Help - Search - Members - Calendar
Full Version: debransare partiala
Forumul Centrale-termice > Centrale termice > General
mariailin
Sunt presedinte la o asociatie de proprietari si de curand a venit o doamna care a cerut debransarea partiala de la RADET, in sensul ca se debranseaza de la incalzire nu si de la apa calda. Intrebarea mea este: Poate fi debransata daca nu a instalat centrala termica? In nici un caz nu a respectat procedura de drbransare descrisa pe acest site. S-a schimbat cumva procedura? Debransarea nu se face si de la apa calda cand instalezi centrala?

Multumesc,
Maria ILIN
onewing
nu obligatoriu
Geo Palade
Nu este obligatoriu sa debransezi si apa calda cind debransezi incalzirea.
Deasemenea nu este necesar acordul RADET pentru debransare de la incalzire daca blocul/scara are contoare proprii.
Instalarea centralei presupune obligatoriu masurarea cu contoare separate a consumurilor de gaze naturale si celui de apa rece.
Nu va recomand sa aprobati debransarea de la incalzire fara sa fi fost instalat in prealabil contor separat de gaze pt ca este posibil ca respectivul locatar sa se incalzeasca cu gaze provenite de la instalatia comuna de gaze pentru aragazele din bucatarii situatie in care consumul suplimentar va fi suportat la comun de catre toti locatarii (avem si noi in bloc o situatie similara in care in timpul iernii locatarii de pe scara respectiva platesc 20 metri cubi de gaz de persoana in timp ce la celelalte scari se plateste 6-8 metri cubi de gaz de persoana).
mariailin
Inseamna ca deja e prea tarziu. Pentru ca acordul l-am dat. Nu mi s-a parut nimic suspect pana in momentul in care am fost sa constat debransarea si femeia nu avea centrala termica instalata. Si banuiesc ca nici nu va instala din raspunsurile evazive pe care mi le-a dat. Spunea ca se incalzeste cu aerul conditionat.
Acum ce mai putem face. N-o putem obliga sa-si instaleze centrala, nu? Dar nici nu mi se pare corect sa suporte ceilalti locatari consumul ei de gaze. Exista vreo solutie legala?
Geo Palade
Noi cautam de 2 ani si ceva o solutie legala si nu am gasit. Am facut reclamatie la DISTRIGAZ si nu am rezolvat nimic pt ca au venit in control si nu au gasit nereguli (asta pt ca se incalzesc lasind cuptorul aprins si usile deschise si nu putem dovedi aceasta). In ultima vreme am inclus in cheltuelile lunare aferente apartamentului respectiv jumatate din costul cu incalzirea unui apartament nedebransat cheltuielile scazindu-se din costul gazelor pe scara respectiva. Nici asa nu este ok pt ca nu stim cine consuma gazele si cit anume, si tot asa circul nu se mai termina proprietarul sustinind ca se incalzeste cu un aparat conectat la o butelie de aragaz (cu toate ca in doi ani nu i-a vazut nimeni schimbind butelia macar o singura data). Acum vreau sa caut in arhiva si sa vad cum a fost redactata exact cererea de debransare pt ca daca a cerut debransarea in vederea instalarii de microcentrala si separare de la instalatia comuna de gaze a blocului pot sa anulez debransarea (acordind in prealabil un preaviz)de la termoficare sau sa cer la DISTRIGAZ debransarea apartamentului pt ca nu a respectat conditiile in care a fost acordata aprobarea.
mariailin
Dar sa intrati in casa in diferite momente ale zilei ati incercat? In procesul verbal de debransare de la radet scria ca reprezentantii asociatiei pot intra oricand sa verifice debransarea.
Stiu ca Distrigazul i-a refuzat debransarea de la gaze pentru ca in cerere a sustinut ca se va incalzi cu aerul conditionat. Mi-e foarte clar acum ca vom ajunge in situatia dumneavoastra.

Multumesc mult pentru atentie,
Maria ILIN
Botycelli
aceasta situatie a aparut deoarece locatarii nu au un contract individual cu radet , apa nova si distrigaz , societati care sunt interesate doar de bani si nu de confortul abonatilor.este ilegal si imoral sa pui pe cineva sa plateasca ceva ce nu consuma (jumatate din cotele de incalzire ) dar la fel este si sa consumi si sa nu platesti.problema este ca din cauza functionarii defectoase a sistemului de incalzire centralizat este posibil ca si ce ce nu sunt debransati de la radet sa se ajute cu aragazul si atunci cum putem noi determina cu certitudine cine cosuma gaze si cine nu ?deci reparam o gresala prin alta gresala ?cred ca solutia este ca toti locatarii sa separe consumul de gaze dar nu cred ca vor dori toti asta.si eu sunt presedinte de bloc si am o scara complect contorizata la gaze si o alta partial.cei care sunt necontorizati platesc gaze mai mult decat cei contorizati de pe aceasi scara de unde eu am dedus ca se "fura" intre ei,adica se incalzesc si cu gaze mizand pe plata la gramada.
Botycelli
eu cred ca un bun presedinte este acela care determina locatarii sa fie cat mai independenti fata de asociatie adica contorizare generala , gaze ,apa si caldura.sunt cazuri si nu putine in care se refuza indexul contorelor pe diverse motive.asta denota ca cei ce conduc asociatia au interese ascunse.daca contorizarea este facuta conform legii este dreptul cetateanului de a alege independenta si de a plati ce consuma.asociatia noastra a facut eforturi sa monteze contoare de bransament caci in baza primariei asteptati mult si bine , si a sustinut contorizarea la nivel de apartament astfel locatarii au devenit mult mai atenti la risipa de orice fel si in cazul reparatiilor sunt mult mai receptivi pentru a nu se irosi banul lor.curge o garnitura la subsol imediat se strang bani si se remediaza defectiunea si uite asa avem un subsol curat si uscat si nu aruncam cu bani pe fereastra si nici nu ne uitam urat la vecinul ca face 3 dusuri pe zi sau ca foloseste aragazul pentru a se incalzi.dar cum spuneam anterior nu toti locatarii vor asta dar sper ca vor vedea ca a se "fura" intre ei nu este o obtiune.
Geo Palade
Da Botycelli, ai perfecta dreptate in toate aspectele. Dar e o situatie speciala: pe scara sunt 10 apartamente din care 5 au centrala (sunt separati la gaze) din cele 5 ramase unul este proprietatea ICRAL (care sunt absolut indiferenti la orice problema si deci iese din discutie) iar din celelalte 4 unul este debransat de la termoficare fara sa aiba sursa alternativa de incalzire. La cele 3 ramase 2 au proprietari pensionari foarte in virsta si cu pensii foarte mici care practic nu le permit sa isi monteze instalatii de gaz separate(aproximativ 10mil. de apartament sau poate si mai mult fara sa punem la socoteala si recuperarea investitiei in timp foarte lung).
E adevarat ca si la celelalte scari consumul de gaz raportat la nr de persoane creste in timpul iernii fata de vara(adica 3-4mc gaz de persoana vara fata de 6-8mc gaz de persoana iarna, dar asta se intimpla la celelalte 3 scari in timp ce la cea in cauza vara sunt 3-4mc iar iarna 20-21mc de persoana).
Am incercat sa convingem proprietarul sa se separe la consumul de gaz dar nu putem sa eliberam adeverinta ca nu are datorii la intretinere pt ca are restanta aproape 8mil.
Incercam sa tinem simbata adunare generala si sa hotarim debransarea apartamentului fara acordul proprietarului(tehnic ar fi posibil pt ca este capat de coloana si debransarea s-ar face din apartamentul de dedesubt) asta pt ca nu avem nici o baza legala pentru determinarea consumului de gaz si in plus proprietarul sustine ca se incalzeste cu gaz de la butelii si ce mai conteaza si un aragaz in plus la aceeasi butelie (desi noi stim ca nu este asa) sau sa il dam in judecata si sa obtinem hotarire judecatoreasca pentru debransare.
Botycelli
Daca are datorii fata de asociatie singura solutie este instanta.Si eu cred ca se poata debransa consumatorul cu forme legale.Pentru persoanele in varsta noi am pus mana de la mana si am rezolvat situatia ,la 20 ap am avut un singur caz,dar trebuie bunavointa si intelegere .Cam greu !
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2018 Invision Power Services, Inc.