IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

Grup instalatori specialitate
 
Reply to this topicStart new topic
repornire centrala termica dupa 7 luni de neutilizare a caloriferelor
eduard
post Nov 18 2008, 01:55 PM
Post #1


Nou venit
*

Group: Members
Posts: 8
Joined: 9-January 08
Member No.: 1,916Am o centrala termica Ariston (model mai vechi). Am oprit-o (doar caloriferele) in luna martie anul acesta si vreau sa o repornesc sa fac caldura in calorifere. Centrala n-am scos-o din priza, apa calda am folosit-o frecvent.
Ce trebuie facut (pas cu pas)? Trebuie golita instalatia sau este suficient doar sa aerisesc caloriferele?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
obywan
post Nov 18 2008, 07:26 PM
Post #2


Membru senior
Group Icon

Group: Instalatori
Posts: 349
Joined: 16-July 08
From: jud. BACAU
Member No.: 2,114QUOTE (eduard @ Nov 18 2008, 01:55 PM) *
Am o centrala termica Ariston (model mai vechi). Am oprit-o (doar caloriferele) in luna martie anul acesta si vreau sa o repornesc sa fac caldura in calorifere. Centrala n-am scos-o din priza, apa calda am folosit-o frecvent.
Ce trebuie facut (pas cu pas)? Trebuie golita instalatia sau este suficient doar sa aerisesc caloriferele?

Daca locuiesti intr-o zona unde apa are mult calcar este bine sa nu golesti instalatia, apoi daca vei tine instalatia golita rezulta multa rugina in calorifere fenomen ce apare la metale in contact cu aerul(adica in prezenta oxigenului), rugina care apoi este antrenata in centrala. Este suficient sa verifici daca nu cumva caloriferele au aer si poti porni caldura. Daca este ceva in neregula centrala oricum nu va functiona. Daca ai modelul Microtec (sau T2-23MFFI) exista posibilitatea sa fie blocata pompa din cauza nefunctionarii pe o perioada mai lunga(la acest model pompa functioneaza doar pe incalzire). In acest caz centrala va porni flacara pe incalzire cateva secunde dupa care se opreste cu o bolboroseala accentuata deoarece daca pompa nu trimite agentul termic in calorifere in centrala este putina apa care se incalzeste f. repede ajungand sa fiarba, de aici si acea bolboroseala.Dar mai bine porneste caldura si da-ne detalii despre cum au decurs lucrurile, eventual spune-ne si ce model de Ariston ai.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
eduard
post Nov 18 2008, 09:14 PM
Post #3


Nou venit
*

Group: Members
Posts: 8
Joined: 9-January 08
Member No.: 1,916Am chiar modelul T2-23MFFI. Am chemat pe cineva (care se pricepe mai bine) sa ma ajute si am pus-o in functiune.
Mi-a verificat filtrele de sub chiuveta. A mai completat cu niste granule intr-un filtru.
Ciudat modul cum mi-a aerisit-o! A dat drumul la robinetul ultimului calorifer sa curga apa intr-un lighean (sa curga ceva mizerie daca s-a acumulat acolo) in acelasi timp cu robinetul de apa care curge in centrala. Centrala mergea cand a facut operatiunea asta. Mi-a zis ca nu mai trebuiesc aerisite caloriferele dupa asta.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
instalator
post Nov 20 2008, 09:47 AM
Post #4


Membru senior
Group Icon

Group: Instalatori
Posts: 70
Joined: 17-January 08
From: BRAILA
Member No.: 1,932Dupa parerea mea modul cum a actionat cel ce ti-a "aerisit" si "spalat" instalatia este GRESIT.In primul rand aerisirea radiatoarelor NU se face cu pompa pornita.In al doilea rand "mizeria" nu ramane neaparat in ultimul radiator ci se opreste in filtrul Y , care este montat sub centrala pe retur.In al treilea rand , daca incarci instalatia pe la robinetul de incarcare al centralei,debitul apei la incarcare este mai mic decat debitul la robinetul prin care a descarcat el "mizeria" .
O pregatire pentru iarna a instalatiei se face astfel:
-se curata filtrele , de regula sunt doua tipuri : Y care se desface si se spala sita , cartus lavabil care se spala , sau se schimba daca este cartus textil , sau se completeaza daca sunt granule.
- se incarca si se verifica presiunea in instalatie . Aceasta trebuie sa fie in jur de 1 bar cand sunt radiatoarele reci, daca este mai mica se incarca instalatia pe la robinetul de incarcare al centralei.
-se aeriseste instalatia cu pompa OPRITA .Se face aerisirea radiatoarelor pe la aerisitorii manuali ("purici") iar centrala se aeriseste pe la aerisitorul automat aflat in interiorul acesteia ATENTIE A NU SE CONFUNDA CU VENTILUL DE LA VASUL DE EXPANSIUNE
-se face o verificare vizuala a instalatiei sa se constate eventualele "pierderi" de apa , aceste in caz ca apar se vor remedia.
-cu ocazia asta se curata si perlatoarele (sitele) de pe pipele bateriilor (foarte des nu avem debit la apa pentru ca sitele sunt infundate).
Daca este necesar se poate face si o spalare a instalatiei , aceasta se executa cu o pompa speciala ( nu pompa de pe centrala ) in rezervorul careia se adauga un agent de curatare , se mai poate face o spalare mai superficiala prin incarcari si goliri repetate a instalatiei.
Pe langa instalatie , mai trebuie facuta o revizie si la centrala.Nu de putine ori o revizie executata la timp poate evita o defectare a centralei in plina iarna , care presupune disconfort si nu in ultimul rand costuri care puteau fi evitate.Am intalnit numeroase cazuri , cand , din cauza unui racord sau a unei garnituri au fost distruse alte componente ale centralei.Acestea se puteau constata si remedia cu costuri minime la o revizie.


--------------------
ABDULA DANIEL
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 RSS Lo-Fi Version Time is now: 18th September 2018 - 06:23 PM
Aer conditionat | Centrale termice