Cu schimbator bitermic sau schimbator secundar!

Bitermic vs secundarAceasta intrebare si-o pun foarte multi viitori utilizatori de centrale termice. Vom incerca in cele ce urmeaza sa va prezentam tipurile de centrala cu schimbator secundar de caldura si cele cu schimbator bitermic.

Schimbatorul bitermic.

Acest tip de schimbator este relativ de conceptie noua. In acelasi schimbator de caldura situat deasupra arzatorului se prepara agent termic pentru incalzire precum si apa calda menajera. El are circuite separate pentru apa calda menajera si agentul termic de incalzire. Este numit si schimbator rapid deoarece prepararea apei calde menajere se face preluand caldura direct de la gazele de ardere.

Sectiune prin schimbatorul bitermic

In imaginea alaturata se pot observa canalele pentru apa calda menajera (4 la exterior) si canalul pentru agent termic de incalzire pe centru.

Prepararea apei calde menajere utilizand un schimbator bitermic.

Prin intermediul arzatorului se arde gazul metan care degaja o cantitate de caldura. Aceasta caldura este preluata prin intermediul schimbatorului de caldura situat deasupra arzatorului si transferata apei care circula prin el.

G - intrare gaz metan
E - intrare apa rece
U - iesire apa calda

Controlul temperaturii apei se face prin intermediul unei sonde NTC, care transmite informatia citita placii electronice pentru a controla debitul de gaz metan trimis la arzator.

Protectia la supraincalzire se face cu un termostat situat pe schimbator.

Dusurile scotiene: adica de ce vine dintr-o data apa rece cand ar trebui sa vina numai apa calda la robinet
Centrala termica are o putere minima de incalzire, daca aceasta putere minima nu poate fi preluata de debitul de apa care trece prin schimbator acesta se va supraincalzi. Senzorul de supraincalzire sesizeaza si va transmite comanda de oprire a alimentarii cu gaz a arzatorului. Cand temperatura schimbatorului scade sub valoarea prestabilita de supraincalzire va comanda pornirea alimentarii cu gaz a arzatorului.

Atentie: pompa centralei este pompa de circulatie pentru circuitul de incalzire, nu are nici o legatura cu presiunea apei calde. Presiunea apei calde este direct influentata de presiunea apei reci care intra in centrala termica, gradul de deschidere al bateriei amestecatoare si pierderilor de sarcina de pe circuitul de apa calda.
Pentru evitarea "dusurilor scotiene" asigurati-va ca este suficient debit de apa calda care trece prin schimbator.

Schimbatorul secundar de caldura

Acest schimbator de caldura are 4 racorduri: intrare-iesire agentul termic primar, intrare apa rece si iesire apa calda menajera. Agentul termic primar intra in schimbator unde cedeaza caldura apei reci care iese din schimbator spre punctele de utilizare la o temperatura superioara celei de intrare.

Schimbator secundar de caldura

Pentru a putea alimenta schimbatorul cu agent termic primar este nevoie de o vana cu 3 cai. Aceasta vana are doua pozitii: una care permite agentului termic sa circule spre instalatie, blocand accesul spre schimbator si invers, catre schimbator blocand accesul spre circuitul de incalzire. Aceste vane sunt de mai multe tipuri in functie de modul de actionare.

Vana cu 3 cai - pozitia incalzire
Vana cu 3 cai - pozitia preparare apa calda

Prepararea apei calde utilizand schmbator secundarul de caldura

Prin intermediul arzatorului se arde gazul metan care degaja o cantitate de caldura. Aceasta caldura este preluata prin intermediul schimbatorului de caldura situat deasupra arzatorului si transferata apei care circula prin el. Vana cu 3 cai este pe pozitia care permite trecerea spre schimbatorul de caldura. Se cedeaza caldura apei reci care trece prin schimbator devenind apa calda menajera.

Atentie: pompa centralei este pompa de circulatie pentru circuitul de incalzire, nu are nici o legatura cu presiunea apei calde. Presiunea apei calde este direct influentata de presiunea apei reci care intra in centrala termica, gradul de deschidere al bateriei amestecatoare si pierderilor de sarcina de pe circuitul de apa calda. Pompa de circulatie va functiona pentru a vehicula agent termic primar prin schimbatorul de caldura primar si secundar.

1 -Robinet umplere instalatie
2 -Microintrerupator sanitar
3 - Valva gaz
4 - Valva cu 3 cai hidraulica
5 - Sonda NTC limita si reglare
6 - Schimbator in placi
7 - Arzator
8 - Schimbator primar
9 - Camera etansa
10- Ventilator evacuare gaze arse
11- Presostat fum
12- Colector de fum
13- Termostat siguranta supratemp.
14- Vas de expansiune
15- Valva aerisire
16- Pompa de circulatie
17- Limitator de debit
18 - Robinet golire
19- Supapa de siguranta 3 bar

Concluzii:

Pret:

Centrale termice cu schimbator bitermic
+
Centrale termice cu schimbator secundar
-

Centralele care folosesc schimbator bitermic sunt mai ieftine decat cele cu schimbator secundar de caldura deoarece au mai putine componente si automatizari mai simple.

Confort de apa calda:

Temperatura apei calde

Centrale termice cu schimbator bitermic
-
Centrale termice cu schimbator secundar
+

Temperatura de iesire a apei calde este mai bine controlata prin intermediul schimbatorului de caldura secundar, dusurile scotiene sunt aproape eliminate.

Timp de raspuns

Centrale termice cu schimbator bitermic
+
Centrale termice cu schimbator secundar
-

Deoarece schimbul de caldura se realizeaza direct (gaze de ardere-apa calda), centralele cu schimbator bitermic furnizeaza mai rapid apa calda menajera.

Depuneri de calcar:

Centrale termice cu schimbator bitermic
-
Centrale termice cu schimbator secundar
+

Depunerile de calcar se produc in mod deosebit la temperaturi ridicate, astfel in functionarea pe incalzire poate exista o circulatie a apei prin schimbatorul de caldura pe parte de apa calda menajera favorizand depunerile de calcar. Producatorii ofera totusi o protectie, numita protectie anticalcar. Aceasta protectie monitorizeaza debitele mici de apa prin schimbator (gen scurgeri pe la baterii amestecatoare sau prin instalatia de alimentare cu apa calda) si in cazul in care se sesizeaza scurgeri, centrala este oprita.