Printable Version of Topic

Click here to view this topic in its original format

Forumul Centrale-termice _ Instalari, service si alte servicii _ probleme cu presiunea

Posted by: rux1704 Sep 28 2012, 04:20 PM

Am o problema cu centrala Vitopend 100 (sau cu instalatia de calorifere?) si anume:
cand porneste pompa de circulatie a apei pt calorifere, presiunea creste foarte mult si se elimina apa prin supapa centralei. La oprirea pompei, presiunea ramane foarte mica, 0.8-0.9
Care poate fi cauza?

Posted by: SuperMario Sep 28 2012, 07:12 PM

Cauza este lipsa de intretinere la centrala. Sunati tehnicianul!

Posted by: serban valentin Sep 29 2012, 05:49 PM

Posibil membrana vasului de expansiune sa fie sparta.

Posted by: rux1704 Oct 1 2012, 04:52 AM

QUOTE (SuperMario @ Sep 28 2012, 10:12 PM) *
Cauza este lipsa de intretinere la centrala. Sunati tehnicianul!

In septembrie 2011 am facut revizie, inclusiv curatire chimica. Inca de atunci mi s-a spus ca exista o diferenta cam mare de presiune intre tur si retur, dar nu mi s-a spus care ar putea fi cauza. Am facut si aerisirea caloriferelor, am curatat filtrul Y. S-ar putea sa fie intr-adevar membrana vasului de expansiune (centrala are 7 ani). In acest caz, e urgenta inlocuirea acestuia, dat fiind ca pretul e cam mare (100 EU, fara montaj)? Sau pot astepta pana la anul, cand voi face din nou revizie? Ce efecte sunt in privinta incalzirii (consum, temperatura)?
Multumesc

Posted by: serban valentin Oct 1 2012, 03:48 PM

Se gasesc vase de expansiune separat.Eu am luat cu 100 lei .Am suspendat vasul de expansiune al centralei si am montat unul sub centrala . Mai poti sa refaci si presiunea in vas cu ajutorul unei pompe dar.nu stiu cat va mai rezista .

Posted by: rux1704 Oct 17 2012, 06:36 AM

QUOTE (serban valentin @ Sep 29 2012, 08:49 PM) *
Posibil membrana vasului de expansiune sa fie sparta.

Am uitat sa precizez ca scaderea presiunii la rece s-a facut treptat, in timp de cateva luni. Daca membrana s-a spart nu ar fi scazut brusc?
si pentru ca nu ma pricep sa schimb eu vasul de expansiune, revin cu intrebarea: pot sa trec iarna ce vine asa sau se poate strica mai rau centrala? (caloriferele se incalzesc normal, am facut deja proba zilele acestea)

Posted by: SuperMario Oct 17 2012, 04:14 PM

Eu cred ca ar trebui resunat "tehnicianul" si resolicitata o inteventie pentru ca ce a facut data trecuta nu se numeste intretinere(ar fi trebuit cel putin sa controleze presiunea la vasul de expansiune). Camera de aer a vasului de exp. nu mai are presiunea corespunzatoare si trebuie incarcata cu un minicompresor sau o simpla pompa la presiunea de circa 0.8-1.0bar.
Probabil ca nici nu se pune problema inlocuirii vasului de exp. cu unul nou.

De evitat "mesteri manole" care in loc sa verifice si eventual sa "incarce" vasul cu aer se reped la instalarea unui vas de expansiune suplimentar care cu timpul va da aceleasi probleme. Vasul de exp. suplimentar se instaleaza dupa ce au fost facute toate probele inerente si s'a constatat ca vasul de expansiune cu care este dotata centrala este insuficient pentru instalatie.
Nu cred ca este cazul dumneavoastra si asta o confirma buna functionare a centralei timp de 7 ani.

Deschiderea perpetua a supapei de siguranta nu este benefica instalatiei, dimpotriva, de fiecare data cand reumpleti instalatia o umpleti cu apa ce contine calcar, oxigen, bioxid de carbon care nu fac decat sa incrosteze sau sa corodeze instalatia, componentele si centrala...Cu cat rezolvati mai repede problema cu atat este mai bine.

Posted by: daniel007 Dec 13 2012, 06:51 AM

QUOTE (serban valentin @ Oct 1 2012, 03:48 PM) *
Se gasesc vase de expansiune separat.Eu am luat cu 100 lei .Am suspendat vasul de expansiune al centralei si am montat unul sub centrala . Mai poti sa refaci si presiunea in vas cu ajutorul unei pompe dar.nu stiu cat va mai rezista .


Mulțumesc pentru sugestia cu verificarea vasului de expansiune. Aparent inexplicabil a pierdut aerul din camera presurizată. L-am demontat, l-am verificat și nu pare fisurat. Am refăcut presiunea la 0.8 bari cu o pompă și problema cu presiunea fluctuantă a dispărut. Am făcut asta cu vasul demontat și fără apă Ón camera de compensare, după umplere presiunea a crescut la 1,5 și Ón vasul de expansiune.

Powered by Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)