Cazanul electric de incalzire Protherm Ray - Manual de instalare si utilizare

Protherm Logo

1. Introducere

1.1 Norme de calitate si siguranta

2. Caracteristici si dotari

2.1. Caracteristici
2.2. Dotari

3. Control si semnalizari

4. Conditii de instalare si exploatare

5. Dimensiuni de baza si conectare. Caracteristicile pompei

6. Montarea si amplasarea cazanului

6.1. Cablaj (conectari electrice)
6.2. Legarea in cascada

7. Operatiuni

8. Intretinere

9. Livrarea cazanului

10. Garantie si conditii de garantie

11. Transport si depozitare

12. Parametri tehnici

13. Schema electrica de baza

13.1. Schema electrica pentru legarea in cascada

 

Cazanul Protherm Ray

 

 

Instructiuni de instalare si utilizare Top

 1. Cazanul, impreuna cu tot echipamentul auxiliar, trebuie instalat in concordanta cu scopul pentru care a fost proiectat si respectiv cu normele si standardele in vigoare referitor la aceasta.
 2. Cazanul poate fi instalat doar in mediul pentru care a fost proiectat.
 3. instalare si punerea in functiune (PIF) trebuie efectuata de o persoana autorizata in acest sens (si de catre producator).
 4. in cazul unor probleme in functionare, va rugam adresati-va unei persoane competente in acest sens. in caz contrar o interventie neprofesionista poate produce avarierea produsului.
 5. Verificati daca toate componentele au fost furnizate.
 6. Verificati daca cazanul comandat corespunde cu tipul dorit.
 7. in cazul in care exista nelamuriri in legatura cu functionarea cazanului, studiati prezentele instructiuni si procedati in concordanta cu acestea.
 8. Nu demontati sau distrugeti etichetele cazanului.
 9. Cazanul corespunde urmatoarelor standarde: CSN 07 0240:1993, CSN 06 0310:1983, CSN 07 7401:1992, CSN 06 0830:1996, CSN EN 60335 - 1: 1997, CSN EN 50081 - 1:1994, CSN EN 55014-1:1995, CSNEN 61000-3-2+A12:1997, CSN EN 61000-3-3:1997, CSN EN 55 014-2:1998, CSN EN 06 1008:1997.
 10. Dupa expirarea ciclului de viata al cazanului si a pieselor componente acestea vor trebui dispuse astfel incat sa nu dauneze mediului.

1. INTRODUCERE Top

 1. in concordanta cu tendintele actuale in domeniul cazanelor electrice PROTHERM a dezvoltat o noua serie de cazane cu incalzire directa in gama de puteri 6, 9, 12, 15, 18, 21 si 24 kW.
 2. Cazanele sunt complet echipate pentru functionarea independenta intr-un sistem de incalzire. Comenzile sale sunt simple, astfel incat se pot realiza usor reglajele necesare pentru conditiile locale.

1.1. Norme de calitate si siguranta

Cazanul electric, ca un produs predefinit, a fost construit si testat in conformitate cu legile si standardele tehnice referitoare la acest domeniu. Cazanele au fost testate in cadrul institutului de Testari pentru echipamente termice, atat din punct de vedere termic cat si ecologic.
Elementele de siguranta sunt in conformitate cu standardele: CSN 060830, CSN 061008, CSN EN 60335-1.
Montarea, punerea in functiune si utilizarea cazanelor electrice trebuie efectuata tinand cont de regulamentele, normativele, standardele din domeniul aparatelor utilizatoare de energie electrica.
in plus fata de normativele mentionate trebuie tinut cont si de prezentele instructiuni. De asemenea este interzisa interventia pentru exploatare sau service a persoanelor necompetente (sub influenta bauturilor alcoolice, drogurilor, a copiilor, etc.).
Nivelul calitativ a produsului si a serviciilor legate de utilizare si garantie sunt impuse de lege. Ciclul de fabricatie al produsului este in conformitate cu standardul ISO 9001.

2. CARACTERISTICILE CAZANULUI SI A PARTILOR COMPONENTE Top

2.1. Caracteristici
Cazanele electrice PROTHERM sunt destinate utilizarii in sisteme de incalzire centrala, utilizand apa calda, cu circulatie fortata. Ele prepara agentul termic, care cu ajutorul unei pompe de circulatie va fi distribuita la corpurile de incalzire.
Cazanul electric are o functionare secventiala. Cuplarea puterii se face in intervale de 15 secunde, cu o putere de max. 6 kW (2 kW pe fiecare faza).
Astfel se realizeaza o protectie a retelei de alimentare cu energie electrica si este cuplata doar puterea efectiv necesara.
Pompa de circulatie functioneaza de asemenea in mod economic. Dupa decuplarea cazanului, pompa mai functioneaza 2 minute, astfel incat este utilizata toata caldura continuta in apa din cazan. Astfel scad consumurile energetice si uzura mecanica a pompei.
Corpul cazanului este montat in interiorul unei carcase metalice asamblata prin suruburi. Conectarea atat la sistemul hidraulic cat si la reteaua electrica se realizeaza prin partea inferioara.
Aceste cazane sunt destinate montarii pe perete. in cazul unui necesar termic mai mare se poate realiza legarea in cascada a acestora. Cascada poate fi controlata de un singur termostat conectat la cazanul conducator.

2.2. Parti componente
Partile componente ale cazanului sunt: schimbatorul de caldura cilindric, echipat cu elementele incalzitoare, hidroblocul (care contine pompa de circualtie, senzorul de presiune, supapa de siguranta).
Panoul de comanda si semnalizare contine: termomanometru, termostat de reglaj, LED-uri pentru semnalizarea nivelului de putere 1, 2, 3; butoane de cuplare a treptelor de putere 2, 3; LED pentru indicarea functionarii cu energie cu tarif redus; LED pentru semnalizarea supraincalzirii (avarie).
Elementele interne de control si siguranta sunt contactoarele de cuplare, blocul electronic de cuplare a puterii si termostatul de supraincalzire. Pentru a compensa dilatarile si cresterile de presiune in sistem, cazanul are incorporat un vas de expansiune de 10 l.

3. CONTROL SI SEMNALIZARE Top

Cazanul electric este proiectat pentru functionare automata. Cuplarea la tensiune electrica este semnalizata prin indicatorul 6. indicatorul 3 semnalizeaza functionarea cazanului cu energie cu tarif redus.

Panou control Ray

Fig. 1. Panoul de comanda

1. Semnalizare supraincalzire sau lipsa presiune;
2. Semnalizarea treptei de putere (1, 2, 3);
3. Semnalizare functionare cu energie cu tarif redus;
4. Termostat de reglaj si buton pornit/oprit;
5. Termomanometru;
6. Semnalizarea conectarii la energie electrica;
7. Butoane de cuplare a treptelor de putere.

Puterile posibile sunt:

Putere utila (kW)

6

9

12

15

18

21

24

I

3

0

0

6

6

12

12

I + II

6

3

6

9

12

15

18

I + III

0

6

6

12

12

18

18

I + II + III

0

9

12

15

18

21

24

Cu ajutorul butoanelor (7) fig.1 se pot selecta diferite trepte de putere conform tabelului. Acestea vor fi semnalate prin indicatoarele (2).
in cazul cuplarii cazanelor in cascada, prima treapta de putere a cazanului urmator va fi cuplata cu intarziere dupa cuplarea ultimei trepte de putere a cazanului conducator.
Termostatul cazanului trebuie reglat in concordanta cu termostatul de ambient si cu modul de incalzire ales (clasic cu radiatoare, prin pardoseala, etc. ).
Pentru sisteme clasice se aleg temperaturi ridicate (≈80 0C). in cazul in care veti constata ca nu se ating aceste temperaturi, probabil cazanul a primit o comanda de decuplare de la termostatul de camera, care a sesizat deja temperatura de ambient reglata. in cazul in care se regleaza o temperatura a agentului prea scazuta si o temperatura de ambient prea ridicata, este posibil sa nu se poata atinge aceasta doar dupa un timp lung de functionare.
Astfel pentru alegerea valorii puterii cedate trebuie tinut cont si de caracteristicile termice a cladirii respective, valoarea temperaturii exterioare.
in cazul in care temperatura agentului termic depaseste valoarea critica (100 0C) cazanul va fi oprit de un termostat de siguranta si va fi posibila o noua pornire doar de catre o persoana autorizata in acest sens, prin rearmarea manuala a termostatului, dupa inlaturarea cauzei defectului.
Supraincalzirea va fi semnalizata prin indicatorul (1). Tot acest indicator va semnaliza si pierderile de presiune din sistem. Sub presiunea de 0,8 bar cazanul nu va putea functiona, presostatul decuplandu-l.
Temperatura si presiunea vor putea fi citite in mod continuu pe cadranul termomanometrului (5).
Pentru eficienta in exploatare si costuri reduse se recomanda folosirea in sistem a robinetilor termostatici sau/si a termostatelor de camera. Termostatele de camera (se recomanda cele programabile, si se contraindica cele cu bimetal) nu trebuie sa introduca tensiuni suplimentare in cazan.

4. CONDITII DE INSTALARE SI EXPLOATARE Top

Montarea si punerea in functiune a cazanelor electrice trebuie sa fie aprobata de catre furnizorul de energie electrica local.
instalatia electrica (atat la cladirile noi cat si la cele vechi) trebuie sa fie corect dimensionata pentru un consumator de putere si efectuata de o persoana autorizata in acest sens.
Montarea efectiva a cazanului trebuie astfel efectuata incat acesta sa fie accesibil ulterior pentru service, respectiv pentru a realiza legaturile la retea.
Pentru a beneficia de garantie, montarea, punerea in functiune si service-ul trebuie efectuat de o persoana autorizata in acest sens (si de producator), cu respectarea prevederilor din prezentele instructiuni si din certificatul de garantie. Aceasta persoana va efectua si instruirea beneficiarului legat de modul de exploatare. Pentru exploatare nu este necesara o pregatire electrotehnica.
Cazanul nu va fi instalat in zone cu umiditate ridicata (ex. bai, spalatorii, etc. ). Va fi instalat astfel incat sa existe posibilitatea umplerii, respectiv golirii in siguranta a sistemului.
Se va acorda atentie deosebita realizarii Impamantarii pentru protectia la electrocutare.
Boilerul a fost construit in conformitate cu standardele (AA5/AB5), CSN 2000-3, CSN 33200-5-51 pentru functionare in medii cu temperatura intre +5 - +40 0C, umiditate pana la 85%.

5. DIMENSIUNI DE BAZA, CARACTERISTICA POMPEI Top

Cote Ray

Cote Ray

Diagrama pompa Ray

6. MONTAREA CAZANULUI Top

Fixarea pe perete se recomanda a se efectua prin intermediul setului de fixare livrat cu cazanul. Dupa fixarea in perete a diblurilor se va aseza cazanul pe suportul special (fara carcasa din tabla), se vor executa legaturile, dupa care se va monta carcasa.
in cazul in care cazanul va functiona intr-un sistem deschis, presiunea hidrostatica creata de coloana de apa trebuie sa fie de min. 1 bar.
Daca sistemul va fi echipat cu capete termostaitce, un radiator cel putin va ramane fara robinet termostatic sau se va executa o conducta de by-pass pentru recirculare.
Utilizarea amestecurilor antiinghet nu este recomandata (se inrautateste transferul de caldura, dilatari mari, distrugerea garniturilor de cauciuc, etc. ). in cazul in care totusi este inevitabila folosirea amestecurilor antiinghet, eventualele daune provocate nu constituie obiectul garantiei.
inaintea umplerii cazanului cu apa si punerii in functiune sistemul va fi spalat cu apa in sens contrar sensului normal de curgere pentru a indeparta eventualele impuritati din sistem.
Pentru o protectie completa pe returul instalatiei inaintea cazanului se va monta un separator de namol si un filtru de impuritati.
Nu constituie obiectul garantiei problemele provocate de impuritatile din sistem si infundarea cazanului datorita acestora.
Nota: Filtrul de impuritati si separatorul de namol trebuie verificat si curatat cu regularitate.

6.1. Conectari electrice
Utilizatorul trebuie sa aiba posibilitatea conectari cazanului la reteaua de energie electrica prin intermediul unui intrerupator principal prevazut cu protectiile impuse de normative (protectie termica, la suprasarcina, etc. ). Conectarile electrice (tensiune, termostat de camera, cascda, etc. ) se realizeaza prin intermediul sirului de cleme situat in partea stanga jos a cazanului si fiind accesibil dupa indepartarea carcasei de tabla.
La efectuarea legaturilor Impamantarii trebuie verificate si curatate toate suprafetele de contact ale cablului cu suprafata cazanului (se vor utiliza saibe speciale intre aceste suprafete). Termostatul de camera se va cupla la clemele R, T.

6.2. Interconectarea cazanelor (cascada)
in cazul in care un singur cazan nu poate acoperi intregul necesar de caldura cazanele din seria 21 si 24 pot fi conectate in cascada si se pot obtine astfel puteri mai ridicate.
Astfel bornele KOUT si KGND ale caznului conducator vor fi interconectate cu bornele Kin si KGND ale cazanului condus.
Termostatul de camera se va cupla la bornele R, T ale cazanului conducator.

 

7. OPERATIUNI Top

Dupa realizarea legaturilor la instalatie, se va umple aceasta cu apa dedurizata (conform CSN 077401) si se va verifica etanseitatea si se va aerisi corect pompa si instalatia.
Nota: Cu ajutorul termostatului de reglaj (prin reasezarea acestuia pe pozitia min) se va activa recircularea (2min), cand se va putea efectua aerisirea instalatiei.
Se va verifica simultan cu aerisirea si indicatia aparatelor si semnalizatoarelor de pe panoul frontal. La cuplarea la tensiune va lumina semnalizator corespunzator, respectiv LED-ul pentru treapta de putere.
indicatorul de avarie poate lumina in doua cazuri:
 1. cazanul a fost supraincalzit si termostatul de siguranta a decuplat (fig.4). Acesta va trebui rearmat de o persoana autorizata;
 2. presiunea in sistem este insuficienta (sub 0,8 bar).

Se va continua umplerea cu apa.

8. INTRETINERE Top

Cazanul electric nu necesita o intretinere speciala. Se recomanda o verificare anuala de preferinta inaintea sezonului rece..
in mod regulat se va verifica presiunea in sistem. Daca se constata scaderi repetate a presiunii, probabil exista neetanseitati in sistem care trebuie inlaturate. in cazul sistemelor deschise se verifica nivelul apei in vasul de expansiune.

9. LIVRAREA CAZANULUI Top

Cazanul se livreaza complet asamblat, mai putin cablul de alimentare cu energie electrica.
Furnitura completa cuprinde:

 1. cazanul asamblat;
 2. sistemul de fixare (dibluri cu surub);
 3. instructiuni de utilizare;
 4. certificat de garantie;
 5. aviz tehnic;
 6. carte de service.

10. GARANTII Top

Garantia cazanelor PROTHERM este in concordanta cu conditiile mentionate in certificatul de garantie si prezentele instructiuni.

11. TRANSPORT SI DEPOZITARE Top

Cazanele PROTHERM vor fi transportate si depozitate in ambalajul original, se vor evita socurile, actiunea fortelor externe. Nu se va rasturna, se vor respecta instructiunile de pe ambalaj.
Depozitarea se va efectua in medii neagresive, cu temperatura intre 5-50 0C, umiditate sub 75%.

12. PARAMETRII TEHNICI Top

Tensiune alimentare (V) - 3 x 400 + N + PE, 50 Hz
Curent max. (24kW) (A) - 3 x 36 A
Putere * (kW) 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24
Vas expansiune ( l ) 10l
Presiunea minima de lucru (kPa) 80
Presiunea maxima de lucru (kPa) 300
Protectie electrica IP 40
Racorduri (tur/retur) - G 3/4"
Racorduri (umplere/golire) - G 1/2"

Dimensiuni:
inaltime (mm) 740
Latime (mm) 410
Adancime (mm) 240
Greutate (fara apa) (kg) 34
Randament (%) 99,5
Temperatura maxima a agentului termic (° C) 85
Presiunea creata de pompa (kPa) 50
Presiunea de lucru recomandata (kPa) 100 - 170

Tipul cazanului electric PROTHERM (kW)

Tipul intrerupatorului (A)

Sectiunea cablului de Cu pentru alimentare (mm2)

6

36

4

9

16

1,5

12

25

2,5

15

25

2,5

18

35

4

21

35

4

24

50

6

13. SCHEMA ELECTRICA A CAZANULUI Top

Schema electrica Ray

PS - presostat 0,8 bar
OHT - termostat siguranta 100 0C
T - termostat reglaj max. 85 0C
RT - termostat de camera
RC - control de frecventa

13.1. Conectarea in cascada

Conectare cascada

RT - termostat de camera
RC - control de frecventa
KOUT - iesire pe cascada