IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

Grup instalatori specialitate
 
Reply to this topicStart new topic
Utilizarea gazelor naturale in cladiri
CristianG
post May 29 2004, 10:13 AM
Post #1


Membru senior
***

Group: Administrators
Posts: 766
Joined: 12-May 04
From: Bucuresti
Member No.: 3Utilizarea gazelor naturale in cladiri


Utilizarea gazelor naturale este admisa numai in incaperi in care nu exista pericol de:
- incendiu prin aprinderea materialelor si elementelor comustibile, datorita radiatiei termice directe ori a transferului de caldura prin conventie sau conductie;
- explozie a materialelor aflate in interior;
- intoxicare sau asfixiere a utilizatorului, cu gaze de ardere.
Conditiile tehnice pentru functionarea in siguranta a instalatiilor interioare de utilizare a gazelor naturale comustibile:
a – volumul interior minim al incaperilor
18,0 m³, pentru incaperi curente;
7,5 m³, pentru bucatarii si oficii din constructii noi;
5,0 m³, pentru bucatarii din constructii existente, cu respectarea conditiilor prevazute la art. 8.5.
b – asigurarea aerului necesar arderii;
c – ventilare naturala sau mecanica;
d – evacuarea totala a gazelor de ardere, in exterior, deasupra acoperisului;
e – suprafete vitrate.

Toate incaperile in care se monteaza aparate de utilizare a gazelor naturale, se prevad cu suprafete vitrate, sub forma de ferestre, luminatoare cu geamuri usoare, usi cu geam sau goluri, toate la exterior, cu suprafata minima totala de:
0.03 m² pe m³ de volum net de incapere, in cazul constructiilor de beton armat;
0.05 m² pe m³ de volum net de incapere, in cazul constructiilor din zidarie.
Suprafata vitrata se stabileste prin considerarea golului in zidarie, in care se afla montat tocul ferestrelor, luminatoarelor etc.
Volumul net al incaperii se stabileste prin considerarea volumului interior total al incaperii din care se scade volumul cazanelor sau altor elemente de instalatii sau de constructii existente in incapere, in care nu se pot acumula gaze.
In cazul in care se prevad detectoare automate de gaze cu limita inferioara de sensibilaitate 2%, care actioneaza asupra robinetului de inchidere al conductei de alimentare cu gaze al arzatoarelor (robinet situat in afara incaperii) suprafata vitrata reduce pana la 0.02 m² pe m³ de volum net de incapere.
In incaperi cu volum mai mic decat cel prevazut mai sus, sunt admise numai aparate de utilizare legate la cos, cu urmatoarele conditii:
- accesul aerului necesar arderii si aprinderea aparatelor de utilizare, sa se faca din exteriorul incaperii (coridor, vestibul etc) sau direct din exteriorul cladirii;
- folosirea unor aparate de utilizare cu aprindere din exteriorul caldirii, asigurate impotriva stingerii prin blocarea admisiei gazului in cazul stingerii flacarii, fie prin constructia aparatului, fie prin dispozitive de protectie.
Pentru incalzirea de apartament, cazanul se monteaza in bucatarie, vestibul, debara, la subsol sau la alt nivel unde nu blocheaza calea de evacuare a persoanelor, cu respectarea tuturor conditiilor sus mentionate.
In incaperi cu volum mai mic de 18 m³ si in bai, indiferent de volumul lor, nu sunt admise:
- aparate de utilizare pentru prepararea instantanee a apei calde de consum;
- aparate de utilizare pentru incalzire centrala sau locala, prevazute cu arzator atmosferic si rupere de tiraj, chiar daca au termostat de cos.
Fac exceptie aparatele de utilizare care au agrement tehnic pentru functionare in alte conditii, la care prin tubulatura etansa, se asigura accesul din exterior al aerului necesar arderii si evacuarea in exterior a gazelor de ardere.
Debitul total al aparatelor cu flacara libera care se pot instala intr-o incapere trebuie sa satisfaca conditia: 15 m³ volum interior de incapere, pentru fiecare m³ N/h debit instalat de gaze naturale.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dan nicolae
post Aug 16 2004, 01:42 PM
Post #2


Nou venit
*

Group: Members
Posts: 1
Joined: 16-August 04
Member No.: 239Salut!

Spuneti-mi la ce fel de agremente se refera normativul nou de gaz, deoarece dupa ultimele legi producatorii nu mai sunt obligati sa obtina aceste agremente, importurile fiind realizate pe baza declaratiilor de conformitate CE pentru fiecare produs.

Multumesc,

Dan
Go to the top of the page
 
+Quote Post
CristianG
post Aug 31 2004, 07:32 AM
Post #3


Membru senior
***

Group: Administrators
Posts: 766
Joined: 12-May 04
From: Bucuresti
Member No.: 3Importurile sunt realizate pe baza certificatelor de conformitate, dar pentru montaj in alte conditii trebuie agrementul tehnic emis de MLPTL - Comisia Nationala de Agrement Tehnic in Constructii.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 RSS Lo-Fi Version Time is now: 18th October 2018 - 05:41 AM
Aer conditionat | Centrale termice