda, respectiv cam 250 mc pe nivel si inca 100 mc la mansarda, deci in total cam 600 mc. Casa e tip duplex, adica are un perete comun (spre vest) cu o alta casa identica. Ceilalti pereti exteriori sunt destul de bine izolati (porotherm 25 cm + polistiren 5 cm), geamurile sunt "Low E" cu argon, tamplarie PVC tricameral, iar acoperisul e izolat cu vata minerala (10 cm).
Consumatorii de ACM ar fi o buctarie si un WC de servici la parter, precum si doua bai cu cada la etaj. Exista si o baie "de rezerva" (cu dus) la mansarda. care nu cred ca va fi utilizata decat foarte rar.
Centrala e Hermann Acquaplus 29 SE (cu boiler de 100 litri incorporat).
goad
Eu zic ca face fata,mai ales ca nu trebuie sa incalzesti toata suprafata in mod egal (robineti termostatati ).
Diferenta intre o CT cu boiler si una cu schimbator in placi este ca ,in primul caz, nu este intrerupta caldura atit de des ca la cea cu sch. in placi ,pt. ca are o rezerva de apa calda in boiler . Deci mai putine intreruperi= mai cald in casa ,chiar daca CT are putere mai mica!
Cred ca la asta se referea inginerul respectiv.

Totusi o CT cu boiler o sa-ti pape gaz putin mai mult decit una instant ,pe partea de acm.
dolf
Merci. M-am mai linistit.
Desi mi-e greu sa inteleg cum la un apartament obisnuit e nevoie de o centrala de 23KW (din ce-am mai vazut chiar pe acest forum) iar la o casa de 3 ori mai mare ar face fata o centrala de 28KW...
Vom vedea.
Geo Palade
In mod obisnuit pentru incalzire sunt necesari cam 40W-metrucub, deci pentru un apartament la bloc de 80-100mp ar rezulta cam 8-10KW pentru incalzire. Pentru apa calda insa, prepararea instantanee (fara boiler de 80-100l), necesita 24KW pentru 12l/minut la un deltaT de 20grade (adica apa pleaca cu 20 de grade mai mult decit intra). Asta este motivul pentru care o centrala cu preparare instantanee nu poate avea mai putin de 24KW.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2018 Invision Power Services, Inc.