IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

Grup instalatori specialitate
 
Reply to this topicStart new topic
Ariston Genus 24FF probleme
amisdaniel
post Sep 4 2010, 06:32 PM
Post #1


Membru
**

Group: Members
Posts: 29
Joined: 29-October 09
Member No.: 12,446



Apelez din nou la ajutorul dumneavoastra cerandu-va sfatul in descoperirea defectului pe care il are aceasta centrala.Defectul consta in faptul ca pe ACM porneste de 3-4 ori apoi nu mai porneste decat pompa.Ventilatorul nu porneste si in scurt timp apare codul de eroare 604 -turatie ventilator redusa.Problema este ca nu mai primeste din placa tensiune ventilatorul ca sa porneasca.Nu este comandat de un releu ci de un triac.La pornirea pe incalzire apare alt cod de eroare 6P1-presostat aer nu este actionat.Normal daca nu porneste ventilatorul.Am verificat sondele de pe tur si retur si au aproximativ aceiasi valoare.Am verificat termostatul de siguranta si este ok.Am incercat sa verific si fluxostatul dar cred ca este un contact in vid care genereaza impulsuri si nu un contact permanent.Cred ca are un disc magnetic care se roteste atunci cand soliciti ACM.Nu l-am desfacut ca este prea inghesuit dar nu-l suspectez pe el(fluxostatul)deoarece si pe incalzire sunt probleme.Avand timp foarte putin la dispozitie la prima interventie nu am luat placa electronica la verificari majore.M-am uitat doar la eventuale contacte imperfecte.Daca cineva dintre dvs. a intalnit acest defect va rog sa-mi spuneti daca este defecta placa electronica sau sa-mi sugerati sa mai caut ,nu sa-mi da-ti neaparat solutia.Ventilatorul mai are montat in spatele rotorului un senzor care citeste impulsuri de pe un disc magnetic care este fixat pe axul ventilatorului.

Va multumesc!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
obywan
post Sep 5 2010, 03:07 PM
Post #2


Membru senior
Group Icon

Group: Instalatori
Posts: 349
Joined: 16-July 08
From: jud. BACAU
Member No.: 2,114



QUOTE (amisdaniel @ Sep 4 2010, 06:32 PM) *
Apelez din nou la ajutorul dumneavoastra cerandu-va sfatul in descoperirea defectului pe care il are aceasta centrala.Defectul consta in faptul ca pe ACM porneste de 3-4 ori apoi nu mai porneste decat pompa.Ventilatorul nu porneste si in scurt timp apare codul de eroare 604 -turatie ventilator redusa.Problema este ca nu mai primeste din placa tensiune ventilatorul ca sa porneasca.Nu este comandat de un releu ci de un triac.La pornirea pe incalzire apare alt cod de eroare 6P1-presostat aer nu este actionat.Normal daca nu porneste ventilatorul.Am verificat sondele de pe tur si retur si au aproximativ aceiasi valoare.Am verificat termostatul de siguranta si este ok.Am incercat sa verific si fluxostatul dar cred ca este un contact in vid care genereaza impulsuri si nu un contact permanent.Cred ca are un disc magnetic care se roteste atunci cand soliciti ACM.Nu l-am desfacut ca este prea inghesuit dar nu-l suspectez pe el(fluxostatul)deoarece si pe incalzire sunt probleme.Avand timp foarte putin la dispozitie la prima interventie nu am luat placa electronica la verificari majore.M-am uitat doar la eventuale contacte imperfecte.Daca cineva dintre dvs. a intalnit acest defect va rog sa-mi spuneti daca este defecta placa electronica sau sa-mi sugerati sa mai caut ,nu sa-mi da-ti neaparat solutia.Ventilatorul mai are montat in spatele rotorului un senzor care citeste impulsuri de pe un disc magnetic care este fixat pe axul ventilatorului.

Va multumesc!

Ventilatorul urmăreşte īntotdeauna modulatorul vanei de gaz: astfel, daca creşte curentul care alimentează modulatorul, se mareste simultan si turaţia ventilatorului sau invers.
Senzorul Hall instalat pe partea frontală a rotorului ventilatorului controlează turaţia. Dacă pentru 10 secunde turaţia măsurată descreşte mai mult de 100 Rpm sub turaţia minimă (1750 Rpm) sau dacă sonda Hall nu este conectată corect atunci va avea loc 604 :
- cu 40 s de postventilaţie la turaţie maximă;
- 2 min de postcirculaţie la viteză minimă.
Este posibilă afişarea turaţiei ventilatorului prin parametrul 2 din submeniul 2 meniul 8 sau prin măsurarea frecvenţei la bornele 4 şi 5 ale conectorului CN07.
Este posibilă anularea modulaţiei ventilatorului prin parametrul 2 din submeniul 2 meniul 2:
- 0: modulare;
- 1: viteză constantă.
Daca anulezi functionarea cu turatie modulanta atunci ar trebui sa ignore senzorul Hall pe care il suspectez si sa functioneze cu turatie constanta ca orice centrala murala.
As recomanda totusi consultarea unui reprezentant service Ariston deoarece cred ca centrala mai este inca in garantie si in cazul unei placi electronice defecte ai scapa de o cheltuiala mare.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
amisdaniel
post Sep 5 2010, 05:30 PM
Post #3


Membru
**

Group: Members
Posts: 29
Joined: 29-October 09
Member No.: 12,446



Va multumesc pentru informatii d-le Obywan.Centrala sigur nu mai este in garantie.Acest lucru intreb de fiecare data atunci cand intervin la o centrala.Nimeni nu cred ca ar renunta la garantie si ar prefera sa dea bani in plus la o reparatie.De fapt nu as accepta eu sa fac acest lucru.Cei de la garantie atat asteapta:S-a umblat in ea domnule asa ca ai pierdut garantia.Am sa incerc sa fac ceea ce mi-ati recomandat sa vedem ce rezultate obtin.Inainte de a ma duce sa vad despre ce este vorba colegul meu(cel cu centrala defecta) s-a interesat cam cat costa un ventilator cu senzor de turatie si mi-a spus ca ar costa in jur de 600Ron.S-a gandit ca ar fi ventilatorul deoarece tot dadea acest mesaj : turatie ventilator insuficienta.Daca spuneti ca se poate anula controlul turatiei poate se rezolva si problema aceasta.Se gaseste cumva senzor separat sau se da impreuna cu ventilatorul!?Va multumesc inca o data.

Toate cele bune !
Go to the top of the page
 
+Quote Post
obywan
post Sep 6 2010, 05:56 PM
Post #4


Membru senior
Group Icon

Group: Instalatori
Posts: 349
Joined: 16-July 08
From: jud. BACAU
Member No.: 2,114



QUOTE (amisdaniel @ Sep 5 2010, 05:30 PM) *
Va multumesc pentru informatii d-le Obywan.Centrala sigur nu mai este in garantie.Acest lucru intreb de fiecare data atunci cand intervin la o centrala.Nimeni nu cred ca ar renunta la garantie si ar prefera sa dea bani in plus la o reparatie.De fapt nu as accepta eu sa fac acest lucru.Cei de la garantie atat asteapta:S-a umblat in ea domnule asa ca ai pierdut garantia.Am sa incerc sa fac ceea ce mi-ati recomandat sa vedem ce rezultate obtin.Inainte de a ma duce sa vad despre ce este vorba colegul meu(cel cu centrala defecta) s-a interesat cam cat costa un ventilator cu senzor de turatie si mi-a spus ca ar costa in jur de 600Ron.S-a gandit ca ar fi ventilatorul deoarece tot dadea acest mesaj : turatie ventilator insuficienta.Daca spuneti ca se poate anula controlul turatiei poate se rezolva si problema aceasta.Se gaseste cumva senzor separat sau se da impreuna cu ventilatorul!?Va multumesc inca o data.

Toate cele bune !

Senzorul Hall se geseste separat si costa intre 150 lei. Doar ventilatorul vine ca piesa de schimb cu tot cu senzor Hall si costa 590 lei.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
amisdaniel
post Sep 11 2010, 05:53 PM
Post #5


Membru
**

Group: Members
Posts: 29
Joined: 29-October 09
Member No.: 12,446



Va salut !

Abia astazi am fost la colegul meu.Eu am fost schimbul 1 si el schimbul 2 asa ca am lasat pe week-end.Din pacate nu dispare eroarea 604 chiar si dupa ce se activeaza in meniu functia ,,viteza constanta''.Deci senzorul Hall nu iese din ecuatie in acest caz.Activand in meniu setarea pentru afisarea turatiei ,am observat ca afiseaza pe rand si aleatoriu toate numerele de la 13 la18.Inmultit cu 100rpm inseamna ca are o turatie care variaza intre 1300 si 1800rpm.Nu am luat osciloscopul cu mine sa vad daca frecventa impulsurilor trimise de senzor placii are fluctuatii asa mari.Acasa mi-am dat seama ca trebuia sa verific si daca tensiunea de la bornele ventilatorului are variatii mari.
Dupa ce apare eroarea 604 nu face acest lucru:
- cu 40 s de postventilaţie la turaţie maximă;
- 2 min de postcirculaţie la viteză minimă.
Nu mai porneste ventilatorul deloc nici daca o resetezi.Trebuie deconectata de tot si lasata cateva minute si apoi dupa reconectare porneste de maxim 3-4 ori pana apare 604.Am aflat tot astazi ca a mai venit inaintea mea venit un baiat de la un asa zis,,service'' recomandat de cei care au montat centrala si care a resetat centrala cerand pentru acest lucru 20ron deplasare+60ron manopera. Asta cand aparea pentru prima data eroarea 604.Usor castiga unii banii fara sa faca mai nimic.Colegul meu a spus ca l-a mai cautat dar nu a mai dat de el.Oricum vreau sa ma mai duc inca o data sa stabilesc daca este sau nu senzorul Hall.
Am de gand sa alimentez separat ventilatorul direct la 220v si sa vad daca turatia afisata mai are fluctuatii asa de mari.Bineinteles ca doar 10-15 sec maxim si numai dupa ce primeste comanda centrala sa furnizeze ACM.Daca mai aveti si alte sugestii va multumesc anticipat.

Toate cele bune!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
obywan
post Sep 12 2010, 09:24 AM
Post #6


Membru senior
Group Icon

Group: Instalatori
Posts: 349
Joined: 16-July 08
From: jud. BACAU
Member No.: 2,114



QUOTE (amisdaniel @ Sep 11 2010, 05:53 PM) *
Va salut !

Abia astazi am fost la colegul meu.Eu am fost schimbul 1 si el schimbul 2 asa ca am lasat pe week-end.Din pacate nu dispare eroarea 604 chiar si dupa ce se activeaza in meniu functia ,,viteza constanta''.Deci senzorul Hall nu iese din ecuatie in acest caz.Activand in meniu setarea pentru afisarea turatiei ,am observat ca afiseaza pe rand si aleatoriu toate numerele de la 13 la18.Inmultit cu 100rpm inseamna ca are o turatie care variaza intre 1300 si 1800rpm.Nu am luat osciloscopul cu mine sa vad daca frecventa impulsurilor trimise de senzor placii are fluctuatii asa mari.Acasa mi-am dat seama ca trebuia sa verific si daca tensiunea de la bornele ventilatorului are variatii mari.
Dupa ce apare eroarea 604 nu face acest lucru:
- cu 40 s de postventilaţie la turaţie maximă;
- 2 min de postcirculaţie la viteză minimă.
Nu mai porneste ventilatorul deloc nici daca o resetezi.Trebuie deconectata de tot si lasata cateva minute si apoi dupa reconectare porneste de maxim 3-4 ori pana apare 604.Am aflat tot astazi ca a mai venit inaintea mea venit un baiat de la un asa zis,,service'' recomandat de cei care au montat centrala si care a resetat centrala cerand pentru acest lucru 20ron deplasare+60ron manopera. Asta cand aparea pentru prima data eroarea 604.Usor castiga unii banii fara sa faca mai nimic.Colegul meu a spus ca l-a mai cautat dar nu a mai dat de el.Oricum vreau sa ma mai duc inca o data sa stabilesc daca este sau nu senzorul Hall.
Am de gand sa alimentez separat ventilatorul direct la 220v si sa vad daca turatia afisata mai are fluctuatii asa de mari.Bineinteles ca doar 10-15 sec maxim si numai dupa ce primeste comanda centrala sa furnizeze ACM.Daca mai aveti si alte sugestii va multumesc anticipat.

Toate cele bune!

Incearca sa verifici cablurile de legatura din placa inspre senzorul Hall. Mai incearca sa infasori staniol in durul acestor fire. Iti spun acest lucru deoarece a fost o generatie de placi care "citeau" si interferente electromagnetice care se induceau in fire ca pe un semnal de turatie si zapaceau senzorul hall care trimitea informatii contradictorii. La placile noi s-a rezolvat problema dar la generatia veche, in zone cu interferente electromagnetice manifestarea apare. Locuiesti intr-o zona cu retele electrice aeriene su cu o statie de transformare aproape de tine? Sau ai in zona centralei vreun aparat care ar putea influenta in acest sens centrala?
Daca ai osciloscop verifica tensiunea retelei pentru a vizualiza eventuale armonici suprapuse pe sinusoida de 50hz
Go to the top of the page
 
+Quote Post
amisdaniel
post Sep 12 2010, 07:04 PM
Post #7


Membru
**

Group: Members
Posts: 29
Joined: 29-October 09
Member No.: 12,446



Multumesc pentru sfaturi!

Am sa incerc sa fac aceste lucruri cat mai curand posibil.Am sa ma duc echipat mai bine de data aceasta.Am uitat sa mentionez ca la o deconectare mi-a aparut error text.Nu mai afisa corect nici ora(era00:00) si nu aparea niciun text pe display.Se pare ca nu incarcase corect din memorie caci dupa o noua deconectare si reconectare nu a mai aparut aceasta eroare.Daca sunt probleme de ecranare pot rezolva inlocuind cele trei fire cu un cablu ecranat.Ma gandesc sa alimentez senzorul hall cu tensiune separat(dupa ce masor pe placa la ce tensiune se alimenteaza) si sa alimentez separat si ventilatorul ca sa vad daca frecventa impulsurilor este constanta .Din pacate nu am o sursa reglabila dar am de 12 si 24 VDC in comutatie.Daca se alimenteaza la 5V am sa folosesc o baterie de 4,5V.Sau folsesc o sursa de calculator pentru tensiunile de 12 si 5.

Toate cele bune!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
obywan
post Sep 13 2010, 07:50 AM
Post #8


Membru senior
Group Icon

Group: Instalatori
Posts: 349
Joined: 16-July 08
From: jud. BACAU
Member No.: 2,114



QUOTE (amisdaniel @ Sep 12 2010, 07:04 PM) *
Multumesc pentru sfaturi!

Am sa incerc sa fac aceste lucruri cat mai curand posibil.Am sa ma duc echipat mai bine de data aceasta.Am uitat sa mentionez ca la o deconectare mi-a aparut error text.Nu mai afisa corect nici ora(era00:00) si nu aparea niciun text pe display.Se pare ca nu incarcase corect din memorie caci dupa o noua deconectare si reconectare nu a mai aparut aceasta eroare.Daca sunt probleme de ecranare pot rezolva inlocuind cele trei fire cu un cablu ecranat.Ma gandesc sa alimentez senzorul hall cu tensiune separat(dupa ce masor pe placa la ce tensiune se alimenteaza) si sa alimentez separat si ventilatorul ca sa vad daca frecventa impulsurilor este constanta .Din pacate nu am o sursa reglabila dar am de 12 si 24 VDC in comutatie.Daca se alimenteaza la 5V am sa folosesc o baterie de 4,5V.Sau folsesc o sursa de calculator pentru tensiunile de 12 si 5.

Toate cele bune!

Nu este recomandat sa faci modificari in aparat. Incearca ce ti-am recomandat si vedem apoi daca mai e nevoie de alte solutii.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
amisdaniel
post Oct 2 2010, 06:42 PM
Post #9


Membru
**

Group: Members
Posts: 29
Joined: 29-October 09
Member No.: 12,446



Va salut!

A durat ceva pana mi-am facut timp sa ma duc sa mai fac verificari la aceasta centrala.Problema este ca am aflat ca s-a intervenit asupra ventilatorului (nu de catre mine) si au fost schimbati rulmentii.Dar tot atunci s-a spart si discul de ferita(magnetic) care da impulsuri senzorului Hall.Discul a fost lipit cu super glue si nu pare sa aiba probleme.Am vizualizat pe osciloscop semnalul trimis placii de catre senzorul Hall.Acum ma gandesc ca ar putea fi probleme la discul care da impulsuri senzorului Hall.Dar de ce aparea aceasta eroare 604 si inainte de a se interveni la ventilator?!Pe osciloscop nu se vede o periodicitate in diferenta de frecventa a impulsurilor ,ea este aleatoare.Daca ar aparea semnalul distorsionat in aceiasi forma atunci as fi dat vina pe discul care da impulsuri senzorului.Asa nu stiu daca nu este senzorul cumva defect.Colegul meu spune ca intre timp au mai aparut doua erori:5P3-Detasare Flacara si 501-Absenta Flacara.Dupa ce resteaza aceste erori apare din nou 604.Am verificat toti electroliticii si condensatorii nepolarizati mai mari de 10nF.Toti sunt ok.Am verificat si tensiunea de retea si nu are armonici diferite fata de cele de la prizele de acasa.Am alimentat ventilatorul direct cu 220 si vizualizand pe display-ul centralei am observat ca turatia variaza intre 1800 si 2200 rpm.Ma gandeam sa pun un microreleu cu bobina alimentata de tensiunea care vine din placa pentru ventilator si ventilatorul sa-l alimentez direct la 220 inseriat cu un contact al microreleu-lui.Am uitat sa mentionez ca tensiunea pe bornele ventilatorului variaza intre 197 si 220V .Dar dupa ce am aflat ca au mai aparut si alte erori ma intreb daca nu are si placa probleme.Multumesc anticipat pentru orice sfat venit din partea dvs.Am incercat sa upload-ez imaginile si dureaza foarte mult.Asa ca am pus doua adrese unde se pot vizualiza .

Toate cele bune !

http://i54.tinypic.com/r05aq8.jpg
http://i53.tinypic.com/34ijm7b.jpg
Go to the top of the page
 
+Quote Post
amisdaniel
post Nov 19 2010, 08:45 PM
Post #10


Membru
**

Group: Members
Posts: 29
Joined: 29-October 09
Member No.: 12,446



Va salut!

Revin cu informatii noi cu privire la aceasta centrala.Timp de o luna de zile amicul meu a tot incercat sa gasesca pe cineva care sa-i rezolve problema.Au venit diversi tipi de la service dar nu au rezolvat nimic.Pentru ca (este tipic pentru Braila)cei de la service nu au piese de schimb si trebuie sa le comande .Eu am asteptat ceva pana sa-mi vina doua optocuploare cu triac K3022 si un ULN 2003.Acesta din urma nu era in varianta SMD asa ca nu l-am inlocuit pe placa dar am inlocuit optocuplorul care comanda ventilatorul.Si......nimic.Aceiasi problema -eroare 604.Am desfacut din nou senzorul Hall si privind mai atent am observat contacte inperfecte la cei trei pini de conectare.Nu imi dau seama de ce nu am verificat acest lucru de prima data.Am refacut lipiturile si centrala functioneaza fara probleme(deocamdata).Banuiesc ca dupa ce facea un ciclu de ardere si se incalzea in zona senzorului acesta nu mai facea contact si trebuia sa astepti15-30 min pana pornea din nou.A mai aparut odata eroarea 604 dar s-a resetat si a pornit imediat lucru care nu il facea inainte.La apelare meniu 822 pentru a vizualiza turatia ventilatorului am aceleasi fluctuatii de turatie :13 14 17 15 18 22x100/rpm.As vrea sa stiu daca este normal acest lucru.Ma tot gandesc la discul care da impulsuri senzorului Hall si care a fost spart si lipit cu superglue.Are cineva un astfel de disc sau se poate comanda separat!?Prietenul meu se gandeste sa cumpere un ventilator nou complet echipat.Am sa inlocuiesc si cablul de la senzorul Hall cu unul ecranat.Am acest cablu dar nu este siliconic.Am pus o bucata de 100mm deasupra pe arzator si am sa vad cum s-a comportat dupa cateva zile la temperatura. Daca are cineva acest tip de centrala si poate vizualiza turatia ventilatorului in meniu 822 rog frumos sa-mi spuna ce valori afiseaza.Multumesc anticipat !

Toate cele bune!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
amisdaniel
post Jul 15 2012, 11:15 AM
Post #11


Membru
**

Group: Members
Posts: 29
Joined: 29-October 09
Member No.: 12,446



Va salut!
Am din nou probleme cu aceasta centrala.Nu mai da scanteie cand se initiaza aprinderea.Banuiesc ca este transformatorul de aprindere defect.
Uneori da scanteie si centrala functioneaza.Secundarul transformatorului arata continuitate dar primarul nu .Cred ca
infasurarea primara este inseriata cu un contact in vid actionat de campul magnetic al bobinei de la vana de gaz.Nu sunt sigur dar aceasta impresie o am.
Mentionez ca am tensiune pe conectorul care alimenteaza transformatorul de aprindere pentru 2, 3 secunde.Tipul transformatorului este BF 8852600.
Am cautat pe net la Ariston si nu am gasit acest model.In Braila nici atat.Daca poate cineva sa-mi spuna unde se gaseste sau daca are alta cauza pentru care nu porneste,multumesc anticipat pentru acest lucru.
Toate cele bune!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
obywan
post Jul 21 2012, 10:52 PM
Post #12


Membru senior
Group Icon

Group: Instalatori
Posts: 349
Joined: 16-July 08
From: jud. BACAU
Member No.: 2,114



Din 2007 si pana acum nu am avut niciodata probleme cu transformatorul de scanteie, dar presupun ca la toate exista un inceput. Ce ai citit pe acel transformator este un cod al fabricantului si de aceea nu ai gasit nimic despre el pe net. Trebuie sa mergi la orice reprezentanta de service Ariston si ei vor sti despre ce este vorba daca le spui ce model de centrala ai.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ionel 1966
post Dec 15 2014, 07:30 AM
Post #13


Nou venit
*

Group: Members
Posts: 3
Joined: 30-January 12
From: Bacau
Member No.: 14,291



Cum se poate opri modulatia flacarii la ariston Genus. Am observat ca in jurul valorii setate trece pe prima linie a flacarii de pe display si nu se opreste dupa
ce trece de valoarea setata. Este un parametru pentru histerezis?
La incarcare cu apa rece la presiunea de 1,2 bari, la funcionare cu temperatura pe tur de 70 grade urca presiunea la 2,9 bari si deschide supapa. Ce poate fi?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Silvio27
post Dec 15 2014, 07:50 PM
Post #14


Nou venit
*

Group: Members
Posts: 6
Joined: 29-March 13
From: Ploiesti
Member No.: 15,025



QUOTE (ionel 1966 @ Dec 15 2014, 10:30 AM) *
Cum se poate opri modulatia flacarii la ariston Genus. Am observat ca in jurul valorii setate trece pe prima linie a flacarii de pe display si nu se opreste dupa
ce trece de valoarea setata. Este un parametru pentru histerezis?
La incarcare cu apa rece la presiunea de 1,2 bari, la funcionare cu temperatura pe tur de 70 grade urca presiunea la 2,9 bari si deschide supapa. Ce poate fi?


Verifica perna de aer din vasul de expansiune!

Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 25th May 2018 - 10:19 PM

www.centrale-termice.ro Web analytics