Centrale termice in condensare vs. traditionale

Centrale traditionale

Produsele de combustie sunt evacuate la temperaturi mai mari de 100-110°C, astfel incat sa asigure suficient tiraj ntr-un sistem de evacuare conventional: din acest motiv caldura latenta de vaporizare este irosita.

Daca puterea calorica inferioara este 100 (neincluzand caldura de vaporizare a vaporilor de apa din fum) si adaugam caldura latenta de condensare (egala cu 11%), energia teoretica a combustibilului este 111. In centralele traditionale aceasta caldura latenta nu este recuperata si o parte din energie (circa 10%) este pierduta prin cosul fierbinte si mantaua boilerului. Puterea utila finala este de aceea de aproximativ 90%.

Centrale cu condensare

Schimbatoarele de caldura special proiectate racesc gazele de ardere facand sa coboare temperatura acestora pana la 45-50°C, punct la care vaporii de apa se transforma in apa lichida. In acest mod este recuperata energia care altfel ar fi pierduta prin cos. Centralele cu condensare recupereaza o parte a caldurii latente de vaporizare, transferand-o catre sistemul de incalzire. In plus, tinand cont ca fumul este racit (coborandu-i temperatura la 45-50°C in loc de peste 100°C) este pierduta mai putina caldura prin cos si prin manta. In acest mod se obtine un randament de aproximativ 106%.

centrala conventionala ardereaarderea la centrala in condensatie

Eficienta ridicata si consum redus de combustibil

O centrala cu condensare consuma mai putin gaz decat o centrala traditionala in orice tip de instalatie: traditionala cu radiatoare, prin pardoseala sau mixta. Acest tip de centrala este in mod special eficienta intr-o instalatie de joasa temperatura (de ex. sistem de incalzire prin pardoseala sau cu radiatoare cu suprafata mare de schimb) si poate obtine un consum mai redus de gaz de pana la 25-30%.

Grafic economie energie centrala conventionala si condensatie