Centrala termica electrica sau aer conditionat (pompa de caldura)?

Aer conditionat

Aparatele de aer conditionat sunt masini frigorifice cu compresie mecanica, in functie de sensul circuitului frigorific, ele pot functiona sa faca frig sau cald intr-o incapere. Denumirea de pompa de caldura se refera la faptul ca acest echipament transporta caldura, in cazul nostru de la interior catre exterior (in timpul verii) si de la exterior catre interior (in timpul iernii).

Pompele de caldura sunt de mai multe feluri in functie de mediul de transmitere al caldurii: aer-aer, aer-apa, pamant-apa. In comparatia noastra ne vom referi la pompa de caldura aer-aer, adica aparatul de aer conditionat obisnuit.

Principiului de functionare:

Schema functioonare aer conditionat

  • pe racire: Compresorul aspira vapori, ridica presiunea acestora pana la presiunea de condensare, vaporii ajung in schimbatorul de caldura de la exterior unde condenseaza eliberand caldura latenta de condensare, se consuma presiunea in valva de laminare (tub capilar) pana cand lichidul ajunge la presiunea de vaporizare. Acesta intra in schimbatorul de caldura de la interior unde vaporizeaza preluand din incapere caldura latenta de vaporizare. Vaporii sunt filtrati prin acumulator de lichidul care nu a vaporizat si ciclul se reia.
  • pe incalzire: Valva cu 4 cai comuta si inverseaza circuitul frigorific, astfel incat vaporizatorul devine condensator si condensatorul devine vaporizator. Circuitul este similar, cu mentiunea ca acum la unitatea interioara se cedeaza caldura latenta de condensare, iar la exterior se preia caldura latenta de vaporizare.

Eficienta acestui sistem este notata COP, Coefficient of Performance - coeficientul de performanta, este raportul dintre puterea electrica absorbita si puterea termica de incalzire generata. Un sistem cu COP clasa A de energie trebuie sa aiba acest indice peste 3,6. Asta inseamna ca pentru 1 kW de energie consumata el trebuie sa transmita 3,6 kW energie termica.

COP aer conditionat

Rezulta ca este cu mult mai eficient decat centralele electrice, la care acest coeficient este 0,99.

Daca eficienta este in favoarea pompelor de caldura, de ce nu se folosesc pe scara larga?

Totul tine de preluarea caldurii de afara. Cu un aparat de aer conditionat obisnuit acest lucru se poate face eficient pana la temperaturi situate in jurul a 0 grdC. Cu un aparat de aer condtionat cu compresor de tip inverter se poate ajunge pana la -15 grdC. Cu noile sisteme Altherma Daikin se poate ajunge pana la -20grdC. Cu cat temperatura exterioara de functionare este mai mica, cu atat echipamentele sunt mai costisitoare.

Ex: Pentru o camera de 25 mp cu un necesar de incalzire de aproximativ 3,5 kW avem:

Aer conditionat Daikin inverter - peste 3000 RON

Aer conditionat LG compresor clasic - pana in 2000 RON

Radiator electric 3.5 kW - pana in 300 RON

Centrala termica electrica 6 kW - peste 2000 RON (aici comparatia este un pic exagerata, pentru ca pe langa costul centralei, punerea efectiv in functiune necesita radiatoare si montaj, costurile ridicandu-se cu inca 1000 RON aproximativ, dar si puterea este mai mare, putand incalzi mai mult de 1 camera).

Concluzie:

Centralele electrice pot functiona tot timpul anului, indiferent de temperatura exterioara, aparatele de aer conditionat, in functie de tipul lor, pot functiona numai o parte din timpul iernii. Eficienta este de partea pompelor de caldura. In functie de aplicatie alegeti solutia potrivita.

Resurse:

Aer conditionat