IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

Grup instalatori specialitate
3 Pages V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
Centrala ARISTON T2 - nu incalzeste apa calda decat initial
marius10
post Feb 14 2008, 07:21 PM
Post #1


Membru
**

Group: Members
Posts: 16
Joined: 7-February 08
From: Fagaras
Member No.: 1,969



Am si eu o problema cu centrala mea de apartament ...o anomalie as zice eu si cu toti marii specialisti in SERVICE nu au reusit sa-mi deschide mintea despre defectul pe care il are ..
Voi ca sunteti mari doctori va rog sa ma ajutati sa inteleg anomalia centralei mele ...
Va "mersi" mult !
Stima
Go to the top of the page
 
+Quote Post
terman
post Feb 14 2008, 08:13 PM
Post #2


Membru senior
Group Icon

Group: Instalatori
Posts: 401
Joined: 16-September 07
Member No.: 1,696



o spalare chimica au facut cei de la service ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
terman
post Feb 14 2008, 08:15 PM
Post #3


Membru senior
Group Icon

Group: Instalatori
Posts: 401
Joined: 16-September 07
Member No.: 1,696



ai flacara,cind lasi sa mearga pe apa calda ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marius10
post Feb 27 2008, 08:06 PM
Post #4


Membru
**

Group: Members
Posts: 16
Joined: 7-February 08
From: Fagaras
Member No.: 1,969



Salut din nou .

Deci sa va prezint datele :
Centrala are circuitul de apa calda menajera si circuitul de incalzire .
Este relativ noua ..vreo doi ani a mers perfect dar de o vreme incoace cand deschid apa calda la maxim in primele secunde vine f. calda (cum am reglat-o dela panoul ei ) dupa care in decurs de 10 secunde temperatura apei scade treptat dar nu se raceste complet ci doar scade de la 80 sa zicem pe la vreo 50 cred .
Daca micsorez debitul la robinet treptat temperatura apei urca din nou la cea initiala.(deci 80 de grade )
Deci cu cerere mica de apa e totul ok , dar cu cerere totala la inceput ii baga dupa care pierde din forta .
Ce sa fie ...? Ce sa fie ?
Ceva protectie care intervine ?
Cand se cere debit maxim este ceva ce intervine si micsoreaza flacara .....si atunci nu mai reuseste sa incalzeasca tot volumul de apa cerut ?
M-am uitat eu in toate fazele astea nu-mi dau sama daca flacara are variatii ...
Nu stiu ce sa zic .....sper sa aveti voi alte idei ca de nu ..BAG BRISCA IN EA sa vad ce are prin 'nauntru !
Stima domnilor !
Astept parerile voastre


Go to the top of the page
 
+Quote Post
new_valis
post Feb 28 2008, 05:51 AM
Post #5


Membru senior
Group Icon

Group: Instalatori
Posts: 1,191
Joined: 10-April 05
From: ROMĀNIKA...
Member No.: 486



Primul lucru pe care trebuie sa-l faci :

- da drumul la max. la apa calda si masoara pe apometru consumul de apa. Debitul constructiv maxim pe care T2 il incalzeste este de 13,6 l/min. Daca se depaseste aceasta valoare, e normal ce se intampla.

Daca debitul de acm este in limite normale, doar serviceman-ul poate descoperi care-i cauza (senzor defect de acm, vana de gaz cu probleme, depuneri calcaroase in sch. de caldura, etc).

Mai poate fi si temp. apei la intrarea in centrala. Cu cat este mai scazuta, cu atat scade si debitul la care temp. apei calde reuseste sa ramana constanta...


--------------------
Nu spune niciodată ''Nu se poate'' , ci īncepe cu '' Să vedem ''!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zamfir costin
post Feb 28 2008, 06:44 PM
Post #6


Membru senior
Group Icon

Group: Instalatori
Posts: 98
Joined: 3-January 06
From: Bucuresti
Member No.: 792



80 de grade pe ACM nu o sa vezi,...
Doar banuiesc ca este vorba de o CT cu schimbator bitermic, iar apa care vine in primele 10 sec de functionare este cea inmagazinata in schimbatorul de caldura.
Apoi devine mai rece, pentru ca senzorul NTC simte caldura excesiva si opreste flacara. Apoi revine la normal.
Intrebarea principala e:
Pe ce treapta e setat potentiometrul ACM ?
ACM= apa calda menajera
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marius10
post Feb 28 2008, 08:10 PM
Post #7


Membru
**

Group: Members
Posts: 16
Joined: 7-February 08
From: Fagaras
Member No.: 1,969



Salut !
Potentiometrul de la apa calda menajera este pe cifra 8 deci maxim si asa este de cand am instalat-o.
Centrala ...repet a functionat tot timpul bine pana acum de cand a inceput sa faca glume cu apa calda menajera .
Vreau sa va spun ca , caloriferele din fonta le incinge de le ia dracu fara sa dea rateuri cu potentiometrul de incalzire tot la cifra 8 si acolo in calorifere de ce clocoteste apa si cand ii ceri apa la spalat pe maini refuza sa ti-o dea daca ceri multa ?
Adica robinet deschis la maxim .
Vreau sa precizez ca presiunea la apa a ramas de ani de zile tot asa ...deci nu s-a modificat .
Banuiesc ca cifra 8 de pe panou este 80 de grade ...ca apa este clocotita daca tii robinetul la juma ' de cursa , da' cum il deschizi la maxim incetul cu incetul in timp de vreo 10 sec scade temperatura dar nu se raceste complet .
Va pun niste foto sa vedeti cum este situatia , poate mai imi dati vreun sfat .
Stima
Attached File(s)
Attached File  Centrala_1.jpg ( 26.01K ) Number of downloads: 36
Attached File  Centrala_2.jpg ( 61.76K ) Number of downloads: 29
Attached File  Centrala_3.jpg ( 77.16K ) Number of downloads: 34
Attached File  Centrala_4.jpg ( 79.96K ) Number of downloads: 27
Attached File  Robinete_1.jpg ( 64.46K ) Number of downloads: 36
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marius10
post Feb 28 2008, 08:18 PM
Post #8


Membru
**

Group: Members
Posts: 16
Joined: 7-February 08
From: Fagaras
Member No.: 1,969



Da stiti ce nu inteleg eu ?
Daca sunt depuneri de calcar in circ. de apa calda prin logica acolo diametrul este redus la trecerea apei deci cant. de apa incalzita va fi mai mica NU ?
Cum de nu o incalzeste totusi ca ea nu poate incalzi cand trece apa in volum mare prin ea NU ?
Rationez bine sau nu , domnilor ?
Senzorul acela ACM cum arata si pe unde este "pitulit "
Ce este ?
Vreun termistor ....banuiesc NU ?
Care masoara temperatura dupa care o baga in controler si actioneaza vana ...flacara mai mica sau mai mare ?
Stima
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zamfir costin
post Feb 29 2008, 05:07 AM
Post #9


Membru senior
Group Icon

Group: Instalatori
Posts: 98
Joined: 3-January 06
From: Bucuresti
Member No.: 792



Dupa cum am banuit, schimbator bitermic.
Treapta 8 la potentiometru nu inseamna 80 grade, inseamna putere maxima, adica cca 60 grade.
Termistor ACM cu depuneri de calcar, parerea mea.
Cheama service-ul. cool.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
new_valis
post Feb 29 2008, 05:48 AM
Post #10


Membru senior
Group Icon

Group: Instalatori
Posts: 1,191
Joined: 10-April 05
From: ROMĀNIKA...
Member No.: 486



In ultima poza vad ca un robinet de pe circuitul intrare apa rece nu este complet deschis. De ce?


--------------------
Nu spune niciodată ''Nu se poate'' , ci īncepe cu '' Să vedem ''!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CristianG
post Feb 29 2008, 08:25 AM
Post #11


Membru senior
***

Group: Administrators
Posts: 766
Joined: 12-May 04
From: Bucuresti
Member No.: 3



La centralele cu schimbator bitermic pe partea de preparare apa calda sunt doi sefi, un executant si unu care singura lui treaba este sa observe daca se cere apa calda.

Totul pleaca de la cel care supravegheaza cererea, cand observa ca e nevoie de apa calda, comunica la birouri, se fac verificarile de siguranta si il pun pe executant la treaba (vana de gaz). Acuma executantul asta are tot felul de sefi pe capul lui, dar acum are unu care nu se baga de obicei si il lasa sa faca ce vrea atata timp cat nu deranjeaza sistemul (senzorul de supratemperatura), si unu care il piseaza la cap tot timpul, da mai tare, da mai incet, acum e bine, inca putin, etc. Asta este senzorul de temperatura de pe partea de apa calda.

Dupa cum se observa, singura relatie care se poate deteriora cu rezultatele specificate mai sus de catre marius10, este intre senzorul de temperatura si vana. Vana merge bine pe incalzire => singurul care poate are probleme este senzorul de temperatura.

Dar ce probleme poate avea senzorul de temperatura?

Pai ce este el? O rezistenta care isi modifica valoarea, se inroseste la fata sau este relaxat, dupa caz. Are la randul lui 2 sefi directi, unul e potentimetrul de apa calda si altul este semireglabilul de la birouri (de pe placa electronica). Sefii lui stau bine merci in atmosfera buna, iar el este bagat in teava si sta in direct contact cu apa care curge pe conducta. Daca ar fi numai apa dedurizata nu ar fi o problema, insa nu este si se imbolnaveste, din pacate atunci cand se imbolnaveste nu are nimeni mila de el si il inlocuiesc cu altul imediat... sad.gif
Poate contracta doua tipuri, una care il termina rapid (scurt sau infinit ca valoare a rezistentei) sau una prin care i se tulbura perceptia si nu mai este precis, in a doua situatie oricum este concediat, aruncat la gunoi fara sa i se aprecieze munca de o viata...

O mica recapitulare:
Fluxostatul comunica cererea de apa calda, se verifica daca este ok (se interogheaza toti cei care se ocupa de siguranta la pornire) si daca este ok comanda pornirea. Vana de gaz se deschide si asculta de potentiometru si de senzorul de temperatura. Supervizarea potentiometrului este facuta de semireglabilul de pe placa care il limiteaza superior. Drept de veto are termostatul la supratemperatura.

blink.gif wacko.gif Complicat? Nu chiar...

A mers bine si nu mai merge => de aici tragem noi prima concluzie ca senzorul de temperatura poate e defect...




Go to the top of the page
 
+Quote Post
zamfir costin
post Feb 29 2008, 06:33 PM
Post #12


Membru senior
Group Icon

Group: Instalatori
Posts: 98
Joined: 3-January 06
From: Bucuresti
Member No.: 792



QUOTE (new_valis @ Feb 29 2008, 05:48 AM) *
In ultima poza vad ca un robinet de pe circuitul intrare apa rece nu este complet deschis. De ce?


Si inca ceva: Inlocuieste "teava" de gaz pe care o ai acolo, cuprul nu este nici permis si nici sigur

P.S. Ma credeti daca va spun ca am vazut vreo doua centrale cu gazul tras pe pexal ? ohmy.gif blink.gif nonono.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
new_valis
post Mar 1 2008, 05:46 PM
Post #13


Membru senior
Group Icon

Group: Instalatori
Posts: 1,191
Joined: 10-April 05
From: ROMĀNIKA...
Member No.: 486



QUOTE (zamfir costin @ Feb 29 2008, 08:33 PM) *
Ma credeti daca va spun ca am vazut vreo doua centrale cu gazul tras pe pexal ? ohmy.gif blink.gif nonono.gif



Si eu am vazut o chestie asemanatoare, si mi-a stat inima-n loc wacko.gif !


--------------------
Nu spune niciodată ''Nu se poate'' , ci īncepe cu '' Să vedem ''!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marius10
post Mar 2 2008, 08:39 PM
Post #14


Membru
**

Group: Members
Posts: 16
Joined: 7-February 08
From: Fagaras
Member No.: 1,969



QUOTE (new_valis @ Feb 29 2008, 05:48 AM) *
In ultima poza vad ca un robinet de pe circuitul intrare apa rece nu este complet deschis. De ce?

Robinetul acela l-am inchis eu sa vad daca cumva presiunea prea mare a apei influenteza defectul meu dar nu se schimba situatia , asa ca l-am deschis cum era initial .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marius10
post Mar 2 2008, 08:54 PM
Post #15


Membru
**

Group: Members
Posts: 16
Joined: 7-February 08
From: Fagaras
Member No.: 1,969



Pt . Cristian G
Perfecta expunerea ta si pe intelesul tuturor . Multumesc.
Poti sa-mi precizezi cumva cam pe unde este NTC - ul pozitionat ...cam pe unde sa ma uit ?. Vreau sa il dau jos si sa simulez conditiile de lucru ale lui sa vad daca cumva are ceva " scapari " termistorul ala cu coeficient de temperatura negativ .
Ma gandesc totusi ca daca el nu ar corespunde parametrilor sai totusi nu as avea aceste variatii cand cer apa mai multa sau mai putina ...el la randul lui comanda vana de gaz dupa cum se vede , dar nu stiu daca consecinta unei alte probleme (calcar pe instalatie ) ar arunca vina direct pe el .
Rationand intr-un alt mod - si sa ma corectati daca gresesc - dupa cum ma gandesc eu logic daca printr-o teava pe care este aplicat un NTC, trece apa si teava asta este in mijlocul arzatorului cand debitul este maxim sa zicem temperatura tevii este X (cunscuta probabil de catre proiectanti ) pt. ca apa este rece deci daca teava se umple cu calcar in interior debitul de apa este mai mic deci temperatura de lucru a tevii este mai mare si neavand apa inauntru ea se supraincalzeste si atunci NTC comanda STOP - Reduceti debitul de gaz si micsorati flacara - OARE ma gandesc bine domnilor ?
Si de fapt efectul este exact cum se manifesta la mine ?
Deci obstructia cu calcar poate provoca acest defect ...cred ca da !
NU stiu daca am reusit sa ma fac inteles ..
Stima
Astept alte comentarii de alle voastre .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marius10
post Mar 2 2008, 08:58 PM
Post #16


Membru
**

Group: Members
Posts: 16
Joined: 7-February 08
From: Fagaras
Member No.: 1,969



Vreau sa ma mai lamuriti cu ceva ...
Eu trebuie sa vad pe flacara reala a arzatorului variatii cand fac probelea astea cu robinet la maxim sau la minim ?
Deci cand cer apa putina temp. apei este super fierbinte - deci teoretic - cum trebuie sa fie flacara MARE SAU MICA ?
Daca centrala este sanatoasa cu apa la maxim corespunde flacara maxima DA sau NU ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zamfir costin
post Mar 3 2008, 04:50 AM
Post #17


Membru senior
Group Icon

Group: Instalatori
Posts: 98
Joined: 3-January 06
From: Bucuresti
Member No.: 792



Nu stiu daca gresesc, dar din ce spui tu incep sa ma intreb daca centrala ta are intr-adevar un defect sau nu.
Cat de fierbinte vrei sa fie apa ? 80-90 grade ?
Uita-te in instructiuni, si vezi cat este randamentul centralei. Orice centrala incalzeste apa cu "delta t + x grade", unde delta t este temperatura de intrare a apei. Fa rost de un termometru, vezi cat e temperatura apei la intrare, adica apa rece, si cat e temperatura la iesire, adica apa calda.
Nu stiu de ce, dar eu banuiesc ca se incadreaza in limite. wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zamfir costin
post Mar 3 2008, 08:37 PM
Post #18


Membru senior
Group Icon

Group: Instalatori
Posts: 98
Joined: 3-January 06
From: Bucuresti
Member No.: 792



QUOTE (marius10 @ Mar 2 2008, 08:54 PM) *
Rationand intr-un alt mod - si sa ma corectati daca gresesc - dupa cum ma gandesc eu logic daca printr-o teava pe care este aplicat un NTC, trece apa si teava asta este in mijlocul arzatorului cand debitul este maxim sa zicem temperatura tevii este X (cunscuta probabil de catre proiectanti ) pt. ca apa este rece deci daca teava se umple cu calcar in interior debitul de apa este mai mic deci temperatura de lucru a tevii este mai mare si neavand apa inauntru ea se supraincalzeste si atunci NTC comanda STOP - Reduceti debitul de gaz si micsorati flacara - OARE ma gandesc bine domnilor ?
Si de fapt efectul este exact cum se manifesta la mine ?
Deci obstructia cu calcar poate provoca acest defect ...cred ca da !
NU stiu daca am reusit sa ma fac inteles ..
Stima
Astept alte comentarii de alle voastre .


Acum am citit mai atent, si te contrazic, pt ca :
Daca ai avea debitul de apa scazut, datorita depunerilor de calcar, in momentul in care ai reduce si mai mult debitul de la baterie, apa nu ar veni clocotita, cum spui tu ca vine, ar veni rece.
De ce ?
Fluxostatul nu ar mai simti trcerea apei, si atunci ar opri flacara.
Te rog sa postezi daca ai facut proba cu termometrul ! rolleyes.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marius10
post Mar 3 2008, 09:10 PM
Post #19


Membru
**

Group: Members
Posts: 16
Joined: 7-February 08
From: Fagaras
Member No.: 1,969



Da , Costin ai dreptate !
Rationamentul meu este gresit ....daca ar fi obstructionata teava din schimbator bitermic rezulta debit mic si deci apa ar trebui sa fie mai calda nu rece ...CORECT !
At . cred ca doar senzorul acela ACM nu mai lucreaza corespunzator . Temperaturile am sa le iau maine .
Senzorul ACM pe unde este pitulit ?
Se ajunge cu greu la el ?
Este tib " bulb " ? Inecat in apa ?

Stima
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CristianG
post Mar 3 2008, 09:20 PM
Post #20


Membru senior
***

Group: Administrators
Posts: 766
Joined: 12-May 04
From: Bucuresti
Member No.: 3



Incerc sa bag o poza cu unu maine, acum nu am.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Pages V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 20th September 2018 - 11:49 AM
Aer conditionat | Centrale termice