IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

Grup instalatori specialitate
 
Reply to this topicStart new topic
Ariston T2 - termoficare necontrolata
marianc
post Oct 28 2008, 07:16 PM
Post #1


Nou venit
*

Group: Members
Posts: 6
Joined: 27-October 08
Member No.: 3,478



Salut tuturor!

Am un T2 din 2002 (doar rimeaza insa nu prea mai functioneaza:). Aceeasi problema cu incalzirea: uneori cind pornesc acm, ma trezesc ca sunt calde si caloriferele. Meseriasii au diagnosticat repede problema: "E placa, dom'le!". S-au chinuit vreo citeva zile la rind sa schimbe placa cu una comandata de la MTS Romania insa degeaba. Placa cea noua era ca si moarta. Nu se aprindeau nici macar LED-urile. Intr-una din zile si-au dat seama ca nu stiu ce pini (nu ma pricep:( de pe placa nu intra in locul adecvat de pe centrala. Din cite am inteles, pe acel socul sunt 2 rinduri de orificii. Ei, placa cea noua era in asa fel construita incit pinii intrau pe rindul de linga cel in care ar fi trebuit sa intre. Au mutat pinii de pe placa si au revenit. NIMIC! Moarte totala. Am inversat stecherul, au facut incercari, au sunat la reprezentanta. Reprezentantul spunea (il auzeam pe hands-free-ul mobilului unuia din meseriasi) "Nu se poate, dom'le! Tre' sa mearga. Daca nu, luati cd-ul si cautati in catalog." Au plecat cu decizia: "Mergem sa mai studiem si revenim." Ghicit au mai revenit? Acum ma gindesc cu ingrijorare ca vine iarna si apoi vara si centrala mea e pe butuci.
Deci, poate cineva sa-mi dea vreun sfat?

Cu multumiri anticipate!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
obywan
post Oct 28 2008, 09:29 PM
Post #2


Membru senior
Group Icon

Group: Instalatori
Posts: 349
Joined: 16-July 08
From: jud. BACAU
Member No.: 2,114



QUOTE (marianc @ Oct 28 2008, 07:16 PM) *
Salut tuturor!

Am un T2 din 2002 (doar rimeaza insa nu prea mai functioneaza:). Aceeasi problema cu incalzirea: uneori cind pornesc acm, ma trezesc ca sunt calde si caloriferele. Meseriasii au diagnosticat repede problema: "E placa, dom'le!". S-au chinuit vreo citeva zile la rind sa schimbe placa cu una comandata de la MTS Romania insa degeaba. Placa cea noua era ca si moarta. Nu se aprindeau nici macar LED-urile. Intr-una din zile si-au dat seama ca nu stiu ce pini (nu ma pricep:( de pe placa nu intra in locul adecvat de pe centrala. Din cite am inteles, pe acel socul sunt 2 rinduri de orificii. Ei, placa cea noua era in asa fel construita incit pinii intrau pe rindul de linga cel in care ar fi trebuit sa intre. Au mutat pinii de pe placa si au revenit. NIMIC! Moarte totala. Am inversat stecherul, au facut incercari, au sunat la reprezentanta. Reprezentantul spunea (il auzeam pe hands-free-ul mobilului unuia din meseriasi) "Nu se poate, dom'le! Tre' sa mearga. Daca nu, luati cd-ul si cautati in catalog." Au plecat cu decizia: "Mergem sa mai studiem si revenim." Ghicit au mai revenit? Acum ma gindesc cu ingrijorare ca vine iarna si apoi vara si centrala mea e pe butuci.
Deci, poate cineva sa-mi dea vreun sfat?

Cu multumiri anticipate!

Trimite-i la plimbare. O firma reprezentanta care se face de ras in fata clientului. De aceea spun unii clienti ca centrala e proasta in loc sa dea vina pe cei care se ocupa de service. E clar ca problema nu este de la placa. Este o coincidenta ca la folosirea a.c.m. se incalzesc caloriferele.La acest tip de centrala pompa functioneaza doar pe incalzire. Problema ar putea fi de la sonda de temperatura de pe circuitul de incalzire care s-a decalibrat sau s-a intrerupt. In ambele cazuri placa electronica primeste semnal fals ca pe circuitul de incalzire este temperatura mica si se activeaza protectia la inghet. Ai observat cumva daca porneste si fara sa folosesti apa calda?Da-ne mai multe detalii daca poti.In ceea ce priveste placa electronica noua este vorba de mufa de alimentare care are trei pini si la inlocuire se modifica pozitia unui pin (de pe margine se pune pe mijloc).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
obywan
post Oct 28 2008, 09:33 PM
Post #3


Membru senior
Group Icon

Group: Instalatori
Posts: 349
Joined: 16-July 08
From: jud. BACAU
Member No.: 2,114



Trimite-i la plimbare. O firma reprezentanta care se face de ras in fata clientului. De aceea spun unii clienti ca centrala e proasta in loc sa dea vina pe cei care se ocupa de service. E clar ca problema nu este de la placa. Este o coincidenta ca la folosirea a.c.m. se incalzesc caloriferele.La acest tip de centrala pompa functioneaza doar pe incalzire. Problema ar putea fi de la sonda de temperatura de pe circuitul de incalzire care s-a decalibrat sau s-a intrerupt. In ambele cazuri placa electronica primeste semnal fals ca pe circuitul de incalzire este temperatura mica si se activeaza protectia la inghet. Ai observat cumva daca porneste si fara sa folosesti apa calda?Da-ne mai multe detalii daca poti.In ceea ce priveste placa electronica noua este vorba de mufa de alimentare care are trei pini si la inlocuire se modifica pozitia unui pin (de pe margine se pune pe mijloc). Aceeasi problema poate sa apara si in cazul defectarii sondei de pe circuitul de a.c.m. , deci trebuie verificata cealalta sonda de temperatura in cazul in care prin inlocuirea sondei de pe incalzire problema persista.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
marianc
post Oct 29 2008, 04:48 AM
Post #4


Nou venit
*

Group: Members
Posts: 6
Joined: 27-October 08
Member No.: 3,478



Multumesc, obywan! Nu ma asteptam sa-mi raspunda cineva atit de repede!
Sa mai dau detalii, spui... La intrebarea ta "Ai observat cumva porneste si fara sa folosesti apa calda?" raspusul meu este "Nu". Porneste doar cind folosesc apa calda. Insa, asa cum spuneam, nu de fiecare data. Simbata, spre exemplu, sotia mea a folosit intensiv apa calda (la gatit etc.). De fiecare data dupa ce folosea apa calda, pornea si caldura. Singura modalitate de a opri termoficarea era sa o opresc de la butonul de alimentare. Butonul de regim de iarna (sub el este un simbol in forma de calorifer) nu avea nici o reactie. La un moment dat am renuntat a o mai opri total si am hotarit sa o las ca sa vad cit timp va merge incalzirea. Ce crezi? S-a oprit singura, fara vreo interventie, insa nu as putea sa-ti spun dupa cit timp.
Bun, tu spui prima data ca problema ar putea fi sonda de temperatura de pe circuitul de incalzire si inchei si cu probabilitatea ca ar putea fi si sonda de pe circuitul acm. Stii ce e ciudat? Ca unul din motivele pentru care m-am inscris pe acest forum a fost nedumerirea mea in diagnosticarea acestui defect si anume, intr-una din zilele trecute, am vorbit cu cineva care se ocupa de reparatii la centrale termice si mi-a spus ca problema este de la "vana cu 3 cai". Am luat cartea tehnica si am cautat vana cu 3 cai. Nu este asa ceva. La o alta discutie mi-a spus ca in cartea mea tehnica ii spune "Fluxostat" si ca acela are o membrana care este defecte/rupta etc.
In acest moment sunt derutat total. De ce? Pentru ca 1 - iti dai seama ca nu pot sa-l chem pe un meserias si sa-i spun eu care e componenta defecta si 2 - le-as cumpara eu aceste componente insa nici macar nu-mi trece prin cap unde le-as putea gasi avind in vedere ca centrala este destul de veche iar componentele la aceste centrale, stii si tu cum e la noi "Nu se mai fabrica" sau "Incercati miine" etc, etc.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
new_valis
post Oct 29 2008, 05:42 AM
Post #5


Membru senior
Group Icon

Group: Instalatori
Posts: 1,189
Joined: 10-April 05
From: ROMĀNIKA...
Member No.: 486



Am si eu o intrebare: macar apa calda functioneaza corect? Adica, debit constant, temp. constanta, fara dusuri scotiene...


--------------------
Nu spune niciodată ''Nu se poate'' , ci īncepe cu '' Să vedem ''!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marianc
post Oct 29 2008, 07:25 AM
Post #6


Nou venit
*

Group: Members
Posts: 6
Joined: 27-October 08
Member No.: 3,478



QUOTE (new_valis @ Oct 29 2008, 07:42 AM) *
Am si eu o intrebare: macar apa calda functioneaza corect? Adica, debit constant, temp. constanta, fara dusuri scotiene...



Absolut normal. In masura in care pot sa spun "normal" atita timp cit conducta de apa calda pina la baie are circa 12 metri lungime! Am un hol lung (circa 10 metri) si teava traverseaza acest hol + coturile aferente. Cit despre apa de la bucatarie, nici o problema.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
new_valis
post Oct 29 2008, 09:48 AM
Post #7


Membru senior
Group Icon

Group: Instalatori
Posts: 1,189
Joined: 10-April 05
From: ROMĀNIKA...
Member No.: 486



Merg si eu pe mana lui obywan - sonda de pe circ. de incalzire. Poate fi insa si o problema cu comutatorul poz. de iarna...


--------------------
Nu spune niciodată ''Nu se poate'' , ci īncepe cu '' Să vedem ''!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
instalator
post Oct 29 2008, 10:43 AM
Post #8


Membru senior
Group Icon

Group: Instalatori
Posts: 70
Joined: 17-January 08
From: BRAILA
Member No.: 1,932



Ariston T2 este o centrala cu schimbator bitermic si nu are in componenta vana cu trei cai. Singurul "loc" in care se intalnesc cele doua circuite (apa calda si incalzire)este in schimbatorul bitermic , care daca este fisurat (in interior) simptomatica este cu totul alta.Oricum fisurarea in interior este foarte rara. Daca este defecta centrala , problema este pe parte de comanda ( placa electronica,senzori,etc.). Este posibil ca intrerupatorul pentru regimul de iarna de pe panoul frontal al centralei sa fie defect si centrala sa ramana setata pe "iarna". In cazul asta centrala incalzeste radiatoarele chiar daca temperatura ambientala este ridicata ( ea mentine temperatura agentului termic la valorile setate ). Daca ai termostat de ambient centrala va functiona pana cand se va ajunge la temperatura setata din termostat. Daca ai termostat de ambient seteaza-l la valoarea minima si urmareste daca centrala mai merge pe caldura (daca el este setat pe 16 grd si tu ai in camera mai mult , chiar daca butonul de pe centrala este defect si a ramas blocat pe "iarna") centrala nu are voie sa porneasca.Asta ar fi cazul cel mai fericit , pentru ca poti muta comanda centralei numai pe termostat si atunci cand vrei sa treci pe regim de vara pur si simplu inchizi termostatul (un termostat de ambient este cu mult mai ieftin decat placa electronica).
Ariston T2 are si doua functii de protectie:
1. FUNCTIA ANTIANGHET - indiferent de regimul de functionare setat (iarna sau vara) porneste arzatorul in cazul in care sonda de temperatura (de pe circuitul de incalzire) citeste o valoare mai mica de 3 grdC. Atunci centrala porneste pe incalzire pana cand temperatura agentului termic ajunge la 33 grdC.( in cazul acesta este decalibrata sonda, cum ti-au spus si colegii mei), si trebuie inlocuita.
2. FUNCTIA POST CIRCULATIE - care este activa numai daca centrala este setata pe "iarna" si termostatul activat si am solicitat acm.Dupa terminarea alimentarii cu acm , placa electronica da o comanda de postcirculatie de 2 minute dar ARZATORUL ESTE STINS.


--------------------
ABDULA DANIEL
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marianc
post Oct 29 2008, 01:28 PM
Post #9


Nou venit
*

Group: Members
Posts: 6
Joined: 27-October 08
Member No.: 3,478



QUOTE (instalator @ Oct 29 2008, 12:43 PM) *
Ariston T2 este o centrala cu schimbator bitermic si nu are in componenta vana cu trei cai. Singurul "loc" in care se intalnesc cele doua circuite (apa calda si incalzire)este in schimbatorul bitermic , care daca este fisurat (in interior) simptomatica este cu totul alta.Oricum fisurarea in interior este foarte rara. Daca este defecta centrala , problema este pe parte de comanda ( placa electronica,senzori,etc.). Este posibil ca intrerupatorul pentru regimul de iarna de pe panoul frontal al centralei sa fie defect si centrala sa ramana setata pe "iarna". In cazul asta centrala incalzeste radiatoarele chiar daca temperatura ambientala este ridicata ( ea mentine temperatura agentului termic la valorile setate ). Daca ai termostat de ambient centrala va functiona pana cand se va ajunge la temperatura setata din termostat. Daca ai termostat de ambient seteaza-l la valoarea minima si urmareste daca centrala mai merge pe caldura (daca el este setat pe 16 grd si tu ai in camera mai mult , chiar daca butonul de pe centrala este defect si a ramas blocat pe "iarna") centrala nu are voie sa porneasca.Asta ar fi cazul cel mai fericit , pentru ca poti muta comanda centralei numai pe termostat si atunci cand vrei sa treci pe regim de vara pur si simplu inchizi termostatul (un termostat de ambient este cu mult mai ieftin decat placa electronica).
Ariston T2 are si doua functii de protectie:
1. FUNCTIA ANTIANGHET - indiferent de regimul de functionare setat (iarna sau vara) porneste arzatorul in cazul in care sonda de temperatura (de pe circuitul de incalzire) citeste o valoare mai mica de 3 grdC. Atunci centrala porneste pe incalzire pana cand temperatura agentului termic ajunge la 33 grdC.( in cazul acesta este decalibrata sonda, cum ti-au spus si colegii mei), si trebuie inlocuita.
2. FUNCTIA POST CIRCULATIE - care este activa numai daca centrala este setata pe "iarna" si termostatul activat si am solicitat acm.Dupa terminarea alimentarii cu acm , placa electronica da o comanda de postcirculatie de 2 minute dar ARZATORUL ESTE STINS.


Multumesc! Nu am termostat de ambient (cred ca ii spui asa termostatului acela care se monteaza pe perete, pentru reglarea temperaturii ambientale, nu?).
Nu stiam de functia antiinghet.
Deci ce anume trebuie sa caut, pina la urma?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
instalator
post Oct 29 2008, 03:07 PM
Post #10


Membru senior
Group Icon

Group: Instalatori
Posts: 70
Joined: 17-January 08
From: BRAILA
Member No.: 1,932



In primul rand cred ca ar trebui sa-ti cumperi si sa-ti montezi un termostat de ambient.Acesta este foarte util atat pentru un confort termic ridicat ( el iti mentine o temperatura constanta in incapere) cat si pentru scaderea consumului de gaz.Centrala nu are un control direct al temperaturii ambientale si atunci fara un termostat ea merge mai mult, trimitand temperatura peste ceea ce ai tu nevoie .....si atunci arunci caldura pe geam.Poti sa-ti iei si un cronotermostat ( in cazul in care ai un program regulat)si il programezi ca atunci cand esti acasa sa ai o temperatura de confort si cand nu esti sa ai o temperatura mai scazuta.Deci in final un consum de gaz mai redus fara ca sa fie afectat confortul, ci dimpotriva .Dupa ce ti-ai montat termostatul verifici ceea ce am scris mai devreme.Adica il dai la o temperatura mica (sub cea din casa) si daca centrala nu mai porneste inseamna ca este blocat butonul de "iarna",si in cazul asta poti merge numai pe comanda termostatului.Oricum trebuie sa ii chemi pe cei de la service (daca este sonda NTC ei trebuie sa ti-o schimbe).


--------------------
ABDULA DANIEL
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marianc
post Oct 30 2008, 03:53 PM
Post #11


Nou venit
*

Group: Members
Posts: 6
Joined: 27-October 08
Member No.: 3,478



QUOTE (instalator @ Oct 29 2008, 05:07 PM) *
In primul rand cred ca ar trebui sa-ti cumperi si sa-ti montezi un termostat de ambient.Acesta este foarte util atat pentru un confort termic ridicat ( el iti mentine o temperatura constanta in incapere) cat si pentru scaderea consumului de gaz.Centrala nu are un control direct al temperaturii ambientale si atunci fara un termostat ea merge mai mult, trimitand temperatura peste ceea ce ai tu nevoie .....si atunci arunci caldura pe geam.Poti sa-ti iei si un cronotermostat ( in cazul in care ai un program regulat)si il programezi ca atunci cand esti acasa sa ai o temperatura de confort si cand nu esti sa ai o temperatura mai scazuta.Deci in final un consum de gaz mai redus fara ca sa fie afectat confortul, ci dimpotriva .Dupa ce ti-ai montat termostatul verifici ceea ce am scris mai devreme.Adica il dai la o temperatura mica (sub cea din casa) si daca centrala nu mai porneste inseamna ca este blocat butonul de "iarna",si in cazul asta poti merge numai pe comanda termostatului.Oricum trebuie sa ii chemi pe cei de la service (daca este sonda NTC ei trebuie sa ti-o schimbe).


Mersi, instalator! Deja am vorbit cu reprezentantul unei firme specializate. Acelasi diagnostic il pune si el.
Da, stiu ca un termostat este o afacere buna insa voi cumpara unul doar cind voi face niste comutari ale caloriferelor, in sensul ca acum am calorifer mic in camera cea mai indepartata si mai mica, de centrala. Asa erau montate cind m-am mutat si acum o sa le si skimb, cu aceasta ocazie.

Revin in curind ca sa va spun ce a rezolvat meseriasul.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marianc
post Nov 14 2008, 06:20 AM
Post #12


Nou venit
*

Group: Members
Posts: 6
Joined: 27-October 08
Member No.: 3,478



Revin... A fost meseriasul si a schimbat nu stiu ce sonda care cica da comanda eronata cum ca temperatura este mica si atunci pleaca termoficarea... Poate le va fi de folos celor care se vor confrunta cu aceasta problema.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 22nd May 2018 - 05:12 PM

www.centrale-termice.ro Web analytics