Tot despre condensare, dar pe romaneste

Am publicat pe acest site mai multe articole despre condensare: Schimbator Viessmann

dar nu stiu cati dintre dumneavoastra ati avut rabdarea sa le parcurgeti, asa ca m-am gandit sa expun cateva idei principale, cat mai simplu.

Pentru cei care citesc acest articol inaintea celorlalte, condensarea este un fenomen care prin care vaporii rezultati in urma arderii metanului, condenseaza eliberand caldura latenta de condensare. Aceasta caldura este utilizata in circuitul de incalzire sporind eficienta sistemului.

Mini lectia de chimie - Arderea metanului CH4+2O2=CO2+2H2O

  • mai intai se formeaza monoxid de carbon, hidrogen si apa;
  • hidrogenul oxideaza si formeaza apa
  • finalmente monoxidul de carbon oxideaza si rezulta dioxid de carbon.

Procesul este exoterm, adica cu degajare de caldura => apa este in stare de vapori.

Pentru a putea condensa vaporii de apa, aici e partea interesanta, temperatura agentului termic nu ar trebui sa depaseasca 500C. Cu cat mai mare este temperatura agentului termic, cu atat mai putini vapori vor condensa => plusul oferit de condensare nu va mai avea o pondere importanta. Ex. la 800C centrala se va comporta ca o centrala conventionala.

Bun, deci va trebui sa folosim centrala, atat cat se poate, cu temperatura agentului termic la max. 500C. Asta inseamna ca radiatoarele vor trebui dimensionate la temperatura agentului de 500C. Asta inseamna ca vor fi mai mari decat daca ar fi dimensionate la 800C.

Ex: Pentru un radiator DeLonghi,

  • 22x600x1000 la 90/70/22 are puterea de 2252 W
  • 22x600x1000 la 70/55/22 are puterea de 1327 W

(90 temperatura tur, 70 temperatura retur, 22 temperatura interioara, in 0C, respectiv 70, 55, 22)

Asta inseamna ca are o putere cu aproximatv 40% mai mica la 70/55 decat acelasi radiator cu temperatura agentului 90/70. Acest lucru este foarte important, pentru ca daca vom folosi radiatoare dimensionate pe 90/70 in instalatie cu centrala cu condensare, doar toamna si primavara se indeplinesc conditiile ca centrala sa functioneze cu condensare, in rest, in miezul iernii ea va merge la 800C pe tur si nu vor mai condensa vaporii de apa.

Fiind varf de gama la fiecare producator, gama de centrale termice cu condensare beneficiaza de multe imbunatatiri ale sistemului de ardere, ventilatoare exhaustoare cu turatie variabila, alte inovatii pentru a mari eficienta arderii, fiind oricum mai eficiente decat centralele conventionale.

Arzator Matrix Viessmann

In imagine un arzator Matrix Viessmann.

Randamentul supraunitar

Pentru multa lume o surpriza, cum adica randament 106%? Cum sa scoti mai mult de 100%. Raspunsul este ca randamentul se calculeaza raportat la puterea calorifica inferioara a combustibilului.

La centrale termice cu condensare:

  • Daca 100 este puterea combustibilului, se adauga puterea din condensare, minus pierderi = randament supraunitar.

La centrale termice conventionale:

  • Daca 100 este puterea combustibilului, minus pierderi = randament subunitar.

Partea verde, partea ecologica este importanta pentru multe tari care au propriile reglementari referitoare la poluare si economia resurselor. La noi, momentan nu aveti un castig material din faptul ca ele sunt "ecologice", ca au emisii reduse de noxe si gazele de ardere au temperatura redusa, insa lucrurile se pot schimba. Reglementarile in tara noastra impun o limita a noxelor in gazele de ardere, insa nu prezinta o problema pentru centralele termice noi conventionale.

Utilizarea lor este impulsionata de producatori prin faptul ca la puteri mai mari de 30-32 kW, cu tiraj fortat, nu sunt disponibile decat modele cu condensare. Asadar, daca construiti o casa peste 250 m2 (luati valoarea orientativ, calculul necesarului de incalzire se face in baza STAS 1907), si nu vreti sa construiti cos, nu aveti alta solutie decat sa montati o centrala cu condensare.

Pentru cei care cunosc limba engleza, o lectura interesanta este articolul despre centrale cu condensare sau conservarea energiei