Documentatii tehnice

pdfIn aceasta sectiune gasiti documentatii tehnice in format pdf, manuale de utilizare, manuale de instalare, pliante si altele.

 

 

5 lucruri de stiut la montajul centralei termice

utilCititi mai jos 5 lucruri pe care ar trebui sa le stiti la executia unei instalatii de incalzire. Nu sunt "CELE" 5 lucruri de stiut, insa poate le-ati trecut cu vederea sau nu le-ati acordat atentia cuvenita.

1. Racordarea centralei la gaz este recomandat sa fie facuta cu legatura rigida.

Intotdeauna a fost permisa racordarea consumatorilor cu legatura rigida, insa cu racord flexibil au fost ani in care a fost permisa si alti ani in care nu a fost permisa, alti ani in care trebuia sa fie racord omologat. Cel mai bine, ca sa scapati de probleme ulterior, utilizati legatura rigida (teava).

racord flexibil gaz

PS: Acum este permis (2008).

2. Fitingurile nu se ingroapa.

Fitingurile de cupru, multistrat (pexal), otel nu se ingroapa pentru ca in timp pot sa curga. Daca vreti sa ingropati parti din instalatie, ingropati conducte dintr-o singura bucata, folositi distribuitori-colectori.

Distribuitor colectorteava colac

3. Nu exista cea mai racoroasa camera.

Sau oricum, nu ar trebui sa existe. Necesarul de incalzire se calculeaza pentru fiecare incapere, astfel incat toate camerele de locuit sa aiba aceeasi temperatura indiferent de pierderile de caldura. O camera cu pereti spre Nord are pierderi mai mari de caldura decat una similara pe Sud si ca atare va avea un necesar de incalzire mai mare, adica un calorifer mai mare.

CronotermostatAsa ca montati termostatul/cronotermostatul in ce camera doriti, pe perete interior, ferit de sursele de caldura si la 1,5 m inaltime.

4. Proba la rece

Presiunea de proba pentru proba la rece, se determina in functie de presiunea maxima de regim si de modul de executie al instalatiei, astfel:

 • o data si jumatate presiunea maxima de regim, dar nu mai mica de 5 bar, in instalatii montate aparent si la cele montate sub finisaje uzuale;
 • dublul presiunii de regim, dar nu mai mica de 5 bar, la instalatiile ce au parti care se mascheaza sub finisaje deosebite;
 • presiunea prevazuta in caietul de sarcini, pentru partile din instalatii care se inglobeaza in elemente de constructie (serpentine sau conducte in pereti, plafoane sau pardoseli, realizate numai cu tevi trase);
 • la presiunile prescrise de instructiunile tehnice ISCIR, pentru partile de instalatii care sunt supuse prevederilor

5. Coroziunea galvanica

Este procesul de degradare a doua metale aflate in contact direct sau prin intermediul unui electrolit. Evitati sa puneti in instalatie un metal cu un altul mai electronegativ decat el, aluminiu alaturi de cupru si aliajele lui, bronz cu otel, etc.

Radiatoarele de aluminiu nu se monteaza cu tevi de cupru, trebuie sa alegeti: ori aluminiu, ori cupru. Cea mai simpla solutie pentru a putea instala radiatoare de aluminiu este sa folositi conducte din polipropilena sau polietilena reticulata.

Atentie la conductele de tip multistrat cu bariera de oxigen din aluminiu, fitingurile folosite au o garnitura foarte fina pentru a izola aluminiul de alama din care sunt fabricate fitingurile.

Fiting pexal Teava pexal

(mareste pozele)

Cele 5 lucruri fac parte din "arta meseriei", lucruri care nu se explica in mod curent, ci doar sunt aplicate. Instalatorul de gaze face cum ii este mai usor, monteaza cu racord flexibil, timp redus de executie si efort minim. Instalatorii care nu cunosc meserie ingroapa fitinguri, atata timp cat vor curge in 2 ani, nu prezinta o problema iminenta pentru ei. Calculul necesarului de incalzire pentru instalatii mici se face pe baza de indici, iar de aici pot aparea erori si automat "cea mai racoroasa camera". Proba la rece se face la presiunea disponibila din retea, folosind de multe ori manometrul centralei pentru verificare. Aici trebuie sa stiti ca exista pe instalatie, inclus in centrala termica sau separat, supapa de siguranta care descarca la 3 bari, de unde rezulta ca nu se va atinge niciodata presiunea de proba de 5 bari. Coroziunea galvanica este un subiect care trebuie tratat cu seriozitate, cea mai evidenta problema, radiatoare de aluminiu si conducte de cupru, este evitata de cele multe ori.

Actele necesare autorizarii functionarii centralei termice

 • proces verbal de punere in functiune a instalatiei interioare de utilizare gaze naturale
 • factura achizitie centrala termica
 • certificat garantie centrala termica
 • manual de utilizare centrala termica
 • raportul de prima punere in functiune centrala termica (PIF)
 • Declaratie de conformitate pentru instalatia de incalzire emis de catre firma montatoare autorizata ISCIR conform PT A1 pentru montaj (procesul verbal de probe la rece)
 • copie dupa autorizatia ISCIR a firmei care a instalat centrala termica


Procesul verbal de punere in functiune al instalatiei interioare de utilizare gaze naturale il primiti ca urmare a finalizarii executiei instalatiei de gaze, acesta se face impreuna cu un reprezentant al distribuitorului de gaze naturale si executantul.

 

Factura de achizitie centrala termica, certificat de garantie, manual de utilizare il primiti de la vanzatorul centralei termice.

 

Raportul de prima punere in functiune il primiti de la tehnicianul care efectueaza operatiunile respective la finalizarea completa a instalatiei de incalzire, la "prima pornire". Punerea in functiune este de obicei asigurata gratuit de catre comerciantul centralei termice prin centre de asistenta si service abilitate, dar exista si exceptii.

 

Declaratia de conformitate este procesul verbal de probe la rece pe care il primiti la finalizarea lucrarilor de executie a instalatiei de incalzire. Trebuie insotit de copia dupa autorizarea ISCIR a montatorului.

 

Autorizarea la functionare a centralei termice este obligatorie conform prescriptiei tehnice A1 ISCIR. Autorizarea se efectueaza de catre societati autorizate ISCIR conform PT A1 pentru autorizatii de functionare.

 

Nota: Societatile comerciale se autorizeaza conform prescriptiei tehnice A1 ISCIR separat pentru:

 • montaj (conteaza puterea centralei, autorizatiile sunt pentru montaj centrale pana in 70 kW, pana in 300 kW etc.)
 • punere in functiune (conteaza marca si modelul centralei, datele de contact le gasiti pe certificatul de garantie)
 • service (conteaza marca si modelul centralei, datele de contact le gasiti pe certificatul de garantie)
 • autorizatii de functionare si verificari tehnice periodice

Ariston BIS centrala termica de 24 kW

Este un nou model in gama Ariston, alaturi de cele cu care ne-am obisnuit deja: Egis, Clas, Genus. Aceasta centrala termica este o centrala cu schimbator secundar de caldura pentru producerea apei calde menajere, fiind considerata superioara celei cu schimbator bitermic.

Simplu de instalat
Bucurandu-se de o tehnologie moderna si de componente de o inalta calitate, Egis se caracterizeaza totodata prin dimensiuni compacte, ceea ce permite pozitionarea sa in spatii reduse. Designul elegant permite instalarea centralei oriunde in locuinta dumneavoastra.

Detalii Egis

Usor de intretinut
Centrala nu se caracterizeaza doar prin usurinta instalarii sale ci si printr-o extrem de facila operare, servisare si intretinere. Echipamentul beneficiaza de un sistem de auto-diagnoza incorporat ce semnalizeaza prompt eventualele inconveniente aparute in functionarea acestuia.

Detalii Egis

Preturi:

Centrala termica Ariston BIS 24 FF Cod produs: [3300285]

 

Ariston Bis II Prezentare Generala

Ariston logo

Centrala termica BIS II face parte din gama de centrale cu doua schimbatoare de caldura, avand un schimbator principal de caldura pentru prepararea agentului termic primar si un schimbator secundar de caldura pentru prepararea apei calde menajere. Solutia tehnica este superioara celei cu un singur schimbator de caldura, numit bitermic. Puterea centralei termice este de 24 kW, astfel ea poate prepara apa calda menajera pentru doi consumatori simultan, exemplu: un dus (~7 l/min) si o baterie amestecatoare (~3 l/min). Varianta cu tiraj fortat se poate folosi la incalzirea apartamentelor de bloc, dar si la case de pana la 160 mp.

Noul BIS II, mentine actuala estetica, asigurand aceleasi caracteristici de baza: simplitate, usurinta in utilizare si in acelasi timp introducand noi performante in domeniul:

 • performantelor arderii
 • tehnologiei

Caracteristici principale:

 • competitivitate
 • calitate
 • performante

Ariston Bis II

Sunt disponibile doua modele: unul cu tiraj fortat BIS II 24 FF – cod. 3300295 si unul cu tiraj natural BIS II 24 CF – cod. 3300296.

BIS II – caracteristici generale si diferente fata de modelul BIS:

 • Placa electronica noua
 • Sistem de verificare a circulatiei imbunatatit
 • Manometru colorat "silk"
 • Sistem de umplere manuala imbunatatit
 • Placa metalica de baza cu finisare superioara
 • Clasa de emisii 3
 • IP X5D (versiunea FF)
 • IP X4D (versiunea CF)
 • Valva de sens preinstalata
 • O noua valva cu 3 cai (cu ax de10 mm)
 • By pass integrat
 • Noua valva de gaz stepper
 • Sistem de aprindere imbunatatit
 • 3 cicluri de aprindere (doar FF)
 • Vas de expansiune de 8 litri

Pentru pret si comanda online urmariti legatura:

Centrala termica Ariston BIS II 24 FF

 

Despre companie:

80 de ani de dezvoltare in Italia

Industriile Merloni iau nastere in anul 1930, prin deschiderea de catre Aristide Merloni a unei mici fabrici de produse pentru cantarit, in Albacina. La inceputul anilor ?50, acestea isi diversifica productia, accesand si sectorul de incalzire, domeniu in care devine in scurt timp un punct de referinta pentru consumatorii din intreg teritoriul Italiei.

In timpul anilor '80 Industriile Merloni au fost divizate in doua Grupuri multinationale, fiecare cu propriul domeniu de activitate. Ariston Thermo Group s-a orientat catre piata echipamentelor destinate incalzirii si producerii de apa calda menajera in timp ce Indesit Company Spa (Merloni Domestic Appliences) s-a specializat in producerea si distributia de electrocasnice precum masini de spalat, frigidere, aragaze s.a.

Ariston logo

Marca Ariston apare in anul 1960 si reuseste ca intr-o perioada scurta de timp sa devina una dintre marcile recunoscute la nivel international. In prezent marca Ariston este perceputa la nivel mondial ca emblema definitorie a echipamentelor de inalta calitate destinate confortului casnic si nu numai. Astfel, Ariston este una dintre marcile de top, fiind exponentul echipamentelor ce reunesc intr-un design rafinat si elegant tehnologii moderne, in permanenta inovatoare, acestea generand performante superioare cu reale economii de energie.