IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

Grup instalatori specialitate
 
Reply to this topicStart new topic
din nou debransare
cbedreag
post Sep 14 2004, 03:44 PM
Post #1


Nou venit
*

Group: Members
Posts: 1
Joined: 14-September 04
From: Timisoara
Member No.: 351Buna ziua,
Eu sunt din Timisoara si doresc sa ma debransez de la reteaua de termoficare.
Din pacate aici, Calorul (echivalentul Radet),cere pe langa acordul administratorului, a adunarii generale a blocului (mai exact semnaturile tutror locatarilor) si o documentatie de redimensionare a repartitiei caldurii pentru intreg blocul. Din cate am inteles (de la doamnele agitate de la ghiseuri) ca trebuie un dosar cu subsolul imobilului refacut ca urmare a debransarii mele.
Acelasi lucru se cere si la dumneavoastra?
Mi-au spus ca aceasta este o hotarare guvernamentala si ca nu se mai acorda avize de debransare in toata tara.
Sincer nu mai stiu cum sa procedez, chiar trebuie sa dau spaga la regia de termoficare ca sa ma debranseze?
Dumneavoastra ce ma sfatuiti?
Va multumesc anticipat.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Geo Palade
post Sep 15 2004, 06:03 AM
Post #2


Membru senior
***

Group: Members
Posts: 75
Joined: 14-June 04
Member No.: 32Cam nasol. De proiect scapi doar daca blocul/scara are contoare de caldura si apa calda (si chair si asa cu amenintari si pumni in masa), altfel nu stiu, incearca sa discuti cu ceva cunostinte in proiectare constructii/instalatii, incearca la maistrul Calor de zona ca poate are un proiect care seamana sau daca nu spaga la director. Succes!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
onewing
post Sep 15 2004, 07:33 AM
Post #3


Membru
**

Group: Members
Posts: 26
Joined: 9-August 04
From: Bucuresti
Member No.: 200incearca sa gasesti datele in cartea blocului, pentru ca in realitate, daca tu te debransezi, nu sta nimeni sa inlocuiasca tevile de apa calda si caldura ca sa asigure noul debit.
In Buc exista firme specializate pe asa ceva.. Cred ca si acolo
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CristianG
post Sep 15 2004, 07:55 AM
Post #4


Membru senior
***

Group: Administrators
Posts: 766
Joined: 12-May 04
From: Bucuresti
Member No.: 3Si oricum ar trebui rapid, pentru ca deja la noi se incarca instalatiile cu apa si daca vremea permite pornirea incalzirii nu se mai poate debransa nimeni. Pornirea incalzirii nu se face la o data fixa, ci se studiaza temperatura exterioara si la 3 zile succesive de temperaturi sub 10 grdC (daca imi aduc bine aminte) se porneste incalzire.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Gabriel
post Sep 16 2004, 06:58 AM
Post #5


Membru
**

Group: Members
Posts: 10
Joined: 12-May 04
Member No.: 5Suplimentul Evenimentul Zilei de azi 16 09 2004, Pag 4 si ei zic la fel: ai contor de energie termica - te debransezi doar cu acordul asociatiei.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
guvernul
post Sep 19 2004, 09:30 AM
Post #6


Membru
**

Group: Members
Posts: 15
Joined: 20-July 04
Member No.: 109Au dreptate cei de la Evenimentul Zilei. Am consultat un avocat: bloc contorizat pe caldura si apa calda => debransare numai cu acordul asociatiei; regia de termoficare e exclusa din discutii. Eu am facut debransarea cu firma care mi-a instalat microcentrala. cei de la radet s-au sters la botic de banii pe care li i-as fi dat pe debransare daca imi dadeau de la inceput aprobarea.

Daca ai bloc/scara contorizata nici nu mai pierde timpul la regia de termoficare.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bittek
post Sep 19 2004, 02:31 PM
Post #7


Membru
**

Group: Members
Posts: 38
Joined: 17-May 04
Member No.: 13Ciudat este ca si in cazul meu cu toate ca existau contoare la scara,PV de debransare vine odata cu factura RADET,deci nu stiu cum o sa te scoate ei din calcule pentru ca totusi ap. tau trebuie scos din arhivele lor in care tu esti clientul lor,degeaba te debransezi ca factura s-ar putea sa-ti vina in continuare( pe asociatie).Mare atentie asigura-te ca odata emisa factura pe apa calda sau caldura ap tau este scos de la plata acestora,in caz contrar vecini tai vor suporta acesta,si nu le-ar cadea bine cred.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
onewing
post Sep 20 2004, 05:13 AM
Post #8


Membru
**

Group: Members
Posts: 26
Joined: 9-August 04
From: Bucuresti
Member No.: 200bittek,
in situatia in care retelele de acm si termoficare sunt contorizate, radet-ul factureaza consumul inregistrat de contoare.... repartizarea cheltuielilor le face administratorul blocului. tu cu radet-ul sau cu apa nova nu ai contract individual de prestari. contractul este numai al asociatiei. din cauza asta ti-ai pus contoare individuale, ca sa poti sa dai asociatiei consumul tau real si nu estimatul pe baza caruia oricare din vecini putea sa lase apa sa curga si plateau toti egal...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bittek
post Sep 20 2004, 06:45 AM
Post #9


Membru
**

Group: Members
Posts: 38
Joined: 17-May 04
Member No.: 13Atat timp cit asociatia este de acord ( la mine nu a fost si m-am indracit asa rau incit am facut pe dracu in 4 si am obtinut debransarea cu doar 700.000 lei adica taxa de debransare).Daca cei din asociatie nu vor trebuie sa-i dai in judecata.Problema e ca nu toti au contoare individuale in scara ta si deci consumul va fi impartit la toti locatarii asociatiei.In mare masura depinzi de asociatie,pentru ca daca la apa calda ai contor caldura va fi impartita la toti locatarii,altfel ei vor plati partea ta la caldura.( sau mai bine spus aceeasi metri cubi care ii contorizaeaza blocul se va imparti la 100-1 locatari,adica cei 99 vor plati si partea ta de caldura)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
onewing
post Sep 20 2004, 07:02 AM
Post #10


Membru
**

Group: Members
Posts: 26
Joined: 9-August 04
From: Bucuresti
Member No.: 200CORECT, DAR ORICUM ESTE PROBLEMA ASOCIATIEI, PENTRU CA IN SITUATIA ACTUALA, CHIAR DACA FACI PROIECTUL DE REDIMENSIONARE AL INSTALATIEI (ASA CUM CERE RADET-UL), NIMENI NU VA VENI SA SCHIMBE TEVILE SI SA PUNA ALTELE MAI MICI, PENTRU CA PE TERMEN SCURT (! NU LUNG ) CHELTUIELILE SUNT MARI PENTRU ASOCIATIE SI LOCATARII NU SUNT DE ACORD, IAR RADETUL N-ARE NICI UN INTERES LA CAPITOLUL ASTA. CANTITATEA DE CALDURA PLATITA DE ASOCIATIE VA FI ORICUM ACCEASI PENTRU CA NU EXISTA CONTOARE DIFERENTIALE SI ASTFEL RADETUL MASOARA NUMAI CE INTRA. AICI ESTE SPILUL... DEBITUL DE AGENT TERMIC FURNIZAT ESTE ACELASI, IAR FAPTUL CA SUNT MULTI DEBRANSATI INFLUIENTEAZA NUMAI SCHIMBUL TERMIC SI TEMPERATURA DE RETUR A AGENTULUI TERMIC (CARE ESTE ORICUM MAI MARE - PT CA PIERDEREA DE TEMPERATURA SCADE CU DEBRANSATII - SI PE ASTA N-O CONTORIZEAZA NIMENI CA SA FACA DIFERENTA). ASA ESTE LA NOI LA ROMANIA :x
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Geo Palade
post Sep 20 2004, 07:59 AM
Post #11


Membru senior
***

Group: Members
Posts: 75
Joined: 14-June 04
Member No.: 32Onewing, in privinta inlocuirii tevilor ai dreptate (adica nimeni nu schimba tevile ca sa fie conform proiect pe care tu il platesti cu bani grei pentru ca apoi, peste un an sa le schimbe din nou pentru ca se mai debranseaza unul sau mai multi locatari) dar in privinta contoarelor de caldura de bransament RADET are contoare montate in doua variante: una in care contorul este montat la intrarea in bloc sau pentru o scara si a doua varianta sunt montate contoare de caldura in punctele termice care deservesc mai multe tronsoane (adica mai multe blocuri) sau un singur tronson daca punctul termic este mai mic. Aceste contoare (pentru ambele variante) deservesc in exclusivitate numai incalzirea nu si apa calda, sunt electronice, si pot sa fie sau nu cu teletransmisie de date (pentru conectare la puncte dispecer echipate cu calculator). Oricum masurarea si inregistrarea consumului de caldura nu se mai face ca pe vremuri cind operatorii notau (chipurile) intr-un registru temperaturile de pe tur si retur la fiecare 30 de minute si se inmultea diferenta acestora cu debitul de agent termic ipotetic (dependent din pacate de nr. de calorifere), ci se face folosind un debitmetru cu ultrasunete montat in corpul contorului si obligatoriu doi senzori de temperatura (termorezistente cu platina montate una pe tur si una pe retur) iar placa electronica montata pe corpul debitmetrului (sau optional montata separat intr-o cutie impreuna cu sistemul de teletransmisie) inregistreaza consumul de caldura in functie de debit si de diferenta de temperatura intre tur si retur. Oricum proiectul pe care sunt obligati sa il obtina cei ce vor sa se debranseze foloseste RADET-ului la inegrarea spirituala in absolut nimic pentru ca facturarea consumului de caldura se face impartind consumul de caldura (inregistrat de contorul electronic aferent tronsonului ce deserveste mai multe cladiri) la suprafata acestora fara sa tina cont de numarul de elementi de la calorifere sau de tipul sau numarul de calorifere.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
onewing
post Sep 20 2004, 10:49 AM
Post #12


Membru
**

Group: Members
Posts: 26
Joined: 9-August 04
From: Bucuresti
Member No.: 200Geo,
Legat de echipamentele tehnice este foarte posibil sa ai dreptate. Ce pot sa-ti spun eu este ca desi in ultimii 2 ani nu am avut caldura aproape de loc ( aproape inseamna ca temperatura caloriferelor a fost undeva la 22 grd ) La intretinere, cota aferenta termoficarii a fost intre 900 000 si 2 000 000 lei lunar. Nu mai vorbesc de apa calda care pentru un dus de 5 min trebuia sa curga la debit maxim 20-30 min, timp in care contorul de apa calda inregistra consum.... de apa rece. La sesizarea mea catre radet, raspunsul a fost ca este problema primariei, si primaria a zis ca radet-ul este de vina ca a taiat eliminat de recirculare in momentul cand s-a facut contorizarea si ca momentan nu au solutii tehnice. Daca vreau sa platesc mai putin la caldura, sa-mi montez repartitoatre pe calorifere ... pe banii mei pt ca ei nu au alta obligatie decat sa incaseze facturile laugh.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Geo Palade
post Sep 20 2004, 12:30 PM
Post #13


Membru senior
***

Group: Members
Posts: 75
Joined: 14-June 04
Member No.: 32Onewing, imi pare rau ca esti obligat sa paltesti ceea ce nu ai consumat tu de fapt. Din cele spuse de tine inteleg ca ai contor de caldura si apa calda de scara/bloc? De curiozitate, inainte sa monteze cei de la RADET contoare de bloc tot asa aveai apa calda (20-30 de minute rece)? Pentru ca daca da noi am rezolvat o problema similara conectind o teava de pexal intre capatul coloanei de apa calda de la ultimul etaj (banuiesc ca si tu stai la ultimul etaj) si conducta de recirculare apa calda menajera din subsolul blocului. Practic instalatia de apa calda este alcatuita dintr-o teava comuna da distributie aflata la subsolul blocului din care se pleaca catre bai/bucatarii. La capatul acestei tevi comune pleaca o alta teava mai subtire care se intoarce in punctul termic si are rolul sa asigure o circulatie slaba cantitativ dar permanenta care nu permite sa se raceasca teava comuna de distributie apa calda atunci cind nu este consum(evident in special noaptea). In privinta incalzirii, tu nu poti sa pui repartitoare la tine decit daca au toti proprietarii(asta pentru ca repartitorul de costuri nu poate indica cita caldura consumi ci doar niste procente a caror suma se raporteaza la total factura si deci daca tu detii de ex. 5% din procente atunci ai de platit 5% din factura). Deasemenea, caloriferul nu se incalzeste daca este colmatat sau (mult mai probabil) punctul termic nu asigura presiunea/debitul de agent termic necesar. Oricum repartitoarele devin obligatorii din 2007 pentru toti consumatorii de agent termic in sistem centralizat, dar pina atunci cauta in OG72 care reglementeaza calitatea serviciilor de furnizare a energiei termice in sistem centralizat si da cu ei de pamint de nu se vad(OPC, etc.) La fel se procedeaza si cu apa calda daca au taiat teava de recirculare atunci cind au montat contoarele(parerea mea este ca au mintit atunci cind au spus ca nu au solutie pentru recirculare pt. ca intradevar recircularea consuma energie dar ca orice energie termica poate fi masurata la fel ca si cea pentru incalzirea caloriferelor si nici nu este mare daca izolezi corespunzator coloanele. In privinta asta incearca sa soliciti intocmirea unui act aditional la contractul de furnizare a energiei termice care sa reglementeze plata separata in sistem pausal a energiei termice pentru recircularea apei calde avind in vedere ca consumul pentru recirculare este practic constant atit iarna cit si vara si ar putea fi suficient de mic sa nu justifice costul unui contor de energie termica).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
onewing
post Sep 21 2004, 09:18 AM
Post #14


Membru
**

Group: Members
Posts: 26
Joined: 9-August 04
From: Bucuresti
Member No.: 200Geo, inainte sa inceapa contorizarea aveam si apa calda si caldura. In urma cu 2 ani aveam apa calda fara probleme si nici nu plateam mult la intretinere.La capitolul caldura stateam mai prost, caloriferele erau numai amortite, in jur de 26, 27 grd... dc puneai mana pe ele le simteai caldute. dupa contorizare... s-a terminat. Facturile de intretinere s-au marit raportat la cantitatea de plata si nu la valoare! Asa am decis sa renunt la serviciile radet si sa ma abonez la distrigaz si apanova (sau cine ne-o mai furniza apa rece). Acum 3 zile am desfacut caloriferele de fonta vechide 28 ani si le-am spalat bine (pt ca nu dispun inca de fonduri pt calorifere noi, am decis sa le refolosesc pe cele vechi). Afara de rugina inerenta, din ele n-a mai iesit nimic, si calculat estimativ la volumul caloriferului si cantitatea de apa, am tras concluzia ca ele nu sunt colmatate.
Oricum pentru siguranta, in afara de filtrul montat pe teava de retur la intrarea in centrala, am decis sa montez cate un filtru si pe returul fiecarui calorifer. in definitiv filtrele nu sunt atat de scumpe si cred ca-si pot face treaba elegant.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Geo Palade
post Sep 21 2004, 10:13 AM
Post #15


Membru senior
***

Group: Members
Posts: 75
Joined: 14-June 04
Member No.: 32Onewing, bine ai facut ca ai montat centrala, e o mare porcarie sa oferi servicii de calitate inferioara dupa ce te-ai chinuit sa montezi contoare.
In privinta caloriferelor la fel am procedat si eu cind am montat centrala anul trecut si merge beton, consuma circa 200 metri cubi de gaz (cu tot cu aragaz si preparare apa calda) la o temperatura de circa 23-24 grd. si 86 mp suprafata asta in conditiile in care abia anul acesta am reusit sa pun termopan si polistiren expandat pe peretii exteriori. Sunt curios cit voi consuma iarna asta dupa ce am terminat reabilitarea termica.
Este bine sa pui doi robineti de izolare imediat inainte si imediat dupa fiecare filtru Y astfel incit curatirea filtrelor nu necesita golirea instalatiei si in plus poti schimba/inlocui un calorifer defect fara sa golesti toata instalatia daca ai si olandezi pe returul fiecarui calorifer. Mult succes!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
onewing
post Sep 21 2004, 11:42 AM
Post #16


Membru
**

Group: Members
Posts: 26
Joined: 9-August 04
From: Bucuresti
Member No.: 200Multumesc, dar spune-mi cum a fost debitul de acm... cum te-ai descurcat. Pe ce diametru de teava ai alimentarea de apa rece din coloana?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Geo Palade
post Sep 21 2004, 12:31 PM
Post #17


Membru senior
***

Group: Members
Posts: 75
Joined: 14-June 04
Member No.: 32Da, e o problema. La mine coloana de apa rece (in conditiile in care deasupra mea mai este doar un singur apartament) este de 1" din PVC iar plecarea din coloana aste de 3/4". Pe traseul de 3/4" este montat robinetul de izolare(1/2") iar apoi imediat contorul de apa rece dupa care plecarea este cu pexal de 16 (aproximativ 3m pe traseul apa rece pina la centrala si 3m pe traseul de apa calda de la centrala pina inapoi la nisa) asta in conditiile in care baia este perete comun cu bucataria. Dupa montarea centralei intradevar a scazut presiunea/debitul de apa calda din doua motive: unul este pt ca presiunea statica la apa rece este mai mica decit la apa calda adica 3.5 bari fata de 5 bari (RADET are grupuri de pompe pt ridicarea presiunii apei reci pe care si ei o iau de la APANOVA) si al doilea este pt ca centrala are inclus pe circuitul hidraulic un limitator de debit de 12,5 l/min. La inceput a fost nasol dar m-am obisnuit si nu ma mai deranjeaza deloc (e adevarat ca la RADET daca deschideam robinetul de apa calda la maxim si scapam dusul din mina incepea un dans de toata frumusetea).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
onewing
post Sep 22 2004, 06:42 AM
Post #18


Membru
**

Group: Members
Posts: 26
Joined: 9-August 04
From: Bucuresti
Member No.: 200Geo, am transformat topicul asta in topic personal. Oricum il rog pe posesor sa scuze situatia, dar asa a alunecat terenul. La mine, din coloana de apa rece se pleaca direct cu teava de 1/2. La centrala intentionez sa ma duc cu alimentarea de apa rece cu teava de pexal de 20.
Am hotarat sa realizez instalatia pe pexal, desi stiu ca nu este cea mai buna alternativa.Circuitele principale am sa le fac cu teava de 20 si la calorifere am sa urc cu 16. Pe fiecare calorifer am planuit sa pun un robinet termostatic si pe retur un filtru y. sper sa fie bine
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andraeny
post Oct 13 2004, 11:27 AM
Post #19


Nou venit
*

Group: Members
Posts: 3
Joined: 6-August 04
Member No.: 181eu stiam ca daca este blocul contorizat nu e nevoie de aprobarea radet-ului si am vorbit cu presedinta,i-am explicat acest lucru,dar a zis ca nu o intereseaza si sa vin cu cprobarea de la radet.am fost la arhiva sa caut proiectul acela al blocului,si nu l-am hasit printre sutele de dosare pline de mucegai si praf.acum se apropie iarna si nu am nici cea mai mica idee ce o sa fac,nu prea imi convine sa platesc caldura degeaba
Go to the top of the page
 
+Quote Post
onewing
post Oct 14 2004, 05:07 AM
Post #20


Membru
**

Group: Members
Posts: 26
Joined: 9-August 04
From: Bucuresti
Member No.: 200Vazi ca tocmai au anuntat ca dc nu vrei caldura, radetul te debransaza moca dc toata scara este de acord =stirile proty 13.10.2004 ora 19.00=
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 RSS Lo-Fi Version Time is now: 9th December 2018 - 08:16 PM
Aer conditionat | Centrale termice